Cseppet sem állnak csehül

Átalakulóban vannak a kosarasvilág erőviszonyai. Ki hitte volna, hogy az a Csehország, amelyet két éve Kolozsváron, az Európa-bajnokságon 85-73-ra legyőzött Magyarország, a Kínában zajló világbajnokságon előbb az amerikaiakat megszorító törököket, majd az évtizedek óta a legszűkebb élvonalba tartozó, és NBA-játékosok tömkelegét felvonultató Brazíliát is megveri 91-76-ra, és már majdnem ott van a legjobb nyolc között. Ehhez persze még meg kell verni Görögországot az utolsó fordulóban. És az is óriási meglepetés, hogy a mieinkkel egy szinten álló Lengyelország biztos negyeddöntős

Ch. Gáll András
2019. 09. 07. 17:57
(SP)CHINA-SHENZHEN-BASKETBALL-FIBA WORLD CUP-GROUP K-BRA VS CZE(CN)
(190907) -- SHENZHEN, Sept. 7, 2019 (Xinhua) -- Patrik Auda (R) of Czech Republic reacts during the group K match between Czech Republic and Brazil at the 2019 FIBA World Cup in Shenzhen, south China's Guangdong Province, Sept. 7, 2019. (Xinhua/Yang Lei) Fotó: XINHUA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseheknél Tomás Satoransky, a Chicago Bulls hátvédje a sztár, és a 27 éves, 201 centis kosaras hírnevéhez méltóan vezette győzelemre hazája válogatottját Brazília ellen. A prágai fiatalember 20 pontot, 7 lepattanót, 9 gólpasszt, 3 labdaszerzést, 2 dobásblokkolást produkált, továbbá 70 százalékkal dobott mezőnyből, 75 százalékkal (¾) a triplavonalon túlról. Mint ahogy az is párját ritkítja, hogy a cseh csapat 56,2 százalékkal célzott a mezőnyből! Az izraeli edző, Ronen Ginzburg irányította csehek gyönyörű, klasszikus kosárlabdát játszanak, igazi csapatmunkát láthatunk tőlük, ropogós elzárások, gyors labdajáratás, szigorú védekezés – valahogy úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

És teszik mindezt a másik csillaguk, a 213 centis Jan Vesely nélkül – a korábban a Denver Nuggetsben és a Washington Wizardsban jeleskedő, s jelenleg a Fenerbahcét erősítő 29 éves óriás sérült, de a többiek remekül pótolják vezérüket. Például Ondrej Balvín, aki a törökök ellen bizonyult a mezőny legjobbjának, vagy Jaromir Bohacík, aki 16,7 pontos átlagával eddig a csapat legeredményesebb játékosa.

Ezzel a győzelemmel a csehek már majdnem ott vannak a legjobb nyolc között, fbár utolsó középdöntő meccsüket nem szabad elveszíteniük. „Senki sem számított arra, hogy idáig jutunk, de mi tudtuk, hogy remekül sikerült a felkészülésünk, és bárkivel felvesszük a versenyt. Ez a világbajnokság már megannyi meglepetéssel szolgált, és a mi szereplésünk ezek közül talán a legnagyobb. Nagyszerű érzés ilyen szépen menetelni, azt akarjuk, hogy ez az érzés minél tovább tartson” – nyilatkozta Satoransky.

Ugyanebben a csoportban az amerikaiak gond nélkül legyőzték a görögöket 69-53-ra, kicsit nehezen értettük, hogy a görög edző, Tanaszisz Szkurtopulosz miért ültette a hajrában végig Jannisz Antetokounmpót, az NBA-szezon legértékesebb játékosát. De aztán megértettük: pihentette a csehek elleni meccsre, amit ha megnyernek, és Brazília kikap a Team USA-től, akkor Görögország bejut a negyeddöntőbe.

A másik ágon a veretlen Ausztrália szoros meccsen verte Dominikát, a győztes csapatban megint az őslakos Patty Mills volt a legjobb 19 pontjával és 9 gólpasszával. Litvánia vesztett állásból fordított a negyedik negyedben Franciaország ellen egy 15-3-as nagy szériával, de aztán a hajrában valahogy mégis felülkerekedtek a gallok Evan Fournier (24 pont) és Nando De Colo (21) vezérletével, Sabonisék pedig ezzel kiestek.

Eredmények, középdöntő, K csoport: Csehország–Brazília 93-71, Egyesült Államok–Görögország 69-53. Az állás: 1. Egyesült Államok 8 pont, 2. Csehország 7, 3. Brazília 7, 4. Görögország 6. L csoport: Ausztrália–Dominika 82-76, Franciaország–Litvánia 78-75. Az állás: 1. Franciaország 8, 2. Ausztrália 8, 3. Litvánia 6, 4. Dominika 6.

Franciaország, Ausztrália, Szerbia, Spanyolország, Argentína és Lengyelország már ott van a negyeddöntőben, a maradék két helyért az Egyesült Államok, Csehország, Brazília és Görögország küzd. Az utolsó fordulóban Csehország–Görögország és Egyesült Államok–Brazília mérkőzések lesznek. Amennyiben Brazília legyőzi az Egyesült Államokat, Csehország pedig Görögországot, akkor az amerikaiak, a csehek és a brazilok egyaránt kilenc ponttal fejezik be a középdöntőt, s a hármas körbeverés kosárkülönbsége dönt közöttük. Ha viszont a görögök megverik a cseheket, az amerikaiak pedig a brazilokat (ami a legvalószínűbb forgatókönyv), akkor a 2-4. helyen a csehek, a brazilok és a görögök között van hármas körbeverés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.