Szörnyű szombati balesete után a vb-n elhunyt a 19 éves versenyző

Szombati balesete után a firenzei kórházban vasárnap elhunyt a svájci Jason Dupasquier, aki a gyorsaságimotoros-világbajnokság Olasz Nagydíján a Moto3-asok időmérőjén hatalmasat bukott és végzetes fejsérüléseket szenvedett.

Magyar Nemzet
2021. 05. 30. 12:35
null
Forrás: Twitter/Moto GP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mugellói pálya Arrabbiata 2 elnevezésű kanyarjában a Moto3-as mezőny kvalifikációjában a 19 éves Jason Dupasquier elvesztette uralmát a motorja felett, elesett, a mögötte nagy sebességgel érkező japán Szaszaki Ajumu pedig nem tudta elkerülni az ütközést. Szaszaki nekicsapódott és a levegőbe repült, majd a motorjával együtt kicsúszott a pályáról, de ő megúszta a balesetet. Az aszfalton maradt Dupasquier-be még a spanyol Jeremy Alcoba is belehajtott, a svájci versenyző elveszítette az eszméletét, súlyos sérüléseket, fejsérüléseket is szenvedett.

Fotó: Twitter/MotoGP

A versenyzőt mentőhelikopterrel kritikus állapotban szállították a firenzei kórház intenzív osztályára. Csapata, a PruestelGP ma reggel bejelentette, hogy visszalép a versenytől, és a világbajnokság mezőnye egy emberként imádkozott Dupasquier felépüléséért. A balesetről készült videókat a MotoGP jogtulajdonosa, a Dorna Sports a Twitterről töröltette.

A firenzei Careggi kórház szóvivője vasárnap délelőtt azt közölte az AFP-vel, hogy a versenyző állapota továbbra is kritikus, mellkasi műtétet hajtottak végre az érrendszerét ért sérülések miatt, és fennáll a súlyos agykárosodás veszélye is. Ma délben viszont sajnos azt kellett bejelenteni, hogy a versenyző belehalt a súlyos mellkasi és fejsérüléseibe. Gyászol a motorsport.

„A teljes MotoGP család nevében együttérzésünket fejezzük ki a csapatának, a családjának és a szeretteinek. Nagyon hiányozni fogsz, Jason. Motorozz békében” – írta közleményében a MotoGP.

Jason Dupasquier tavaly mutatkozott be a Moto3-as vb-mezőnyben. Első évében nem jött össze neki a pontszerzés, bár mind a tizenöt futamon indult, s valamennyin célba ért, a legjobb eredménye a 17. helyezés volt. Idén viszont mind az öt eddigi futamon a pontszerzők, a legjobb tizenöt között végzett, 7., 10., 11., 12. és 13. helyezései voltak.

A svájci motorversenyző tragikus balesete előtt a gyorsaságimotoros-világbajnokságon legutóbb a 2016-os barcelonai Grand Prix-n történt tragédia, akkor a Moto2-ben a 24 éves spanyol Luis Salom veszítette az életét. Ő a második szabadedzésen bukott, s a kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

Az Olasz Nagydíjon a tragédia ellenére vasárnap megrendezték a három kategória futamát. Amikor a Moto3 mezőnye elrajtolt, a versenyzők még nem tudhatták, hogy társuk elhunyt a firenzei kórházban. Később mindannyian megemlékeztek róla Mugellóban; a MotoGP francia győztese, Fabio Quartararo a svájci zászlóval:

Eredmények:

MotoGP, 23 kör (120,635 km):

1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 41:16.344 perc

2. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 2.592 mp h.

3. Joan Mir (spanyol, Suzuki) 3.000 mp h.

Az állás: 1. Quartararo 105 pont, 2. Johann Zarco (francia, Ducati) 81, 3. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 79

Moto2, 21 kör (110,145 km):

1. Remy Gardner (ausztrál, Kalex) 39:17.667 perc

2. Raúl Fernandez (spanyol, Kalex) 0.014 mp h.

3. Marco Bezzecchi (olasz, Kalex) 8.021 mp h.

Az állás: 1. Gardner 114 pont, 2. Fernandez 108, 3. Bezzecchi 88

Moto3, 20 kör (104,9 km):

1. Dennis Foggia (olasz, Honda) 39:37.497 perc

2. Jaume Masia (spanyol, KTM) 0.036 mp h.

3. Gabriel Rodrigo (argentin, Honda) 0.145 mp h.

Az állás: 1. Pedro Acosta (spanyol, KTM) 111 pont, 2. Masia 59, 3. Szaszaki Ajumu (japán) 57

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.