Darth Vader és társai jól odacsaptak

A budapesti vívó-világbajnokságon a keddi nyolc magyar indulóból hét révbe ért, vagyis felkerült a hatvannégyes főtáblára.

2019. 07. 17. 11:16
null
Az örökifjú Mohamed Aida előtt lepergett az élete Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól jön a budapesti vívó-világbajnokságra kilátogatóknak, ha tisztában vannak azzal, mennyi lehet egy tőr maximális súlya (segítünk: 500 gramm), mert a BOK-csarnokban az egyik standon az efféle kvízkérdésekre helyesen válaszolók a vb hivatalos kulacsát is megnyerhetik. Ottjártunkkor legalábbis ez volt a legkurrensebb termék, amit az elmebajnokság nyertesei vittek, mint a cukrot. Női tőrözőinktől persze nem lenne fair play díjas cselekedet, ha kifosztanák a boltot, így még hétfőn azzal a lehetőséggel éltek, hogy különféle maskarákba lehetett beöltözni, és egy masina lefényképezte az illetőt.

Csapatunk együtt állt az objektív elé, s míg Mohamed Aida visszafogottan Minnie Mouse-szá vedlett át, Kreiss Fanniból harcias Darth Vader, Kondricz Katából titokzatos Vasálarcos lett, Lupkovics Dóra pedig egy római legioná­rius sisakját felöltve feszítette meg a bicepszét.

Hölgykoszorúnk a keddi selejtezőben is erőt demonstrált. A 130 fős mezőnyben Kondricz, Mohamed és ­Kreiss a csoportjából öt győzelemmel és egy vereséggel ment tovább, Lupkovics négy asszót nyert, kettőt vesztett. A 21. születésnapját ünneplő Kondricznak olyan jó lett a találataránya, hogy egyből felkerült a 64-es főtáblára. Társaira az egyenes kieséses folytatás, azaz még egy asszó várt, de megoldották a feladatot, így mind a négy indulónk ott lesz a pénteki folytatásban. Mohamed ránk ijesztett, mert a harmadik három perc elején egy Fülöp-szigeteki vívó 8-5-re vezetett ellene. Az UTE 43 éves versenyzője azonban megrázta magát, és 12-8-ra győzött. Mint megjegyezte, a páston lepergett előtte az élete, és mindenképpen el akarta kerülni azt a szégyent, hogy a hazai vb-n egy jóval gyengébb vívó elüti a főtáblától.

Az örökifjú Mohamed Aida előtt lepergett az élete
Fotó: Mirkó István

Férfi párbajtőrben rögösebb út vezetett a 64 közé, ahol a kedden kiadó 48 helyre – a világranglista első 16 helyezettjének a selejtezőben nem kell vívnia – 210-en pályáztak. Délután harminc csoportban kezdődött meg a tusakodás, így még a hibátlan mérlegű első hely sem volt garancia arra, hogy már nem kell többet vívnia az illetőnek, sokakra pedig még két-három élet-halál asszó várt. Ám Rédli András, miután a csoportjában veretlen maradt, kijelentette, hogy neki már itt a nap vége. „A Budapesti Műszaki Főiskolán végeztem matekszigorlattal, és a valószínűség-számítás elég jól ment – jegyezte meg.

– Amikor előző nap megláttam a csoportomat, azt mondtam, hogy mind a hat asszómat meg kell nyernem, és ez magabiztosan sikerült is. Jól jött, hogy a pástunk mellett volt a vészkijárat, így időnként ki tudtam menni a friss levegőre” – fűzte hozzá olimpiai bronzérmesünk, aki tényleg kiválóan számolt, a csoportküzdelmek után feljutott a főtáblára.

Ugyanez összejött a szintén veretlen Siklósi Gergelynek is. A direkt kiesésben Koch Máté elvérzett, de Nagy Dávid két meccset hozva bekerült a 64 közé. A keddi nyolc indulónkból hét révbe ért, a magyar Darth Vaderek emberesen odacsaptak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.