Csodát tett az FTC, kézbe vette a bajnoki cím sorsát

Az FTC 31-22-re legyőzte a Győrt a magyar női kézilabda-bajnokság legnagyobb rangadóján, és óriási lépést tett a bajnoki cím felé.

2021. 05. 05. 17:22
FTC Győr
Kari Brattset (balra) sokkal hasznosabban játszott, mint a Fradi elleni rangadón Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a bajnoki döntőt a női kézilabda NB I elmúlt idényeiben kivezették a gyakorlatból, lényegében mégis ezt rendezték szerda délután az Elek Gyula Arénában. A 2017 óta nemcsak itthon, hanem Európában is egyeduralkodó Győri Audi ETO februári 33-27-es győzelmének és a több mint százzal jobb összesített gólkülönbségének köszönhetően hétgólos hendikepből várta az FTC-Rail Cargo Hungaria elleni meccset.

Ha a Fradi a kapuk újranyitásában és általában fergeteges szurkolótáborában bízott, hogy lökést ad az óriási feladathoz, akkor némileg csalódnia kellett: a kezdeti percekben szokatlan módon a vendégdrukkerek buzdítása volt erőteljesebb. A kezdés viszont így is a Ferencvárosnak sikerült jobban: a gólgyártást a leggyorsabb ütemben kezdő Klujber Katrin vezérletével az első negyedóra végén 9-7 állt az eredményjelzőn, néhány perccel később pedig a Győrtől az idény végén távozó Danyi Gábor vezetőedző már négygólos hátrányban kért időt.

Közelebb azonban ezután is csak ideiglenesen került az ETO, a félidő hajrájára pedig csapatuk játéka hatására annyira belemelegedtek a hazai drukkerek, hogy az időn túli hetest Görbicz Anita óriási füttykoncert közepette hagyta ki. A szünetre 17-11-es ferencvárosi előnnyel vonultak a csapatok, és máris sokkal reálisabbnak tűnt, hogy az FTC a meccs végére előnybe kerüljön a bajnoki címért folytatott harcban.

A második félidő első támadásából Emily Bölk találatával elő is állt a bűvös, hétgólos különbség. A Győr pedig ebben a szoros helyzetben is elővette a mára szinte standarddá vált megoldást, levitte kapusát emberhátrányban: mindkét félidőben üres kapus Angela Malestein-gól lett belőle. 22-13-nál az ETO-időkérés alatt rá is számolták a lelátóról a tíz helyett a kilencet a vendégekre, hogy még jobban érezzék a különbség súlyát.

Danyi Gábor elkezdte variálni a csapatát, amikor azonban visszazárkózhatott volna hétgólos különbségre a Győr, akkor Kristiansen büntetőjét kivédte Bíró Blanka, a túloldalon viszont az eddigre már a mezőny legeredményesebb játékosává előlépő Malestein dupla kapufás hetese után a kipattanóból már eredményes volt.

A Győr pedig nem reagált jól a csapatnak teljesen szokatlan helyzetre: vitatkoztak, kapkodtak, Görbicz túlságosan heves reklamálásért kapott kétperces kiállítást. Talán Elek Gábor is csak álmodott róla, hogy hat perccel a meccs vége előtt kilencgólos előnyben kérhet időt. A vendégoldalon nem volt hosszú a tanácskozás ebben a percben.

Nem is sikerült a fordítás: az FTC végrehajtotta a szinte lehetetlen küldetést, 31-22-es győzelmével maga javára fordította az egymás elleni mérleget.

A Győrnek hamar alkalma nyílik a visszavágásra, május 15-én a Magyar Kupa elődöntőjében csap össze a két zöld-fehér csapat. A bajnoki cím viszont már a Fradi kezében van: ha megnyeri hátralévő öt mérkőzését, 2015 után újra megszerzi az aranyérmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.