Botrányos befejezéssel kiesett a Debrecen az NB I-ből + videó

Öt éve szerepel tizenkét csapat a labdarúgó NB I-ben, és eddig 37 pont volt a legtöbb, amivel már kiesett csapat, most az utolsó forduló előtt az utolsó előtti helyen álló Debrecennek már 38 pontja volt. Ez azt jelentette, hogy a Kaposvár melletti másik kieső rekord magasságú ponttal búcsúzik majd, erre a Debrecen mellett az Újpest, a Paks és a Kisvárda is esélyes volt – végül az utóbbi másfél évtized legeredményesebb csapata, a Debrecen esett ki, miután csak döntetlent tudott játszani a Pakssal. A lefújás után a szurkolók a pályára futva meg is ütöttek játékost.

2020. 06. 27. 20:05
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debrecen, a Paks és az Újpest sorsdöntő meccsei előtt nyitányként két, már biztos pozícióban végző együttes csapott össze, a bennmaradásnak örülő és a kieső helyről magát a középmezőnybe feltornázó Zalaegerszeg az ezüstérmes Mol Fehérvárt fogadta. Mindkét együttes lehetőséget adott több olyan játékosának, akik eddig kevesebbet játszottak, ám ez cseppet sem érződött, ugyanis remek iramú és olykor látványos mérkőzést hoztak össze. A Mol Fehérvár korán vezetést szerzett, amelyet a Zalaegerszeg a hajrában viszonzott egy emlékezetes góllal, amely ott lehet az egész bajnokság legemlékezetesebb találatai között: Babati Benjamin a felezővonalat éppen csak átlépve ívelt a vendégek kapujába.

Ezután következett három olyan mérkőzés, amelyek a kiesésről döntöttek. A már búcsúzott Kaposvárnak három góllal kellett nyernie ahhoz, hogy vendéglátóját, az Újpestet veszélybe sodorja, és ebben az esetben a másik kettőnek is rosszul kellett volna alakulnia a lilák számára. Debrecenben a Paks vendégeskedett, és ha elcsíp legalább egy pontot, bennmarad, ha nem, akkor a Diósgyőr–Kisvárda találkozó eredményétől függ a sorsa.

Debrecenben ünnepség előzte meg a meccset. A házigazdák a visszavonuló csapatkapitányukat, Tőzsér Dánielt búcsúztatták, ráadásul nem is akárhogyan. A kivetítőn egykori csapattársai köszöntötték, köztük két olyan világsztár, mint és Thibaut Courtois, akikkel a magyar középpályás a belga Gentben játszott együtt.

Az ünnepi hangulatot a 17. percben ijedtség váltotta fel a Nagyerdei Stadionban, ugyanis a nemrég még a DVSC-ben futballozó Könyves Norbert okos fejessel vezetést szerzett a Paksnak. Ekkor már vezetett a Kisvárda Diósgyőrben, tehát a Paks győzelmi kényszerbe került, és ezzel a góllal ennek meg is felelt, a Szusza-stadionban pedig Simon Krisztián találatával vezetett az Újpest, ami azt jelentette, hogy a Kaposvárnak már négyet kellett volna rúgnia egy számára már közömbös mérkőzésen… Ez a meccs tehát „kiszállt”, érdektelenné vált a kiesés szempontjából.

 

A Debrecen sehogy sem bírt a paksiak kapusával, Rácz Gergővel. A nigériai csatár, Adeniji hamar egyenlíthetett volna, ám Rácz hihetetlen bravúrral hárított, majd szögletre tudta piszkálni Szécsi lövését is. A Loki nagy erőkkel támadott, de nem tudott egyenlíteni, sőt majdnem a Paks növelte az előnyét egy kontra végén, ám Hahn János lövését védte Tomas Kosicky. Közben Miskolcon a Diósgyőr is hiába próbálkozott az egyenlítéssel, ráadásul a 35. percben félbe is szakadt a mérkőzés, mert hatalmas vihar csapott le a városra, és a villámok miatt Vad II István játékvezető az öltözőbe parancsolta a csapatokat. Csaknem negyedórányi kényszerszünet után a kisvárdaiak örömére folytatódott a találkozó: Fernando Viana lesen kapta a labdát, hat méterről Bukránba lőtt, de a kipattanó visszapattant a brazilra, és onnan jutott a hálóba.

