Csúcstámadás a dóm árnyékában

Tavaly november óta hibátlan a Veszprém a férfikézilabda Bajnokok Ligájában, és ha tovább nyújtja a veretlenségi szériáját, akkor Kölnben megszerezheti a klub történetének egyetlen hiányzó trófeáját. Az idei BL Final Four valamennyi résztvevőjét, így a mai ellenfelet, a lengyel Kielcét is legyőzte a sorozat korábbi szakaszában a magyar bajnok. A kölni Lanxess Arénában zárja le játékos-pályafutását a veszprémiek csapatkapitánya, a 37 éves Nagy László, aki 2005-ben és 2011-ben nyert BL-t a Barcelonával, és most arra is van esély, hogy a döntőben találkozzon korábbi klubjával.

2019. 06. 01. 11:28
null
Lékai Máté (labdával) bizonyíthatja, hogy irányítóban mi vagyunk a jobbak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha már Sting is kitér a Final Four döntője elől, akkor el lehet képzelni, mekkora érdeklődés övezi Szkopjéban a férfikézilabda csúcseseményét. A brit zenész eredetileg vasárnap este adott volna koncertet az észak-macedón fővárosban, de a rendezők kérésének eleget téve (és jól felfogott érdekből) eltolta a kezdés időpontját este nyolcról fél tizenegyre. Ennek egyszerű oka van: a Vardar-drukkerek két éve hajnalig tartó fesztivált rendeztek a BL-győzelem után, és idén is valami hasonlóban reménykednek. Pedig az elődöntőben a fogadóirodáknál a legesélyesebb Barcelona lesz az ellenfelük.

Akár Veszprémben is lehet spontán parti vasárnap este, persze előbb ma túl kellene jutni a lengyel Kielcén, amelynek edzője, a korábbi magyar szövetségi kapitány, Talant Dujsebajev játékosként kétszer, edzőként négyszer hódította el a BL-trófeát. Legutóbb 2016-ban éppen a Veszprém ellen. „Nem sokszor került szóba az öltözőben az a meccs. Persze sportemberként tisztában vagyok vele, mennyire fájhatott a Veszprémnek, hogy kilencgólos előnyről nem tudta megnyerni a döntőt” – mondta lapunknak a horvát Manuel Strlek, aki három éve még a lengyeleknél játszott, de ma már volt csapata ellen készül.

(labdával) bizonyíthatja, hogy irányítóban mi vagyunk a jobbak
Fotó: Mirkó István

A szezon előzményei magyar sikert ígérnek: szeptember 15-én házigazdaként 29-27-re, március 2-án idegenben 36-35-re nyert a Veszprém, s ha azt vesszük, hogy a Kielce két kulcsembere, az edző fia, Daniel Dujsebajev és Michal Jurecki is sérült, kézzelfogható közelségben van a döntő. csapatkapitány igyekezett elhessegetni ezeket a gondolatokat. „A Final Four más, egy meccsen bármi megtörténhet. Dujsebajev ellen még játszottam, játékosként virtuóz zseni volt, edzőként pedig hatalmas koponya. A negyeddöntőben tíz góllal legyőzte csapata a Paris SG-t, komolyan vesszük őket” – közölte a Veszprém jobbátlövője, hozzátéve, hogy a Barcelona elleni döntő szenzációs lezárása lenne a pályafutásának. Nagy 2000 és 2012 között játszott a katalánoknál, 2005-ben és 2011-ben megnyerte a BL-t.

A magyar bajnok eddig négyszer próbálkozott a kölni négyes döntőben, 2015-ben és 2016-ban második, 2017-ben harmadik és 2014-ben negyedik lett. Az Európai Kézilabda-szövetség honlapja a négyes döntő minden résztvevője mellett felsorakoztatott néhány érvet. A Veszprém esetében ez sorrendben David Davis vezetőedző személye – akit októberben neveztek ki a svéd Ljubomir Vranjes helyére –, a kapusok jó formája, az irányítók – Lékai Máté és Kentin Mahé – remek teljesítménye, a szélsők hatékony játéka, az egyre biztosabb védekezés, a sikeréhség – a négyes mezőny tagjai közül egyedül a magyar csapat nem nyert még BL-t –, az önbizalom (tavaly november 10. óta a Veszprém az összes mérkőzését megnyerte a Bajnokok Ligájában; érdekesség, hogy nemcsak a Kielcét, a Vardart is legyőzte oda-vissza, sőt még a Final Four legnagyobb esélyesének tartott Barcelona sem jelentett akadályt), a bő játékoskeret és végül a csapategység.

Hogy a fenti faktorok közül melyik szól majd a Veszprém mellett a valóságban – vagy éppen egy X faktor –, végül is elhanyagolható. Nagy László karrierjének méltó lezárása lenne a Barcelona elleni BL-győzelem. Bár ezt mindenáron megakadályozná a Vardar Szkopje.

És erről Sting is tudna mesélni.

A hétvégi menetrend

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, Final Four, elődöntők: Telekom Veszprém–Vive Kielce 15.15, Barcelona–Vardar Szkopje 18.00. Vasárnap a bronzmérkőzést 15.15-kor, a döntőt 18 órakor játsszák. A Final Four összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport TV.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.