Menekültek is pályázhatnak egymillió dollárra Budapesten

Afganisztántól Zambiáig egyelőre 131 országból több mint hétszázan neveztek be, sokan már itt is vannak.

Magyar Nemzet
2021. 06. 03. 11:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hét végén még a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét, a Final Fourt rendezték meg a Papp László Budapest Sportarénában, ahol „nagyüzem” van, hiszen vasárnap megkezdődik a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs világbajnoksága. Az arénában már zajlanak az építési munkálatok, sőt már a cselgáncsozóktól is hangos egy-egy különterem, itt rendezték ugyanis be a „buborék” edzőtermeit, s már az első delegációk is megérkeztek Budapestre.

A világbajnokság különleges lesz, hiszen először rendezik buborékban – a kifejezést a koronavírus-járvány ismertette meg velünk. A versenybuborékba szigorú feltételek mellett lehet bekerülni, minden résztvevőnek két előzetes PCR-teszten kell átesnie az akkreditáció előtt. Nagy András, a Magyar Judoszövetség (MJSZ) sportigazgatója arról tájékoztatott, hogy a mieink első teszteredménye mindenkinél negatív lett, a második eredményeit ma várják. Válogatottunk június 4-én, pénteken költözik be a buborékba.

A hatékony magyarországi járványkezelésnek köszönhetően a Nemzetközi Judoszövetség (IJF) és az MJSZ közösen úgy döntött, hogy a világbajnokságra szurkolók jelenlétében kerülhet sor. Fontos információ, hogy a jelenlegi koronavírus-járványhelyzet és a kormányzati intézkedések alapján a Papp László Budapest Sportarénába kizárólag azokat a nézőket tudják beengedni, akik magyar védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, illetve olyan kiskorúakat, akik védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkeznek. Az esemény helyszínén a sportolók biztonsága érdekében kötelező lesz a maszkviselés. A belépés a szurkolóknak ingyenes, a jegyigényléseket az erre létrehozott nyilvános online felületen lehet leadni.

A világbajnokságon komoly pénzdíj van: nyolcszázezer amerikai dollárt osztanak szét az érmesek és edzőik között, s a vb-t záró vegyes csapatversenyen is gazdára talál kétszázezer dollár – az összdíjazás tehát kerek egymillió dollár.

S még néhány érdekes számadat a világbajnokságról:

– A televíziók képernyőjén világszerte több mint százkilencven országban lesznek láthatók a a küzdelmek.

– A világbajnokságra nyolcvan média akkreditációs kérelmét fogadta el a Nemzetközi Judoszövetség (IJF). Ez a szám jócskán alulmúlja a világbajnokságokon megszokott számot, de a koronavírus okozta helyzetben a megemelkedett költségeket és a kilenc-tíz napos bezártság (a média munkatársainak is be kell költözniük a buboréka) okozta kényelmetlenségeket tekintve felülmúlja a várakozásokat.

– A tatamik mellett 25 fotós dolgozhat majd, az IJF ezt a számot is jelentősen korlátozta a járvány miatt.

– A vb-cím mellé 2000 olimpiai kvalifikációs pont jár, kevesebb mint két hónappal a tokiói olimpia előtt ez szinte minden indulónak olimpiai kvóta megszerzését teszi lehetővé, ebből a szempontból is különleges lesz az idei világbajnokság.

– A csütörtöki állás szerint Afganisztántól Zambiáig 131 ország több mint hétszáz versenyzője nevezett. Ez a létszám alighanem még változni fog – hiszen ezekben az időkben egyáltalán nem egyszerű eljutni a világ más pontjaira –, de a járvány ellenére így is nagyon nagy érdeklődést jelez. Mind az öt kontinensről érkeznek dzsúdósok, és indul majd az IJF menekült versenyzőkből álló csapata is.

A magyar válogatott:

Fotó: Magyar Judoszövetség

Marius L. Vizert újraválasztották a budapesti kongresszuson

A Nemzetközi Judo Szövetség budapesti tisztújító kongresszusán csütörtökön a küldöttek újraválasztották az IJF 2007 óta hivatalban lévő elnökét, Marius L. Vizert. A budapesti székhelyű nemzetközi sportszövetség a koronavírus-járvány miatt „hibrid” kongresszust rendezett, először fordult elő a szervezet történetében, hogy a küldöttek egy része nem a helyszínen, hanem az online térben követte figyelemmel a történteket. A legfőbb napirendi pontja az elnökválasztás volt, s Marius L. Vizert ellenjelölt és ellenszavazat nélkül választották újra. Az elnök bejelentette, hogy új fejlesztési ciklust indít.

„Mindannyian büszkék lehetünk arra, amit elértünk. Úgy gondolom, hogy az egység, a bizalom és a szolidaritás révén a judót a következő szintre emelhetjük, mától kezdve ezen dolgozunk” – fogalmazott Marius L. Vizer, aki az ötödik ciklusát kezdheti meg a sportág legmagasabb pozíciójában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.