Danyiil Medvegyev megérett a legnagyobb győzelmekre

A 2020-as teniszidény Danyiil Medvegyev sikerével ért véget a londoni világbajnokságon. Az orosz teniszező zsinórban második évben zárt a világranglistán a legjobb öt között, jövőre pedig karrierje első Grand Slam-győzelme a cél.

2020. 11. 24. 9:55
DANIIL MEDVEDEV (RUS)


TENNIS - NITTO ATP WORLD TOUR FINALS - 02 ARENA - PENINSULA SQUARE, GREENWICH PENINSULA,  GRENWICH, LONDON - UNITED TENNIS - NITTO ATP WORLD TOUR FINALS - 02 ARENA - PENINSULA SQUARE, GREENWICH PENINSULA,  GREENWICH, LONDON - UNITE
Medvegyev a vb-trófeával Fotó: TONY O'BRIEN Forrás: Tennis Photo Network
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak az évzáró világbajnokság legutóbbi győzteseire tekintünk, úgy tűnik, hogy lezajlott a generációváltás a férfiteniszben. 2018-ban Alexander Zverev, 2019-ben Sztefanosz Cicipasz, 2020-ban pedig Danyiil Medvegyev győzelmével ért véget a teniszidény – egyikük sincs még 25 éves. Az orosz Medvegyev ráadásul a torna ötvenéves történetében az első teniszező lett, aki a trófea felé vezető úton a világranglista első, második és harmadik (Novak Djokovics, Dominic Thiem) helyezettjét is legyőzte. A fiatalok következő lépése nem ígérkezik könnyűnek: mindhármuk számára az első Grand Slam-győzelem a cél.

– Nem gondoltam volna, hogy ilyen eredményekkel, veretlenül megnyerem a világbajnokságot – örvendezett Medvegyev. – Megmutattam, mire vagyok képes, ha mentálisan és fizikálisan is jó állapotban vagyok. Az a hihetetlen színvonal, amit az év utolsó meccsein hoztam, nagy önbizalomlöketet ad a következő évre és a Grand Slam-tornákra nézve.

Bizony, a Grand Slamek. Ez a következő lépés Medvegyev és a többi huszonéves éljátékos számára. Az áttörés idén eljött: Thiem megnyerte a US Opent . Igaz, amíg nem nyer még egyet a négy legnagyobb torna közül, mindig ott lesz a csillag a megjegyzéssel, hogy Nadal és nem indult el a versenyen, míg Djokovicsot leléptették a nyolcaddöntőben.

Medvegyev 2017-ben játszott először döntőt az ATP Touron, az évi teljesítménye pedig elég volt ahhoz, hogy részt vehessen az első ízben kiírt junior világbajnokságon. Három orosz is volt a mezőnyben, Medvegyev, Karen Hacsanov és Andrej Rubljov pedig azóta egymással versengve törtek egyre feljebb – 2020-at mindhárman a legjobb húsz között zárták a világranglistán. Az igazi áttörést a 198 centis orosz játékos számára a 2019-es észak-amerikai keménypályás szezon jelentette, amikor egymás után négy tornán, köztük a US Openen döntőt játszott. Hasonlóra korábban csak Ivan Lendl és Andre Agassi volt képes.

– Valószínűleg ő a legjobb mozgású két méter közeli játékos, akit a teniszben valaha láttunk – mondta róla Agassi. – A tenisz-intelligenciája hihetetlenül magas. Megvannak az eszközei a támadáshoz és a védekezéshez is, és nagyon jól érzi, hogy mikor melyikre kell jobban támaszkodnia.

Bár a US Open döntőjét elveszítette, a torna során megmutatta, hogy soha nem adja fel: már a harmadik fordulóban görcsökkel küzdött, a közönség végig ellene szurkolt, a finálét pedig két szett hátrányból tette nyílttá Nadal ellen.

Honfitársa, a két Grand Slam-trófeáig jutó Marat Szafin figyelmeztette Medvegyevet, hogy az első kiemelkedő év után a második nehezebb, mert már számolnak vele az éljátékosok. A március és augusztus közötti öt hónapos leállás miatt nehéz egészként értékelni a szezont, ám az tény, hogy Medvegyev idén október végéig egyetlen győzelmet sem aratott a világranlista első tíz helyezettje ellen.

Novemberben viszont megnyerte a párizsi mesterversenyt, majd a világbajnokságot is, az évzáró tízmeccses győzelmi sorozatból pedig hét siker top 10-es játékos ellen született. Figyelemre méltó az is, hogy a korábbi botrányhős meccsein a nyári újraindulás óta nem voltak óriási veszekedések, nem dobált pénzérméket a bírói székhez, és nem mutatott be a közönségnek. Medvegyev Rubljov elleni, több mint tíz éve tartó párharcának kezdetei alapján idézi fel, honnan indult.

– Sírtunk, meg áthajigáltuk az ütőinket a kerítés fölött. Fiatalok voltunk, és iszonyúan utáltunk veszíteni. Őrült, viszont nem túl jó meccseket játszottunk, de azóta hosszú utat jártunk be.

Az út 2021-ben folytatódhat. Medvegyevnek a mestertornasikerek mellé most már megvan a vb-cím is. Az orosz számára a kívánt folytatás egyértelmű: jövőre az első Grand Slam-győzelem a cél.

Medvegyev a vb-trófeával
Fotó: Tennis Photo Network

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.