A félidőkben tehát az volt a helyzet, hogy a Paks és a Kisvárda bennmarad, a Debrecen viszont huszonhét év után kiesik az NBI-ből!

Csaknem tízezren buzdították a Debrecent, de ahogy teltek a percek, a kedvenceik egyre görcsösebbé váltak, ráadásul a támadásokra összpontosítva csökkent a figyelme hátul, és a Paks időnként veszélyes kontrákat vezethetett. Aztán mégis, a 74. percben a semmiből, helyzet nélkül egyenlített a Debrecen, ráadásul az addigi paksi hős, Rácz Gergő elképesztő hibájából. Egy előreívelt, szinte gazdátlan labdára kijött a tizenhatoson kívülre, de lyukat rúgott, a rátámadó Nikola Trujić megkaparintotta a labdát, kapura lőtte, és a menteni igyekvő Szélpál csak beljebb tudta segíteni a labdát. Ez még kevés volt a bennmaradáshoz a Debrecennek, ám előtte állt még több mint negyedóra a megváltó gól megszerzéséhez. Diósgyőrben ekkor már sok említésre méltó nem történt: a DVTK támadgatott, a Kisvárda pedig tartotta a számára élvonalbeli tagságot jelentő eredményt.

Debrecenben remek hangulatú lett a hajrá, a csapat beszorította a kapuja elé a Paksot, a labda elvétve került át a hazai térfélre, ám a vendégek remekül állták a sarat. Négy perc volt a hosszabbítás, a szurkolók tüzelték a Lokit, amely ment is előre, de csak ívelgette a kapu elé a labdát, ami a paksi védelmet nem állította megoldhatatlan feladat elé. Egy szöglet után Szatmári ziccerbe került, de a kapufa mellett álló Szabóról a kapufára, onnan pedig az alapvonalon túlra pattant a labda. És még nem volt vége: Ferenczi lövése a 94. percben a keresztlécről a gólvonalra, onnan pedig kifelé vágódott. Talán csak egy centin múlott, de kiesett a Debrecen.

A DVSC utoljára 1993-ban jutott fel az NB I-be, majd az utóbbi másfél évtized legsikeresebb csapata lett: 2005 óta hét aranyérmet, egy ezüstöt és bronzot nyert, hatszor vehette át a Magyar Kupát, ötször a Szuperkupát, szerepelt a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörében is, az ősztől viszont az NB II-ben folytathatja. A közönség rosszul viselte a kiesést, sokan a pályára rohantak, tépték le a mezt a játékosokról, akik közül Kinyiket meg is ütötték. Csúnya lett a búcsú.

Fotó: Mirkó István

Diósgyőrben már nem változott az eredmény, a rend kedvéért pedig meg kell említeni, hogy az Újpest gólparádét rendezett a Kaposvár ellen, 5-0-lal zárta a bajnokságot.

NB I, 33., utolsó forduló

Zalaegerszeg–Mol Fehérvár 1-1 (0-1), Zalaegerszeg, 4429 néző, jv.: Káprály. Gól: Babati (83.), illetve Hodžić (4.)

Debrecen–Paks 1-1 (0-1), Nagyerdei Stadion, 9400 néző, jv.: Berke. Gól: Trujić (74.), illetve Könyves (17.)

Diósgyőr–Kisvárda 0-2 (0-2), Diósgyőr, 5700 néző, jv.: Vad II. Gól: Obradović (8.), Viana (41.)

Újpest–Kaposvár 5-0 (3-0), Szusza Ferenc Stadion, 3004 néző, jv.: Csonka. Gól: Simon (12.), Novothny (44.), Bacsa (45+1., 49.), Máté (57.)

Ferencváros–Mezőkövesd 20.00

Puskás Akadémia–Bp. Honvéd 20.00

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.