Fazekasék megtalálták a sivatagban elveszett hatszáz lovat + videó

Remekül tartja magát a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralin a kamionosok mezőnyében az újonc Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Scania) trió, amely csütörtökön a 15. legjobb időt jegyezte, az összetettben pedig megőrizte a 13. helyét. S még Szalay Balázsék Opeljét is behúzták a célba!

2021. 01. 07. 18:55
Fazekas
Fazekas Fotó: Facebook/Fazekas Motorsport Forrás: Fazekas Motorsport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Óriási hírünk van! Megvan a ménes másik fele, megtaláltuk az elveszett 600 lovat! Úgyhogy ma hasítottuk a dűnéket, nagyon nagyon élveztük, hogy nem kell noszogatni a Kis Pirosat, hanem ment, ahogy kell. Így beértünk ma a 13. helyre. Nagyon boldog vagyok, hogy meglett a hiba, és most nagyon élvezetes a vezetés és a dűnézés” – írta ki a Fazekas Motorsport Facebook-oldalára még a Dakar-rali szerdai, negyedik szakaszán Fazekas Károly. A bejegyzés megértéséhez az előző napi poszt segít, ebben a piros Scania pilótája amiatt szomorkodott, hogy a monstrumukból „eltűnt” hatszáz lóerő, ami igencsak megnehezíti a dűnéken való átjutást. Az egyik tetején fenn is akadtak, mígnem az utánuk következő kamion segítőkészen lerántotta őket. Nos, igen, a bajtársiasság mindig is megvolt a Dakar-ralin, függetlenül attól, hogy Afrikában vagy Dél-Amerikában porzott a mezőny, idén pedig immár második alkalommal Szaúd-Arábiában teszi ezt.

A Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter trió Scaniája száguld Szaúd-Arábiában
Fotó: Facebook/Fazekas Motorsport

A 2021-es Dakar-rali rajtjánál a kamionosok között 44 jármű sorakozott fel, a csütörtöki, ötödik szakaszra 41 maradt, és Fazekasék az összetettben a roppant előkelő 13. helyről várhatták a folytatást, a Rijád és el-Kaszím közötti 671 kilométeres távot, amelyből 465 kilométer volt mért, gyorsasági szakasz. Először, 7 órakor azonban a motorosok indultak (93-an), az autósok 8.55-kor vágtak neki a távnak (hatvan jármű), a kamionosok csak 11.05-kor a mezőny végén. (A quadosok és a „könnyűsúlyú” járművek is előttük indulnak a karavánban.)

Az autósok között az etapot a dél-afrikai Giniel de Villiers (Toyota) nyerte, az összetettben pedig továbbra is a francia Stéphane Peterhansel (Mini) áll az élen. Utóbbi csütörtökön harmadik lett, és több mint két perccel tudta növelni előnyét a katari Nasszer al-Attijahhal (Toyota) előtt. A motorosoknál ez az argentin Kevin Brenavides (Honda) napja volt, mivel nem csupán megnyerte a szakaszt, de az összetettben is az élre ugrott. A kamionosoknál az orosz Andrej Kadirov (Kamaz) hiába érte el a legjobb időt, utólag húszperces büntetést kapott, így a hetedik helyre került. Hivatalosan az összetettben vezető honfitársa, Dmitrij Szotnyikov (Kamaz) nyerte a szakaszt. A Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Scania) trió a „megtalált hatszáz lóerővel” ezúttal a 15. helyen zárt, az összetettben pedig tartja a 13. helyét. De ezzel még nincs vége a mai sztorijuknak.

Az autósok mezőnyében a Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) duónak, akárcsak az első szakaszon, ezúttal is gondjaik adódtak, az 51. időt autózták, négy órával elmaradva a szakaszgyőztestől. S hogy mi is történt? Amint arról az Opel Dakar Team Facebook-oldala beszámolt, Szalayék a szakasz céljától 33 kilométerre leugrattak egy dűnéről, a kocsi az orrára esett, és összetört az eleje. Ám érkezett a segítség, mégpedig Fazekasék, a trió a saját jó eredményével nem törődve az Opelt elhúzta a célig – ugye, a cikkünket a bajtársiassággal kezdtük!

A nap végi nyilatkozatok itt olvashatóak.

Szűk egyperces ízelítő az 5. szakaszból dűnékkel, sziklákkal, tevékkel, és azt is megnézhetjük, mi történik, ha a versenyzők teljes gázzal szembemennek.

Eredmények, 5. szakasz, Rijád–el-Kaszím, 671 km (465 km gyorsasági):

autósok:

1. Giniel de Villiers, Alex Haro (dél-afrikai, spanyol, Toyota) 5:09:25 óra

2. Brian Baragwanath, Taye Perry (dél-afrikai, Century Racing) 58 másodperc hátrány

3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 2:25 perc hátrány

...51. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) 4:00:15 óra hátrány

az összetett állása:

1. Peterhansel 18:28:02 óra

2. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 6:11 perc hátrány

3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 48:13 perc hátrány

...52. Szalay 28:10:45 ó h. (az első szakaszon kapott 12 órás időbüntetéssel)

motorosok:

1. Kevin Benavides (argentin, Honda) 5:09:50 óra

2. Jose Ignacio Cornejo (chilei, Honda) 1:00 perc hátrány

3. Toby Price (ausztrál, KTM) 1:20 perc hátrány

… 33. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 55:47 perc hátrány

… 73. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 3:36:49 óra hátrány

az összetett állása:

1. Benavides 20:15:39 óra

2. Xavier de Soultrait (francia, Husqvarna) 2:31 perc hátrány

3. Cornejo 3:42 perc hátrány

… 33. Gyenes 3:09:34 óra hátrány

… 73. Saghmeister 13:13:46 óra hátrány

kamionosok:

1. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilgiz Ahmecianov (orosz, Kamaz) 5:30:20 óra

2. Visneuszki, Novikau, Szacsuk (fehérorosz, MAZ) 5:31:21 óra

3. Sibalov, Nikitin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 5:37:16 óra

… 15. Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Scania) 2:23:18 óra hátrány

az összetett állása:

1. Szotnyikov 20:16:18 óra

2. Sibalov 33:53 perc hátrány

3. Macik, Tomasek, Svanda (cseh, Iveco) 51:11 perc hátrány

… 13. Fazekas 7:12:57 óra hátrány

Pénteken az el-Kaszím és Hail közötti 618 kilométer vár a mezőnyre, amiből 347 kilométer lesz a gyorsasági rész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.