Didier Deschamps szerint jókor kapott nagy pofont a világbajnok

Több válogatott is barátságos mérkőzésekkel hangolódik a Nemzetek Ligája hétvégétől esedékes új fordulóira. Ezek sora már szerdán elkezdődött, ráadásul egy óriási meglepetéssel: a finnek Párizsban győzték le 2-0-ra a világbajnoki címvédő franciákat.

Magyar Nemzet
2020. 11. 12. 10:40
International Friendly - France v Finland
Soccer Football - International Friendly - France v Finland - Stade de France, Saint-Denis, France - November 11, 2020 France's Clement Lenglet in action with Finland's Rasmus Karjalainen REUTERS/Stringer - RC291K92O4VS Fotó: Stringer .
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Didier Deschamps szövetségi kapitány nyolc helyen változtatott a horvátokat 2–1-re legyőző csapaton, tehát igen tartalékos francia válogatott futott ki a gyepre, ám Finnország sem a legerősebb összeállításában állt ki a meccsre. Csakhogy a hazai együttest így sem a futottak még kategóriájába tartozó labdarúgók alkották: Mandanda – Dubois, Zouma, Lenglet, Digne – Moussa Sissoko, Pogba, Nzonzi, Thuram – Giroud, Ben Yedder. Így nem is lehetett kérdés, hogy melyik csapat az összecsapás esélyese, különösen úgy, hogy a két csapat korábbi nyolc találkozójából mind a nyolcszor a franciák jöttek ki győztesen.

 

 

Franciaország a legutóbbi tizenkét mérkőzésén maradt veretlen tíz győzelemmel és két döntetlennel, valamint 2018 márciusa óta nem talált legyőzőre a párizsi Stade de France-ban. Akkor Kolumbia 3-2-re nyert, most a finnek nemcsak meglepő, hanem meg is érdemelt 2-0-lal zárták le ezt az időszakot. A világbajnok erősen kezdett, az első húsz percben három ziccere is kimaradt, az egyiknél a kapufát találták el, ám ezzel el is lőtte az összes puskaporát. A finn válogatott a semmiből, minden előzmény nélkül három perc alatt szerzett két gólt, előbb Sissoko figyelmetlen labdaeladása után Marcus Forss használta ki higgadtan a kínálkozó lehetőséget, majd Onni Valakari bombázott húsz méterről a jobb felső sarokba.

Bár ekkor még csak a 31. percet mutatta az óra, gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. A France Football szerint a legnagyobb gond a francia játékosok hozzáállásával volt, Paul Pogbát név szerint is megemlíti elmarasztalóan. A tekintélyes szaklap szerint az egyes csapatrészek sem működtek, több játékos bántóan nem értette meg egymást, és a helyzet akkor sem változott, amikor a második félidőre a kispadról beállt Anthony Martial, N’Golo Kanté és Ruben Aguilar is.

– A csapat természetesen alulmúlta azt, amire számítottam – értékelt a meccs utáni sajtótájékoztatón Didier Deschamps. – Hiányzott a játékosokból az elkötelezettség, nem vették komolyan a párharcokat, rosszul álltak hozzá a mérkőzéshez. Az első húsz percben nagy helyzeteket hagytunk ki, utána viszont elkerülhető gólokat kaptunk. Ez magabiztossá tette a finneket, akik szemlátomást nagyon akartak, de mi sem nehezítettük meg a dolgukat, rengeteg helyet adtunk nekik, nagyvonalúan védekeztünk ellenük. A második félidő már jobban nézett ki, de nem sokat számít. Szerencsére ritkán kapunk ilyen pofonokat, most alighanem jókor jött, nem fogunk kifogásokat keresni. Jó lecke volt.

FELKÉSZÜLÉSI VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEK

Franciaország–Finnország 0–2 (Forss 28., Valakari 31.)

Lengyelország–Ukrajna 2–0 (Piatek 40., Moder 63.)

Portugália–Andorra 7–0 (Neto 8., Paulinho 29., 61., Renato Sanches 56., Garcia 76. – öngól, C. Ronaldo 85., Joao Felix 87.)

Belgium–Svájc 2–1 (Batshuayi 49., 70., ill. Mehmedi 12.)

Olaszország–Észtország 4–0 (Grifo 14., 75. – a másodikat 11-esből, Bernardeschi 27., Orsolini 86. – 11-esből)

Dánia–Svédország 2–0 (Wind 61., Bah 74.)

Hollandia–Spanyolország 1–1 (Van de Beek 47., ill. Canales 19.)

Németország–Csehország 1–0 (Waldschmidt 13.)

Törökország–Horvátország 3–3 (Tosun 23. – 11-esből, Turuc 41., Ünder 58., ill. Budimir 32., Pasalic 53., Brekalo 56.)

Albánia–Koszovó 2–1 (Balaj 31., Uzuni 65., ill. Muriqi 85. – 11-esből)

Görögország–Ciprus 2–1 (Colisz 8., Jakumakisz 18., ill. Elia 58.)

Románia–Fehéroroszország 5–3 (Mitrea 11., Marin 20. – 11-esből, Nedelcearu 31., 55., Puscas 44., ill. Kendis 63., Bahar 80., Klimovics 90+2.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.