Djokovics kibírt még egy kemény túrát a Mount Everest után

Novak Djokovicsnak hívják az open éra első teniszezőjét, aki minden Grand Slam-versenyt legalább kétszer nyert meg. A szerb világelsőből ugyan rengeteget kivett a Rafael Nadal elleni pénteki elődöntő, a Roland Garros fináléjában a nála sokkal frissebb és 12 évvel fiatalabb Sztefanosz Cicipasz kétszettes előnyt harcolt ki ellene, de a szerb innen fordított, és megnyerte élete 19. Grand Slam-döntőjét. Djokovics 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4-re győzött.

Szilágyi
2021. 06. 13. 19:24
Roland Garros
A világelső nagyon feljavult a gyenge kezdése után Fotó: Europress/AFP/Anne-Christine Poujoulat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rafael Nadalt az elődöntőben elbúcsúztató világelső Novak Djokovics és a görög Sztefanosz Cicipasz játszotta a férfi egyes döntőjét a idei Roland Garroson. A szerb játékos pályafutása 19. Grand Slam-trófeájának megszerzésére készült, ellenfele pedig Párizsban jutott el először a nagy lehetőség kapujába. Djokovics kifogástalan szervajátékokkal kezdett, az első három adogatójátékában nem veszített pontot. 5:5-ig kisebb bonyodalmak nélkül jutottak el a felek, ekkor a szerb elvette a görög szerváját és az első játszma megnyeréséért adogatott. Ez olyannyira nem jött össze, hogy simán elbukta a szerváját. Rövidítés következett: ebben úgy tűnt, Cicipasz nem ismer tréfát, elhúzott 4-0-ra, innen fordított a világelső, sőt játszmalabdája is volt, de Cicipasz egy mesteri tenyeressel hárította a veszélyt. És a végén a maga javára fordította az állást hetven percnyi játék után.

Novak Djokovics fáradtan mozgott az első két szettben
Fotó: Europress/AFP/Anne-Christine Poujoulat

A folytatásban mintha leforrázták volna Djokovicsot, beragadt a szett rajtjánál, rögtön elveszítette az adogatását. Cicipasz szett-, és brékelőnybe került pályafutása első Grand Slam-döntőjén. Könnyen lehet, hogy Djokovicsból rengeteget kivett a Nadal elleni katartikus elődöntő, a pénteki sikert karrierje legnagyobb győzelmei közé sorolta, és a Mount Everest megmászásához hasonlította. Igaz, sietve hozzátette, hogy még nem végzett a párizsi feladataival, a döntőben is nehéz dolga lesz. Alighanem ilyen ellenállásra nem számított, amit Cicipasz tanúsított a döntőben. 4:2-nél a görög újra elvette a világelső szerváját, és a szettért adogathatott. Ezzel sem gyűlt meg a baja: 1 óra 44 perc játék után már csak egy játszmára volt a végső győzelemtől.

Cicipasz sokáig uralta a meccset
Fotó: Europress/AFP/Christophe ARCHAMBAULT

A harmadik szettben 2:1-nél jött el Djokovics nagy esélye: sorozatban négy bréklabdát sem tudott értékesíteni, de az ötödiket igen. 3:1-re húzott el, majd 4:1-re vezetett, és az előnye kitartott a játszma végéig, 6:3-mal szépített. Cicipasz visszaesett, többet hibázott, ráadásul nem is volt teljesen egészséges, az elveszített játszma után ápolásra szorult.

A világelső nagyon feljavult a gyenge kezdése után
Fotó: Europress/AFP/Anne-Christine Poujoulat

Nem indult jól számára a negyedik játszma, rögtön elveszítette a szervajátékát. Ekkor nagyon úgy tűnt, döntő szettbe torkollik a csata. Főleg miután egy maratoni játék után a görög zsinórban a második adogatását is elbukta. Djokovics feltámadt, átvette az irányítást, pillanatok alatt 4:0-s vezetésre tett szert. Innentől kezdve úgy tűnt, csak idő kérdése, hogy dupla brékelőnyben mikor fejezi be a játszmát, végül nagyon sima 6:2-es szettel egyenlített.

Következett a mindent eldöntő ötödik felvonás: Djokovics a második mérkőzését készült megfordítani az idei tornán, az olasz Leonardo Musetti még a harmadik fordulóban vezetett ellene magabiztosan, majd a döntő szettben feladta a mérkőzést. Cicipasznak ilyen eszébe sem jutott élete első Grand Slam-döntőjén. De nem tudta fenntartani játékának színvonalát. Djokovics viszont rögtön a döntő szett elején elvette a fáradó görög adogató játékát, elhúzott 3:1-re, és innentől már nem volt megállás. 4:2-nél a szerb két bréklabdához jutott, de a görög mindkettőt hárítva maradt meccsben. Négy óra három perc után Djokovics adogatott a győzelemért.

Novak Djokovics másodszorra győzött a Roland Garroson, ő lett az open éra első olyan játékosa, aki valamennyi Grand Slam-tornán legalább kétszer diadalmaskodott. A szerb világelső 19 trófeánál jár, már csak eggyel van lemaradva a Federer, Nadal kettős mögött.

Roland Garros, férfi egyes döntő: Djokovics (szerb, 1.)–Cicipasz (görög, 5.) 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.