Dárdai Pálnak most korábbi önmagát is felül kell múlnia

Ugyan Dárdai Pállal 2022 nyaráig kötött szerződést visszatérő vezetőedzőként a Hertha, de a berlini együttes komoly elvárásokat rögzített a klublegenda szerződésében, amelyeknek muszáj megfelelnie ahhoz, hogy a következő idényben is ő vezesse a csapatot. A számok nem hazudnak: a küldetés csaknem lehetetlen, Dárdai sokat méltatott korábbi eredményei is kevesek lennének a teljesítéshez.

2021. 01. 30. 11:10
DÁRDAI Pál
Edzői karrierje egyik legnehezebb időszakát éli a korábbi magyar kapitány Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn nevezték ki másodjára a Hertha vezetőedzőjének Dárdai Pált, aki nem véletlenül hangoztatta: „Állítom, hogy nehezebb szituációban veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt.” A kijelentés egy darabig nehezen volt értelmezhető, hiszen a helyzet kívülről minden szempontból jobbnak tűnik, mint amikor 2015 februárjában először lett a berliniek vezetője Dárdai.

Egyrészt ma már edzőként ő maga is 151 Bundesliga-meccset maga mögött tudó szakember, nem pedig szinte pályakezdő. Másrészt bár a csapat csak a 14. a bajnokságban, de hat éve kieső helyen állt, 17. volt, amikor Dárdait hívták segítségül. Harmadrészt ezúttal minőségibb kerettel dolgozhat: jelenleg a Hertháé a hatodik legértékesebb játékosállomány (252 millió euró) a Bundesligában, 2015-ben viszont csak a tizenkettedik volt a sorban (76 millió).

Hogy miért van mindezek ellenére nehezebb helyzetben Dárdai, arra a Kicker világított rá, amelynek cikke szerint a magyar edző szerződésében szerepel egy záradék, azaz a hátralévő 16 fordulóban legalább 24 pontot kell szereznie az együttessel ahhoz, hogy 2022 nyaráig tényleg a kispadon maradhasson. Ha nem sikerül, már az idény végén új edző érkezhet, ehhez képest 2015-ben önmagában a bennmaradás is nagy siker volt.

Utánanéztünk, hogy Dárdai korábbi berlini eredményei alapján mennyire reális a 24 pont megszerzése. Azelőtt négy és fél évig volt a Hertha edzője, a kiesés elől menekülő klubot stabilizálta a Bundesliga középmezőnyében, sőt a nemzetközi porondra is kilépett a csapattal. Hiába volt korábban ilyen sikeres, pontokban most ennél is többet várnak tőle.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a Hertha hátralévő ellenfeleitől átlagban hány pontot szerzett Dárdai korábban. Egyetlen csapat van a 16 között, amellyel még nem találkozott edzőként, a városi rivális Union Berlin. Ha a kiváló formában lévő, nyolcadik helyezett „kistestvér” ellen győzelemmel számolunk, és azt a három pontot hozzáadjuk a többiek ellen elért korábbi átlaghoz, akkor is csak 22,39 pont jön össze. Azaz Dárdainak túl kellene teljesítenie önmagát a Hertha elvárásai szerint. A lehetetlen küldetés ma kezdődik, Frankfurtban (15.30, tv.: Sport 2).

Dárdai átlagpontszáma a hátralévő ellenfelek ellen: Frankfurt 1,78, Bayern München 0,6, Stuttgart 1,43, RB Leipzig 0,5, Wolfsburg 1,11, Augsburg 1,89, Dortmund 0,64, Leverkusen 1,13, Union Berlin –, Mönchengladbach 1, Mainz 1,56, Freiburg 0,86, Schalke 1,22, Bielefeld 3, Köln 2, Hoffenheim 0,67.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.