Brutális tette után eltiltották, nálunk tér vissza + videó

A földkerekség egyik legerősebb profi kerékpároscsapata, a Jumbo-Visma bejelentette, hogy a Tour de Hongrie-n, vagyis a magyar körversenyen tér vissza kilenc hónapos eltiltása után Dylan Groenewegen. A Tour de France-on négy szakaszgyőzelemmel rendelkező 27 éves holland sprinter augusztus 5-én a lengyel körverseny első napi befutójánál honfitársát, Fabio Jakobsent rátolta a kordonokra, aki súlyos sérüléseket szenvedett, két napig mesterséges kómában kellett tartani.

2021. 01. 23. 14:05
Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen Forrás: Twitter/Team Jumbo-Visma cycling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi lengyel körverseny első szakaszának mezőnyhajrájában, egy lejtős befutónál Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) jobbról próbálta kerülni Dylan Groenewegent (Team Jumbo-Visma), aki a kordonok felé tolta ellenfelét, és Jakobsen hatalmasat bukott. A huszonhárom esztendős versenyző súlyos fejsérüléseket szenvedett, eltört az arccsontja és szinte az összes foga. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol két napig mesterséges kómában tartották. Több műtéten esett át, s kész csoda, hogy felépülése után újra edzésbe állhatott.

A beleset során az útra berepülő kordonok további versenyzőknek is nekicsapódtak, és a vétkes Groenewegen is összetörte magát. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a holland kerekest kilenc hónapos eltiltással sújtotta, egészen pontosan 2021. május 7-ig. Groenewegen elmondta, hogy természetesen nem akart sérülést okozni, sajnálja a történteket, és tudja, hogy ez örökre sötét folt maradt a pályafutásában.

A kerékpársport történetének egyik legszörnyűbb befutója:

Dylan Groenewegen eltiltása tehát május 7-én jár le, s a Jumbo-Visma, amely már korábban benevezett a Tour de Hongrie-ra, pénteken bejelentette, hogy beveti a május 12–16. között zajló magyar körversenyen. A holland csapat közölte, hogy Groenewegent a magyar, majd a norvég körversenyen indítja, a Giro d’Italián és a Tour de France-on viszont nem.

– Remélem, újra sprintelhetek majd a győzelmekért, de most az a legfontosabb, hogy újra megtaláljam a helyem a mezőnyben – jelentette ki a tehát hozzánk készülő Dylan Groenewegen, aki a Tour de France-on 2017-ben egy, 2018-ban két, 2019-ben egy szakaszt nyert meg, de a két évvel ezelőtti viadalon a csapatidőfutamban is első lett a Jumbóval. 2017-ben amúgy az ikonikus záró, 21. szakaszt húzta be, Párizsban a Champs Elysées-n, az akkor Team LottoNL–Jumbo néven futó istálló sárga mezében, íme:

Dylan Groenewegen erre a sprintbefutóra szívesen emlékezik vissza
Fotó: Twitter/Team Jumbo-Visma cycling

A Jumbo-Visma honlapján azt is bejelentette, hogy a legnagyobb sztárjai közül idén a Tour de France-on június 26. és július 18. között indul a szlovén Primož Roglič, a belga Wout van Aert, valamint a holland Steven Kruijswijk. Szombaton délelőtt még egy másik holland sztár, a 30 éves Tom Dumoulin – a Giro d' Italia 2017-es győztese – is a Tour-indulók között volt feltüntetve, de a nap során a közösségi oldalán arról számolt be, hogy egyelőre szünetelteti a versenyzői pályafutását, pihenőt tart.

A Tour de Hongrie-ra a világ legjobb, World Tour-besorolású csapatai közül a holland istállón kívül már az amerikai Trek-Segafredo, az ausztrál BikeExchange és az izraeli Israel Start-Up Nation is nevezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.