Csupán két századon múlt a dobogó

Egyelőre minden halad a maga útján Kvangdzsuban, a 18. vizes világbajnokságon: női pólósaink szombaton 17-6-ra legyőzték Új-Zélandot a nyolcaddöntőben, s a férfiak is jól jártak, mert bár nem játszottak, az ausztrál—montenegrói párból, kellemes meglepetésre, az „auszikat” kapták, velük csapnak össze holnap a négy közé jutásért. Végre elkezdődtek a medencés úszóversenyek is, felütésként Késely Ajna bődületes országos csúccsal negyedik lett 400 méter gyorson, ugyanitt Kapás Boglárka hatodik. Hosszú Katinka a világ idei legjobbjával elsőként döntős 200 méter vegyesen, Szabó Szebasz­tián is finalista 50 méter pillangón a hatodik idővel.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 22. 12:27
KÉSELY Ajna
Késely Ajna maga sem tudja, hogy búslakodjon-e a negyedik hely miatt Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kvangdzsu Szöultól négyszáz kilométerre délre fekszik, de ezt a négyszáz kilométert két óra alatt megteszi az olykor 300 km/órás sebességgel száguldó szuperexpressz. Hát ilyen Dél-Korea, a hazánkkal lényegében azonos területű, de 51 millió ember lakta „kis tigris”, az ázsiai gazdasági csoda egyik élharcosa. A világbajnokság rendezésére sem lehet panasz, s ha dőlnek a magyar aranyérmek, akkor végképp nem lesz.

Felütésként a női pólósaink szombaton 17-6-ra elpáholták a nem túl acélos Új-Zélandot, és ezzel Keszthelyi Ri­táék ott vannak a mai negyeddöntőben, ahol a világliga-ezüstérmes Olaszország vár rájuk. – Fura érzés volt azok ellen játszani, akik közül jó néhány játékossal ifiben még együtt pólóztam – mondta a zuhogó esőben lapunknak nyilatkozó Rebecca Parkes, azaz két éve már Parkes Rebecca, az új-zélandiból honosított 24 éves magyar, a bajnok UVSE centere, aki ráadásul második gólunkkal úgyszólván megadta a meccs alaphangját. – Egy kicsit belehaltam, szerencsére a továbbiakban nem találkozunk már a szülőhazám válogatottjával.

Bíró Attila szövetségi kapitány humoránál volt. – Életemben először fordult elő, hogy monszunban játszottunk meccset – mondta csuromvizes esőkabátja alól. – Az olaszok semmivel sem gyengébbek az oroszoknál, akiktől ugyan 17-12-re kikaptunk, de szerintem nem játszottunk rosszul. Be kell jutni a négy közé, és kész!

Mi meg azt tesszük hozzá: és akkor minden el lesz felejtve…

Vasárnap nem játszott férficsapatunk, viszont kiderült, hogy a Montenegrót 9-9-es rendes játékidő után ötméteresekkel legyőző Ausztrália lesz holnap az ellenfelünk a négy közé jutásért. Azért a két csapat ereje messze nem ugyanaz.

Késely Ajna maga sem tudja, hogy búslakodjon-e a negyedik hely miatt
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tíz napja várjuk a medencés úszás kezdetét, és tegnap végre elérkezett a nagy nap, mindjárt magyar nagyágyúkkal. Közülük világranglista-vezető 2:07.02-es ideje szólt a legnagyobbat 200 méter vegyesen – délután a középfutamban „csak” 2:07.17-et úszott, és került elsőként a mai fináléba –, mégis Késely Ajna csodás-rettenetes negyedik helye kívánkozik az élre 400 méter gyorson. A Kőbánya 17 éves üdvöskéje 399 méteren át a harmadik helyen haladt, a feje előrébb volt, mint az amerikai Leah Smithé, mégis utóbbi érkezett be harmadiknak, mert hosszabb a karja. Késely ideje 4:01.31 perc, óriási országos csúcs, Smith két századdal korábban érintette a falat. Közben világszenzáció is született, a tizennégyszeres világ- és ötszörös olimpiai bajnok amerikai Katie Ledecky kikapott az ausztrál Ariarne Titmustól. a régi magyar csúcs birtokosa hatodik.

– Korábban még azt mondtam, hogy csalódott vagyok, hogy lecsúsztam a dobogóról, de ha átgondolom az egészet, akkor azt kell mondanom, hogy ennek így kellett történnie. Hogy aláírom-e előre, hogy országos csúcs és negyedik hely? Az egyiket igen, a másikat nem. A dobogó volt a célom – mondta a kissé szomorú Késely.

Szabó Szebasztián nem volt szomorú, mert bár délután elmaradt 22.99-es országos csúcsától 50 méter pillangón, simán döntős lett a hatodik idővel, 23.07-tel. – Csak a rajtomon és a célba érkezésemen kell javítanom, a többi már megy – mondta a zentai óriás.

Végül Hosszú Katinka 2:07.17 perces idővel lazán döntőbe úszta magát 200 méter vegyesen, a legjobb idővel, aminél reggel még jobbat is teljesített (2:07.02), közel kerülve saját, 2:06.12-es világcsúcsához. A férfi 4×100 méteres gyorsváltó pedig Kozma Dominik, Holoda Péter, Németh Nándor összetételben hetedik lett 3:12.85 perccel – délelőtt Milák és Holoda helyén Szabó és Bohus Richárd úszott. A váltónk két éve, Budapesten világszenzációként harmadik lett, de a mostani hetedik helyet sem nevezhetjük csalódásnak.

Vasárnapi győztesek, férfiak, 400 m gyors: Szun Jang (kínai) 3:42.44 perc, 4×100 m gyorsváltó: Egyesült Államok 3:09.06 perc, …7. Magyarország 3:12.85; nők: 400 m gyors: Ariarne Titmus (ausztrál) 3:58.76 perc, …4. Késely Ajna 4:01.31, …6. Kapás Boglárka 4:05.36, 4×100 m gyorsváltó: Ausztrália 3:30.21 perc.

Újra Budapest!

Végül egy tényleg óriási sportdiplomáciai siker: tegnap Julio Maglione, a FINA elnöke kihirdette – nehezen kibogozható angolsággal –, hogy Budapest kapta a 2027-es vizes vb rendezési jogát, a 2025-ösét pedig Kazany. A hatalmas erőkkel felvonuló magyar küldöttség (Fürjes Balázs kormánybiztos, Wladár Sándor, az úszó-, Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke, Kovács Ágnes, Gyurta Dániel, Molnár Tamás olimpiai bajnokok és Gyárfás Tamás, a FINA Büro tagja) eget verő üdvrivalgással fogadták a diadalt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.