David edzette már a dán Góliátot

David edzette már a dán Góliátot, ez is lehetne a mottója a 212 centis óriás Veszprémbe igazolásának.

Szalay Péter
2020. 07. 25. 17:02
null
Erősítés közben a dán óriás Forrás: szpress sporthírszolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nikolaj Markussen, a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának új erőssége „csak” a szakmai tudását és a korát tisztelve nézhet fel a klub vezetőedzőjére, fizikai értelemben aligha, mert a spanyol David Davis 27 centiméterrel alacsonyabb nála. A magyar bajnok dán Góliátja nem csupán a klubja és a magyar mezőny legmagasabb játékosa a maga 212 centiméterével, hanem európai második helyezett is a nála két centivel termetesebb lett Dainis Kristopans mögött, aki január óta a PSG játékosa.

„Fogas kérdés, hogy mitől lettem ilyen colos, mert a 186 centiméteres apám és a nála 13 centivel alacsonyabb anyám sem volt éppenséggel égimeszelő. Lehet, hogy azért, mert a fiútestvéremmel együtt mi már egy másik generációt képviselünk, ám közrejátszhattak a gyors növekedésünkben az étkezési szokásaink is, még inkább az, hogy fiatal korunk óta megállás nélkül sportolunk” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az újdonsült világbajnokként Veszprémbe érkező Markussen, aki augusztus első napján tölti be a 32. életévét.

Erősítés közben a dán óriás
Fotó: Szpress Sporthírszolgálat

Hat évvel ezelőtt a magyar kézilabdázás berkeiben futótűzként terjedt el a híre annak, hogy a gólerős dán Európa-bajnokot a Szeged és a Veszprém is szívesen látná a soraiban.

„Sem igent, sem nemet nem kellett mondanom, mert konkrét ajánlat nem érkezett, így gondolkodóba sem estem” – folytatta Markussen, akinek akkor vitte fel az isten a dolgát, amikor 2011-ben leszerződtette a spanyol Atlético Madrid. – „Nagy döntést először akkor kellett hoznom, amikor a hűvös Dániából a forró Spanyolországba költöztem, és az Atlético kézilabdázója lettem. Játékosként sokat tanultam Madridban, többek között a nálam 11 évvel idősebb és sokkal tapasztaltabb Davistól, akit a csapatom belüli mesteremnek tekintettem. Háromszoros BL-győztesként, világbajnokként olyan tanácsokkal látott el, amelyeket még ma is hasznosíthatok. Az is felejthetetlen a számomra, hogy félelmetes ellenfélként sokszor csodálhattam meg az örök rivális Barcelona csapatában Nagy Lászlót, akivel most ugyanúgy újra összehozott a sors Veszprémben, mint a régi-új edzőmmel. Két szép év után a Spanyolországot sújtó gazdasági válság késztetett arra, hogy tovább álljak, mert a krízis hullámai az Atlético fölött is átcsaptak. Így kerültem a katari el-Dzsais kötelekébe, ahol egy évet töltöttem el. Azt reméltem , hogy a 2014-es dániai Európa-bajnokságon így is a nemzeti válogatottunk tagja leszek, és a címvédésért harcolhatok. Balszerencsémre Achilles-ínszakadást szenvedtem, alig néhány hónapot játszhattam, lassú volt a gyógyulásom, az EB ezért ki is maradt az életemből.”

Nyújtás és lazítás az edzés végén
Fotó: Szpress Sporthírszolgálat

Talán a távolmaradása is közrejátszott abban, hogy az Európa-bajnokság döntőjében a hazai pályán szereplő dánok súlyos, kilencgólos vereséget szenvedtek a franciáktól. Öt évvel később, a tavalyi világbajnokságon vigasztalódott, amikor az aranyérmekért folyó csatából – a 2014-es gólkülönbséget „megfordítva” – 31-22-es sima győzelemmel a dánok kerültek ki győztesként.

Markussen a rövid katari kitérő után hazatért Dániába, egy évig a Skjern játékosa volt, öt éven át pedig a rivális Bjerringbro-Silkeborg csapatát szolgálta. Látta azt a 2018-as BL-mérkőzést, amelyen a Skjern a Telekom Veszprém tekintélyét alaposan megtépázva, hétgólos különbséggel verte az akkor még Ljubomir Vranjes vezette magyar bajnokcsapatot, ezzel ledolgozhatatlan hátrányba taszítva Nagy Laciékat.

„Ez volt akkor a BL nagy meglepetése, ami a dán bajnokság erejét mutatta, de azt is, hogy az esélyesebbnek vélt csapatok sem mehetnek biztosra, ha nem figyelnek eléggé oda. Az egyiknek minden sikerül, a másiknak meg alig valami – folytatta a dán kézilabdázó, aki befejezésül új csapatának esélyeiről is szót ejtett. – Nincs kétségem afelől, hogy egy olyan klubnak, amelyik szinte minden poszton 2-3 nagyágyút tud bevetni, annak ne sikerülhetne a BL megnyerése. Ez a trófea az én gyűjteményemből is hiányzik még, de itt a nagy lehetőség, amelyet jól összecsiszolódva ki is használhatunk. Az a furcsa, hogy a nagy kihívás két napja idén csak karácsony után érkezik el. Addig se fogunk unatkozni, kezdődik a bajnokság, egymást követik a 2020/2021-es BL csoportmérkőzései, nagy ellenfelekkel, miközben az alapvető feladat a Szeged legyőzése ” – hangsúlyozta Markussen, akit azért is hívtak Veszprémbe, hogy a Mol-Pick Szegedhez igazolt szlovén Borut Mackovsek helyét betöltse.

Megértési problémák nyilván nem lesznek; David edzette már a dán Góliátot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.