Christian Eriksen is ott van a dánokkal a pályán

Igazi érzelmi hullámvasútban van része a dán labdarúgó-válogatott tagjainak az Európa-bajnokságon. Kezdve Christian Eriksen pályán történt összeesésével, majd a csapatnak a csoportjából való nehézkes továbbjutásával, most már az Anglia elleni elődöntőre készül a gárda, és közel harminc éve nem látott siker küszöbén áll.

Magyar Nemzet
2021. 07. 05. 11:54
Hjulmand, Kasper
Kasper Hjulmand bízik csapatában Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Stuart Franklin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dánia ezelőtt három alkalommal volt elődöntős az Európa-bajnokságok történetében, 1992-ben egészen a tornagyőzelemig robogott. Azóta kétszer ki sem jutott a kontinensviadalra, háromszor a csoportkörben vérzett el, 2004-ben pedig a negyeddöntő jelentette az északiak válogatottjának a végállomást.

Idén ismét régen nem látott magasságba tör az együttes, és Olaszország, Spanyolország, valamint Anglia mellett kivívta helyét a legjobb négy között. Az idáig vezető út nem volt könnyű, gondoljunk csak szívleállására, amely lélekben kiüthette volna a dán válogatottat. De a támadó középpályás társai összeszedték magukat a sokk után, és azóta minden erejüket bevetve hajtanak előre.

– Hiszek a csapatom akaraterejében. Ez és a szurkolók szeretete, együttérzése szárnyakat ad nekünk – vélekedett Kasper Hjulmand szövetségi kapitány. – Eriksen a szívünkben van, amikor a pályára lépünk. Hiszünk magunkban és folytatjuk a harcot.

Kasper Hjulmand bízik csapatában
Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Stuart Franklin

A dánok már csak két győzelemre vannak a végső sikertől, és bár finoman szólva sem ők számítanak a fő esélyesnek, mégis egyre többször emlegetik fel az 1992-es tornagyőzelmet. Hjulmandot nem töltik el örömmel ezek a hangok.

– Nem akarok már 1992-ről beszélni. Azok más idők voltak, az Európa-bajnokság és a labdarúgás is más volt. Mi a saját történetünkkel szeretnénk bekerülni a történelemkönyvekbe. Arra törekszünk, hogy inspiráljuk és egységessé tegyük az országunkat.

Az Anglia–Dánia találkozót szerdán 21 órától rendezik a Wembley-ben, kérdéses, hogy a dán szurkolók jelenléte mellett avagy sem. Hjulmand mindenesetre nem számít semmilyen meglepetésre a találkozón.

– Nem hiszem, hogy Anglia meglepne bennünket, és szerintem mi sem fogjuk őket – fogalmazott a szakember.

Kövesse az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.