Dicséret Cilictől

Marin Cilic a termetét tekintve kosárlabdázó is lehetett volna, a röplabdában is megállná a helyét, de a tenisz mellett döntött. Tavaly januárban a harmadik volt a világranglistán, 2014-ben megnyerte a US Opent. Azon kevés játékos közé tartozik, akik legyőzték a tenisz két élő legendáját, Roger Federert és Rafael Nadalt. A harmincéves horvát játékos a héten Budapesten versenyez, kedden találkozott az újságírókkal.

2019. 04. 24. 14:30
null
A horvát klasszis kedden már készült a budapesti bemutatkozására Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az elmúlt időszak nem sikerült túl jól, sérülések gyötörtek, és túl sokszor veszítettem mérkőzést az első fordulóban, ezért kicsit visszaestem a világranglistán. Felvettem a kapcsolatot a budapesti verseny tornaigazgatójával, ő jó hírt közölt, felajánlottak egy szabadkártyát, ezért indulhatok el a versenyen” – mondta a budai Sport11-ben rendezett sajtóbeszélgetésen Marin Cilic.

A 2014-es US Open győztese délelőtt még jókedvűen ütögetett a Grand Slam-park névre keresztelt edzőpályán honfitársával, Borna Coriccsal. A közös gyakorlást elmosta az eső, Cilicékért a verseny főtámogatója, a Peugeot küldött autót. Az égimeszelő horvát kifújta magát, majd egy óra múlva készségesen válaszolt az újságírók kérdéseire. Egyebek mellett arra is, csak viccelt-e Monte-Carlóban, amikor belengette: akár 40 éves koráig játszana, ha a felesége megengedi ezt neki.

„Miért ne? a harmincnyolcadikat tapossa, és mindannyian láthatjuk, milyen színvonalon teniszezik. Rajtam nem fog múlni. A vak is láthatja, hogy jönnek a fiatalok, egyesek közülük már most is egészen éretten játszanak. Alexander Zverev komoly skalpokat gyűjtött, legyőzte Federert és Nadalt, Sztefanosz Cicipaszt szintén nem kell bemutatni senkinek. Én egyik táborba sem sorolom magam, 30 éves vagyok, de még fiatalnak érzem magam” – jegyezte meg a hórihorgas, két centi híján két méter magas horvát.

A horvát klasszis kedden már készült a budapesti bemutatkozására
Fotó: Havran Zoltán

Természetesen szó esett Fucsovics Mártonról is. A világranglista 36. helyén jegyzett teniszező méltatta a magyar ranglistavezetőt. „Rohamléptekben fejlődik, könnyedén eljuthat a legjobb húsz közé. Pontosan játszik az alapvonalról, ő a mezőny egyik legjobb erőnlétével rendelkező játékosa. 2017-ben Baselben, tavaly Indian Wellsben játszottam vele. Mindkét alkalommal kemény ellenfél volt. Én is hallottam arról, hogy be akar jutni a top 10-be. Neki kell eldöntenie, hogy ez reális-e vagy sem, de komoly célokat kell kitűzni az élsportban, anélkül nehezen lehet érvényesülni” – beszélt őszintén a nyíregyházi játékosról a US Open 2014-es bajnoka.

Marin Cilic a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása céljából alapítványt hozott létre, és főtámogatója egy fontos teniszakadémiának, amely a jövő bajnokainak ad lehetőséget. A társadalmi szerepvállalás mellett természetesen a tenisz a fő profil, a világranglista 11. helyén álló játékos vissza akarja magát verekedni a szűk elitbe, a top 10-be.

„Gyerekkorunkban a sport tűnt a legjobb lehetőségnek, ezért hajlandók voltunk mindent feláldozni, szinte mindent a sportnak rendeltünk alá. Talán ezért voltunk versenyképesek nemzetközi szinten” – jegyezte meg, s Goran Ivanisevic, Iva Majoli, Ivan Ljubisic, Ivo Karlovic vagy éppen a fiatal, jelenleg a ranglista 15. helyén álló Borna Coric példája bizonyítja, a horvátok megállják a helyüket a teniszben. Cilic ráadásul még a sajtótájékoztatón is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.