Debrecen büszkesége célba vette Tokiót

Battai Sugár Katinka a magyar kardvívás egyik nagy ígérete. A debreceni Ady Endre Gimnázium tizedik osztályos tanulója a minap véget ért poreči utánpótlás Európa-bajnokságon a kadet és a junior korosztályban is elindult, s csapatban itt is, ott is aranyérmes lett. A Debreceni Interfencing vívóklub 16 éves versenyzője tavaly decemberben már a felnőttek között is letette névjegyét, két világkupa-viadalon is tagja volt a magyar válogatottnak, s komoly esélye van arra, hogy kijusson a tokiói olimpiára.

Gőz József Miklós
2020. 03. 05. 14:30
null
A nagymama megmondta, a balkezesség jelentős előny ebben a sportágban Fotó: BIZZI TEAM Forrás: hunfencing.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sugi becenevű tehetség 2012-ben kezdett el a vívással foglalkozni. – Négy évig úsztam, de meguntam a véget nem érő, faltól falig úszásokat. A sportot azonban megszerettem. A nagymamám mondogatta, úgyis balkezes vagy, próbáld meg a vívást – mesélt a kezdetekről. Lám, mekkora segítséget jelent egy szakértő nagymama, aki nyilván tudta, hogy a vívásban előnyös a balkezesség.

Edzője, Dávid László hamar felismerte benne a leendő kardvívót, igaz, Sugár Katinka sem volt kivétel, neki is az alapokat kellett megszereznie először.

– A hozzánk kerülő 9-10 éves gyerekeknek játékos gyakorlatokkal először azokat az izmait erősítjük meg, amelyek szükségesek a víváshoz. Majd elkezdik tanulni a vívás lábtechnikáját. Ez másfél évig tart, utána jöhet a fegyver – magyarázza Dávid László, hozzátéve, csak részben a véletlen műve, hogy Katinka már kilencévesen hozzá került, hiszen a klubjuk egyik elve, hogy a kezdőkkel a legtapasztaltabb edzők foglalkoznak.

Hamar kiderült, hogy az edző nem tévedett. Sugár Katinkáról rögtön az első versenyén kiderült, hogy nem csupán a győzelem motiválja. A döntő tust reflexszerű mozdulattal vitte be ellenfelének. Majd kis híján elpityeredett, mondván, nem ilyen tussal szeretett volna győzni.

Dávid László így szűrte le ennek az esetnek a tapasztalatát: – Tizenkét évesen fizikailag és mentálisan is felkészült a versenyekre. Már akkor sem izgult. Ha megvan az elvégzendő feladat, nem azzal törődik, vajon sikerül e megoldania, hanem a megoldással magával. Problémamegoldó alkat.

A nagymama megmondta, a balkezesség jelentős előny ebben a sportágban
Fotó: hunfencing.hu

Sugár Katinka szépen lépegetett felfelé, s miként már utaltunk rá, immár a felnőttek között is megvetette a lábát. A sportért komoly áldozatot kell hoznia. Hetente öt edzése van, kétszer Budapesten, a válogatott kerettel tréningezik, a vívást bizony nem könnyű összeegyeztetni a tanulással.

– S akkor még nem beszéltünk a nemzetközi versenyekről, amelyek miatt gyakran hiányoznom kell az iskolából. Szerencsére igen megértők a taná­raim – jegyzi meg Sugi.

A beszélgetés közben be is melegített, s Dávid László edző is felkészült az iskolázásra. Élvezet nézni kettejük munkáját a debreceni Hatvany István tornatermében, amelyben – kicsit szűkösen – hatvan interfencinges vívó edz.

Dávid László szerint éppen ez az egyik fontos feladatuk, a megfelelő vívóterem kialakítása. – Az egyik budapesti edző lejött megnézni bennünket, s amikor látta az egybenyitható kisebb és nagyobb tornatermet, megkérdezte: „Rendben, elhiszem, hogy itt dolgoztok, de hol vívtok?”

Amikor 2017-ben kiváltunk a Békessy Béla vívóklubból, nem volt felszerelésünk sem. Mindent be kellett szereznünk. Ezért van, hogy például mind a hat edzőnk, magamat is beleértve, társadalmi munkában, fizetség nélkül dolgozik. Mert kell a pénz terembérre. De nem panaszkodunk, tesszük a dolgunkat. A munka meghozza eredményét. Vívóink tavaly a 11. helyet szerezték meg az országos rangsorban – beszél az edző a klubban zajló munkáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.