Csernoviczki Éva nem állt ki a budapesti cselgáncs-vb rangadójára

Súlyos sérülése után fél évvel az olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva az első mérkőzését megnyerte a budapesti cselgáncs-világbajnokságon a női 48 kilogrammos kategóriában, a második meccsére viszont már nem állt ki a világranglista-vezető ellen.

Magyar Nemzet
2021. 06. 06. 12:57
CSERNOVICZKI va
Budapest, 2021. június 6. A késõbbi gyõztes Csernoviczki Éva (fehér) küzd az üzbég Gulnur Muratbajeva ellen a nõk 48 kg-os súlycsoportjában a 64 között az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság nyitónapján a Papp László Budapest Sportarénában 2021. június 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A világbajnokságot az olimpiai felkészülés egyik állomásának tekintjük, így nincsenek konkrét elvárásaink. Fél évvel a műtét után az is csoda, hogy Évi részt vehet a világbajnokságon, ehhez képest jó állapotban van – nyilatkozta Csernoviczki Csaba, a 2012-ben olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok (2013, 2014) Csernoviczki Éva édesapja, egyben edzője a hazai vb előtt.

Az Ippon Judo Tatabánya 34 éves dzsúdósa tavaly decemberben edzésen szenvedett súlyos sérülést, a térdében elszakadt a keresztszalag, s ugyan a rehabilitációja jól haladt, csak egy héttel a világbajnokság előtt döntött úgy, hogy tatamira áll a Papp László Budapest Sportarénában.

– Elvárásaim nincsenek, csak kellemes izgatottság a szereplésemet illetően. Örülnék neki, ha több jó küzdelmet megélhetnék. Én már győztesnek érzem magam, hiszen nagyon mélyről, hosszú kihagyás után jöttem vissza – nyilatkozta a világbajnokság előtt az olimpiai kvalifikációs rangsorban akkor a 23., tokiói kvótát érő helyen álló Cserniviczki Éva.

Versenyzőnk a 64 között az Ázsia-bajnoki harmadik üzbég Gulnur Muratbajevával találkozott, s le is győzte, oktatófilmbe illő válldobására ippont kapott. A sorsolással nagyon peches volt, mert a 16 közé jutásért az első kiemelt, világranglista-vezető koszovói Distria Krasniqi várt rá. Az eddigi három találkozójukon rendre alulmaradt a 25 éves, idei Európa-bajnok, két éve vb-bronzot nyert koszovói dzsúdóssal szemben, legutóbb tavaly a budapesti Grand Slamen kapott ki tőle. A mostani összecsapásuk pedig elmaradt, versenyzpőnk visszalépett a küzdelemtől

Csernoviczki Éva (fehérben) az üzbég Muratbajeva ellen szép győzelmet aratott, de ezzel véget is számára a vb
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Amikor Évi lejött a tatamiról az első meccs után, jelezte, hogy nem stabil a térde – mondta el Csernoviczki Csaba az MTI-nek. – Egy hetet tudott igazán készülni, ha nem Budapesten van a vb, valószínűleg el sem utazunk. Most fontos volt, hogy szokja a légkört és a fogyást, de fáj a térde, és ötven nappal az olimpia előtt nem akarunk kockáztatni. Hidas Péter keretorvossal egyeztettünk, és arra jutottunk, hogy nem áll ki Krasniqi ellen, aki egészséges lábbal is nehéz ellenfél. Most minden nap számít, az olimpia van a fókuszban, dolgozunk tovább.

– Nem szoktam előre megnézni a sorsolásomat, de tegnap már megtudtam, hogy a világranglista elsőhöz kell bemérkőznöm, akivel már tavaly is összekerültem a hazai rendezésű Grand Slamen. Két dolgot megbeszéltünk apával, hogy egyrészt kellenek a mérkőzések, de ha úgy alakul, akkor a sérült lábammal nem szabad kockáztatnom. Még nem érzem annyira stabilnak a lábam, hiszen nyolcadikán lesz hat hónapos az operáció óta, valójában pedig csak két hete dzsúdózhatok – nyilatkozta később Csernoviczki Éva, akinek időközben matematikailag is biztos lett a tokiói kvótája, riválisai nem előzték meg a pontversenyben.

Kétszeres Európa-bajnokunk elmondta, hogy a tokiói részvétele már a vb előtt sem volt igazán veszélyben, de a világbajnokságon is jól alakultak számára az eredmények, s az egy győzelmével is javítani tudott pontszámán.

– Csak azt sajnálom, hogy voltak könnyű ágak is, jó lett volna több kört menni. Ez az utolsó világbajnokságom és az utolsó előtti versenyem, úgyhogy igen, elég csalódott vagyok, de az észszerűség most ezt diktálta, ezt a döntést kell meghoznunk, hogy rendesen felkészülhessek az olimpiára – tette hozzá Csernoviczki Éva.

A nyitónap másik magyarja, az ifjúsági világbajnok Mamira Luca azután került be Toncs Péter női kapitány keretébe, hogy kiderült: a négyszeres vb-érmes Mészáros Anett gerincsérv miatt nem tud elindulni a 78 kilósok között. A mindössze 16 éves hazai dzsúdós is balszerencsés sorsolást kapott, mivel első mérkőzésén az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, mongolból kazahhá lett Otgontsetseg Galbadrakh várt rá. A csata bő két percig tartott, amikor a rutinos ellenfél egy hátsó gánccsal ippongyőzelmet aratott.

Egy vidámabb, „színes” hír a világbajnokságról: Európa-bajnoknőnk izgalmas szerepben: ő lett Batwoman.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.