Döntő szettes izgalmak

A női döntőben meglepetés, a férfiaknál – négyórás csata után – papírforma eredmény született a melbourne-i Australian Open teniszversenyen. A moszkvai születésű, Floridában felcseperedett huszonegy éves Sofia Kenin három játszmában győzte le a kétszeres Grand Slam-bajnok spanyol Garbiñe Muguruzát. A férfiak­nál Novak Đoković diadalmaskodott öt játszmában az osztrák Dominic Thiem ellen, tizenhetedik GS-tornagyőzelmének köszönhetően a harminckét éves szerb játékos átvette a vezetést a világranglistán.

2020. 02. 03. 11:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta tudjuk – elég csak felidézni a tavalyi wimbledoni döntőt, amikor két meccslabdáról fordítva győzött ellen –, hogy a férfitenisz mezőnyében nincs koncentráltabb, összeszedettebb játékos Novak Đokovićnál. Az immár tizenhétszeres szerb Grand Slam-bajnok és kihívója, az ötödik helyen rangsorolt osztrák Dominic Thiem tizenkilenc fokban, nyitott tető alatt, szeles körülmények között kezdte a tegnapi férfidöntőt a melbourne-i Australian Openen. Kezdetben nem úgy tűnt, hogy Đoković erényeiről szól a finálé: ugyan az első szettet ötvenkét perc alatt behúzta, de a folytatásban meggyűlt a baja Thiemmel.

A Chile első olimpiai aranyát jegyző Nicolás Massú tanítványa fordított, Thiem egy megnyert szettre volt karrierje első Grand Slam-győzelmétől – de ott is maradt. Đoković visszakapaszkodott a mélyből: előbb kiegyenlített, majd a döntő játszmában gyorsan elvette ellenfele adogatójátékát, és ezzel a brékelőnnyel révbe ért, négy óra játék után nyerte meg kar­rierje 17. Grand Slam-trófeáját, és mától ő vezeti a férfiak világranglistáját. Thiem harmadszor bukott el a tornagyőzelem kapujában, a két Roland Garros-finálé (2018, 2019) után Melbourne-ben sem járt sikerrel. A szerb játékos győzelmi beszédében megemlékezett az ausztráliai bozóttüzek áldozatairól, és a múlt héten elhunyt kiváló kosárlabdázó, Kobe Bryant is szóba került. – Kobe Bryant nagyon közel állt hozzám, a mentoromnak tekintettem. Az ő halála arra is figyelmeztet, hogy jobban oda kell figyelnünk egymásra – mondta a régi-új világelső.

A tizenhétszeres Grand Slam-bajnok Melbourne-ben is élvezte a szerb szurkolók támogatását
Fotó: Reuters

A nőknél a moszkvai születésű, de Floridában felcseperedő amerikai színekben versenyző Sofia Kenin győzött élete első felnőtt Grand Slam-döntőjében. Kenin négy és fél éve még Gálfi Dalmától kapott ki a US Open junior döntőjében, azóta sok víz lefolyt a Dunán. Gálfi jelenleg a 269. a világranglistán, Kenin mától a hetedik lesz a rangsorban. Serena Williams óta ő a legfiatalabb amerikai az első tízben, a huszonegy éves játékos a nála esélyesebbnek tartott venezuelai születésű, kétszeres Grand Slam-győztes (2016 Roland Garros, 2017 Wimbledon) spanyol Garbiñe Muguruzát győzte le 4:6, 6:2, 6:2-re. – A versenyen el tudtam kerülni a nagy felhajtást, mert nem tartoztam az esélyesek közé, így nem foglalkoztak velem annyit, mint a többiekkel. Ma már, ezzel a szép trófeával a kezemben nem tudom – nyilatkozta a döntő után a boldog győztes. Hallunk még róla a közeljövőben.

Australian Open, Melbourne. Eredmények: férfi egyes, döntő: Đoković (szerb, 2.)–Thiem (osztrák, 5.) 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. Női egyes döntő: Kenin (amerikai, 14.)–Muguruza (spanyol) 4:6, 6:2, 6:2. Vegyes páros, döntő: Krejcikova, Mektic (cseh, horvát, 5.)–Mattek-Sands, J. Murray (amerikai, brit) 5:7, 6:4, 10:1 – döntő rövidítésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.