Holtversenyes sivatagi száguldással indult a 2021-es esztendő

Szaúd-Arábiában szombaton egy rövid, 11 kilométeres prológgal kezdődött meg a Dakar-rali; a földkerekség legnehezebb tereprali versenyén az első napi időeredmények határozták meg a vasárnapi, 1. szakasz rajtsorrendjét. Holnap már 277 km-es mért szakasz vár a mezőnyre.

Magyar Nemzet
2021. 01. 02. 18:06
Dakar
Megkezdődött a sivatagi száguldás Forrás: dakar.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autósok között a Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) és a Brian Baragwanath, Taye Perry (dél-afrikai, Century) kettősök másodpercre azonos idővel, 5:48 perccel voltak a leggyorsabbak. A Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Dakar Team) duó 1:38 perc hátránnyal az 52. helyen zárta a prológot a 64 egység között, de ennek még nincs különösebb jelentősége. A címvédő spanyol Carlos Sainz (Mini) navigátorával, Lucas Cruzzal egy defektet is elszenvedve 36 másodperces lemaradással ért be a célba a 28. helyen.

– Nagyon vártam már a prológot, egy kicsit izgatott is voltam előtte. Úgy terveztem, hogy óvatosan megyek majd végig ezen a pályán, de a rajt után elkapott a versenyláz, úgyhogy ráálltam a gázra – vallotta be az Opel Dakar Team hírlevelében Szalay Balázs, akinek ez a 15. Dakar ralija. – Elég rosszul érintett, hogy utolért a mögöttem induló, még akkor is, ha Robby Gordon régi autóját vezette és egy szaúdi versenyző volt, aki nyilván úgy ismeri a helyszínt, mint a tenyerét. Félrehúzódtam, hogy elmehessen, utána pedig a porában autóztunk a célig, úgyhogy sokszor kellett lassítani. Ennek ellenére nagyon élveztem a napot, az Opel Grandland X remekül működött, az igazi küzdelem pedig csak holnap kezdődik.

Bunkoczi László bevallotta, nem igazán kedveli a prológokat, mert azokon nyerni nem lehet, veszíteni viszont annál többet, főleg, hogy az első szakasz előtt nem is igazán számít, hogy hányadik helyen rajtolnak.

– Nagyon örülök, hogy túl vagyunk a prológon, jobb lett volna előrébb végezni, de mire elrajtoltunk, a mély nyomban már csak nagy kockázatvállalás árán lett volna esélyünk rá – mondta Bunkoczi. – Nem gondolom, hogy ezen bármi is múlt, nagyon sok van még hátra a versenyből. Holnap már egy 277 kilométeres szakasz vár ránk, ami majd jobban megmutatja, hol a helyünk a mezőnyben.

Megkezdődött a sivatagi száguldás
Fotó: Dakar.com

A motorosoknál a címvédő amerikai Ricky Brabec (Honda) nyerte a prológot, a szatmárnémeti Gyenes Emanuel (KTM) 33. lett 4:12 perces hátránnyal, a szabadkai Saghmeister Gábor (KTM) pedig 82., ő 14:24 perccel volt lassabb, mint Brabec. A két határon túli magyar esetében jegyezzük meg, hogy mellettük nincs szervizcsapat, minden szerelést maguk végeznek. A motorosok mezőnyében 101 versenyző indult.

A kamionosok között a Darázsi Zsolt, Thierry Pacquelet, Geoffrey Thalgott (MAN) magyar, francia hármas 29., a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió (Scania) 44. lett a nyitányon. Előbbi egység hátránya 2:42, utóbbié 11:40 perc az éllovas fehéroroszokhoz képest. Árnyalja a képet, hogy az újonc Fazekasék esetében a 44. hely az utolsó, és a mieink az utolsó előtti egységtől is közel öt perccel maradtak el. Darázsiék alapvetően szervizkamionként vannak jelen a Dakar-ralin, a franciák egyik nagy sztárját, Cyril Despres-t segítik. A Dakar-rali korábbi ötszörös motoros bajnoka 2015 óta az autósok között indul, 2017-ben harmadik volt, most pedig a prológot egy Peugeot-ban a 31. helyen zárta 42 másodperces hátránnyal.

A Dakar-rali mezőnye Dzsiddából indulva tizenhárom szakaszon 7658 kilométert tesz meg a január 15-i befutóig, ami ugyancsak Dzsiddában lesz.

Dakar-rali, prológ, Dzsidda, 11 km:

autósok:

1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 5:48 perc

2. Brian Baragwanath, Taye Perry (dél-afrikai, Century) azonos idővel

3. Jaszid al-Radzsi, Dirk von Zitzewitz (szaúd-arábiai, német, Toyota) 8 másodperc hátrány

...52. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Dakar Team) 1:38 perc hátrány

motorosok:

1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 6:01 perc

2. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 6 mp h.

3. Daniel Sanders (ausztrál, KTM) 13 mp h.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.