Dobálózás a dátumokkal

Aleksandr Čeferint nehéz komolyan venni. Az Európai Labdarúgó-szövetség szlovén elnöke másfél hét alatt kétszer változtatta meg a véleményét. Előbb júniusban szerette volna befejezni a koronavírus miatt felfüggesztett idényt, majd szombaton a Bajnokok Ligája és az Európa-liga augusztus 3-i zárásáról beszélt. Az újrakezdéssel kapcsolatban mindenki a sötétben tapogatózik, ezért is értelmezhető nehezen Čeferin ügybuzgalma.

2020. 04. 06. 12:22
Az UEFA ragaszkodik a BL-hez
Aleksander Čeferin a BL-serleggel Fotó: firo/Sebastian El-Saqqa Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa topbajnokságai szünetelnek, igaz, néhány csapat elkötelezett a mihamarabbi folytatás mellett. A Ba­yern Münchennél ma edzésbe kezdenek a labdarúgók. Egyelőre a nemzeti bajnokságok folytatásáról nincs döntés, legfeljebb vágyálomnak tekinthető céldátum. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Čeferin a nemzetközi klubsorozatok újrakezdését tervezi.

Megtette ezt már korábban is, másfél hete a júniusi újrakezdésben reménykedett, a német ZDF televíziónak legutóbb adott interjúban azonban módosította álláspontját. – A Bajnokok Ligája és az Európa-liga legkésőbb augusztus 3-án véget ér. Muszáj rugalmasnak lennünk a mérkőzések időpontjait illetően – fogalmazott. Nem zárta ki, hogy az egyenes kieséses szakaszban két meccs helyett egy, semleges helyszínen lejátszott találkozó döntsön a továbbjutásról. Nem lennénk meglepve, ha az UEFA elnöke hamarosan újabb ötletekkel jelentkezne.

Čeferin bírálta a nemzetközi szövetség (FIFA) segélyterveit, szerinte szavazással kellene eldönteni, hogy a nehéz helyzetbe került országoknak mennyi pénz jusson. – Senki sem ellenőrizheti, hová kerülnek az összegek… Ezt nem lehet a FIFA-ra bízni – szúrt oda a FIFA-nak.

Čeferin legkorábban öt hónap múlva adhatja át a győztesnek a BL-serleget
Fotó: Europress/AFP

Angliában az Élvonalbeli Labdarúgók Szervezete elutasította a klubok által javasolt harmincszázalékos bércsökkenést. – Szégyen, ami az utóbbi napokban történt. Először Matt Hancock egészségügyi miniszter mondta, hogy csökkenteni kellene a futballisták fizetését. Vajon csak el akarta terelni a figyelmet arról, hogy a kormány miként kezeli a járványt? – fakadt ki a 34 éves BL-győztes Wayne Rooney, aki jelenleg a másodosztályú Derby Countyban játszik. – Utána a Premier League közölte a szándékait, sarokba szorítva ezzel a játékosokat, hogy ők fizessék meg az elmaradt bevételeket. Könnyű célpontok vagyunk. Szerintem a labdarúgóknak egyénileg kellene eldönteniük, hogy mennyi bérről hajlandók lemondani – tette hozzá.

Ennek alapján elhúzódó bértárgyalásokra lehet számítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.