Elképesztő az MTK statisztikája: 18 év alatt 1611 érem

Deutsch-Lazsányi Erika élete harminc éve a ritmikus gimnasztika, húszéves edzői jubileumát pedig a világjárvány ellenére is több dolog bearanyozta.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Torna Szövetség2021. 01. 18. 21:15
Deutsch-Lazsányi Erika
Deutsch-Lazsányi Erika Forrás: MATSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év művészi tornát követően az 1988-as szöuli olimpia után, több mint harminc évvel ezelőtt kezdett ritmikus gimnasztikázni Deutsch-Lazsányi Erika, persze akkor még Lazsányi Erikaként. A több mint tízesztendős versenyzői pályafutása során többször állt korosztályos és felnőtt verseny dobogóján, valamint korosztályos és felnőtt válogatott sportoló lett. Két évvel visszavonulása után, 2000-ben kezdődött az edzői pályafutása, így immár húsz éve edzősködik, s a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) technikai bizottságának elnöke.

Az edzői karrierjében jubileuminak is tekinthető év szakmailag talán nem is alakulhatott volna jobban. A novemberi, kijevi Európa-bajnokságon sporttörténelmi bronzérmet nyert tanítványa, a junior Kocsis Evelin, míg a közelmúltban a szakosztályvezetők szavazatai alapján az év edzőjének választották klubjában, az MTK Budapestben.

– 2020 a koronavírus-járvány miatt nyilvánvalóan megpróbáltatásokkal teli és szomorú év mindannyiunknak, a tavalyi esztendő ugyanakkor történelmi sikereket hozott a magyar ritmikus gimnasztika életében. Külön gratulációt kaptunk az Európai Torna Szövetségtől, és írásban is megerősítették, hogy Kocsis Evelin buzogánnyal elért harmadik helyezése a magyar ritmikus gimnasztika első egyéni érme. Úgy gondolom, ez nemcsak Evelin sikere, hanem a hazai ritmikus gimnasztika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség és a Magyar Torna Szövetség dicsősége is egyben – fogalmazott a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) hírlevelében Deutsch-Lazsányi Erika.

Az MTK Budapestnél hosszú évekre visszanyúló hagyomány, hogy minden esztendő végén valamennyi szakosztály voksai alapján megválasztják az év edzőjét, az év felnőtt sportolóját és az év utánpótlás sportolóját is. Ez egy jelképes, erkölcsi elismerés a trénereknak, díszoklevelet kapnak a díjazottak, a sportolóknak pedig különböző MTK-s ereklyéket is kiosztanak. Idén a szakosztályok Kocsis Evelint választották az év utánpótlás sportolójának, míg Deutsch-Lazsányi Erikát az év edzőjének.

Deutsch-Lazsányi Erika edzői karrierjében a 2020-as év szakmailag talán nem is alakulhatott volna jobban
Fotó: MATSZ

– Nagyon megtisztelő ez az elismerés, ugyanakkor azt is tudom, hogy ezt a helyén kell kezelni, hiszen több sportágban – így például vívásban vagy kajak-kenuban – elmaradtak a világversenyek a pandémia miatt. Ezeket a díjakat az egyesület hagyományos jótékonysági bálján adják át, ami idén érthető módon sajnos elmarad. Bízom abban, hogy jövőre már meg lehet majd tartani a Blue and White partyt, 2021-ben is jól szerepelnek majd az rg-sek, és így lesz esélyünk az újabb elismerésre – mondta el Deutsch-Lazsányi Erika.

Az MTK rg-szakosztálya egyedülálló teljesítménnyel rendelkezik a sportág hazai mezőnyében. Az elmúlt 18 évben 1611 érmet szereztek országos versenyeken, ebből 648 aranyérem, 2006 óta megszakítás nélkül ők a Magyar Kupa-győztesek, 2007 és 2020 között pedig tizenkét alkalommal lettek az év legeredményesebb ritmikus gimnasztika egyesülete.

Deutsch-Lazsányi Erikának – mint a sportági szövetség technikai bizottságának elnöke – az idei szakmai terveinek középpontjában az olimpiai kvóta megszerzése áll. Erre a legjobb magyar versenyzőnek, Pigniczki Fanninak több lehetősége is van.

Az egyik a világkupa-sorozat, a másik az Európa-bajnokság. A vk négy állomásból álló versenysorozat lesz, ahol a három legjobb összetettben elért helyezés számít. Az összesített listából kihúzzák azon országok versenyzőit, amelyek már két indulási jogot szereztek az olimpiára, és az így kialakult végső sorrendben az első három helyezett szerez olimpiai kvótát. A vk-sorozat áprilisban kezdődik, az első két helyszín Szófia és Taskent, majd májusban Baku és Pesaro következik. Az Európa-bajnokságot júniusban rendezik, itt is az egyéni összetett eredmény számít, a rangsorból kihúzzák a már kvótát szerzett országok sportolóit, és így talál gazdára az egyetlen olimpiai indulási jog, ami a legjobban szereplő, még kvalifikációval nem rendelkező ország versenyzőjéhez jut. Pigniczki Fanni előtt tehát hatalmas a feladat, ennek érdekében már február elején megkezdi a közvetlen felkészülést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.