Dzsudzsák Balázs Ronaldinho és Ibrahimović sorsára juthat

Marco Rossi szövetségi kapitány hiába kérte, Dzsudzsák Balázs nem igazolt el az NB II-ből, s alighanem tényleg Debrecenben fejezi be a karrierjét. Ezzel szinte biztos, hogy lemarad a nyári Európa-bajnokságról. Nem ő az első, hazája labdarúgásának meghatározó alakja, aki körön kívül rekedt. Zlatan Ibrahimović például a svéd médiát hibáztatta, amiért nem mehetett a 2018-as világbajnokságra.

2021. 02. 25. 15:33
A válogatott kapitányának az Eb-n több oka volt az örömre
A válogatott kapitányának az Eb-n több oka volt az örömre Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

megosztó személyiség, de azon nem érdemes vitatkozni, hogy a magyar labdarúgás elmúlt tíz-tizenöt évének egyik legkiemelkedőbb figurája. 108-szoros válogatott, Király Gáborral holtversenyben rekorder, és ő volt a csapatkapitány a 2016-os Európa-bajnokságon, az egyetlen nagy tornán, amelyen a nemzeti csapat szerepelt az elmúlt 35 évben.

Dzsudzsák debreceni teljesítménye kevés a válogatottsághoz Fotó: Hajdú-bihari Napló/Kovács Péter

Elviekben Dzsudzsák ott lehetne a nyári Eb-n is, a 2019-es selejtezőkön még kapitányként vezette a csapatot, ám tavaly zsákutcába került a klubkarrierje, ezért kiszorult együtteséből, amely idő közben megtáltosodott, és nélküle vívta meg sikerrel a pótselejtezőket, valamint nyerte meg a csoportját a Nemzetek Ligájában. Rossi ennek ellenére hangoztatta, hogy nem mondott le Dzsudzsákról, de az Eb-szerepléshez az NB II-nél erősebb bajnokságban kellene játszania. Ez a feltétel nem teljesült, és most már nem is fog nyárig.

Hasonló sztorikra a nemzetközi futballban is akad példa a közelmúltból, amikor egy ország válogatottjának vezére, közkedvelt alakja lemarad az aktuális világversenyről, és nem sérülés vagy más külső tényező, hanem edzői döntés következtében. Zlatan Ibrahimović így hagyta ki a 2018-as világbajnokságot.

– A futball legnagyobb eseménye a vb, ott vannak a legjobb játékosok. De Zlatan nem lesz ott, noha ott lenne a helye… – fakadt ki Ibrahimović, amikor kiderült, nem kap meghívót az oroszországi tornára. – Az újságok azt írják, jobb lesz a csapat nélkülem. Ez a svéd média hozzáállása. Nincs tipikus svéd nevem, nem úgy viselkedem, mint egy svéd, de mégis én vagyok a gólrekorder a válogatottban.

Ibrahimović egyébként a 2016-os Eb után maga mondta le a szereplést a nemzeti csapatban, majd nélküle jutott ki Svédország a vb-re, és nem akarták megbontani az egységes gárdát Zlatan visszahívásával. Végül a svédek sikeresen szerepeltek, a negyeddöntőig jutottak a vb-n, amely az 1994-es bronzérem óta a legjobb eredményük volt.

Ronaldinhót visszakövetelték a brazilok a válogatottba a 2014-es hazai rendezésű világbajnokság előtt. Az akkor 34 éves aranylabdás a másodvirágzását élte Európából hazatérve az Atlético Mineiróban. 2013-ban megnyerte a dél-amerikai BL-t, a Libertadores-kupát a klubbal, és Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány visszahívta a válogatottba, amelyben a csapatkapitányi karszalagot is megkapta.

Azonban Scolari a vb-t egy évvel megelőző Konföderációs Kupára már nem hívta be Ronaldinhót, aki akkor még reménykedett. – Ott akartam lenni a keretben, de még nagyobb motivációt kaptam, hogy jobban legyek. Még sok idő van a vb-ig, szeretnék játszani rajta – mondta Ronaldinho, aki azután tett le végleg a tervéről, hogy 2013 decemberében leszerepelt az Atletico Mineiróval a klubvilágbajnokságon. Az elődöntőben 3-1-re kikaptak a marokkói Raja Casablancától, a kudarcra pedig az sem volt szépségtapasz, hogy ő lőtte csapata gólját. A vb-n aztán Brazília Ronaldinho nélkül története legsúlyosabb vereségét szenvedte el az elődöntőben Németország ellen (1-7).

Meg kell említeni Michael Ballack esetét is. Ő a 2010-es világbajnokságra sérülés miatt nem utazhatott, de Joachim Löw csapata így is bronzérmes lett, ráadásul Mesut Özil remekül vette a kezébe a karmesteri pálcát, amely addig Ballacknál volt. A szövetségi kapitány arra várt, hogy a klasszis a vb után lemondja a válogatottságot, ám ő erre 34 évesen nem volt hajlandó, ott szeretett volna lenni a 2012-es Eb-n.

Végül a szövetség felajánlott Ballacknak két meccset, hogy 100-szoros válogatottként vonulhasson vissza, ő azonban nem kért a könyöradományból. Hasonlóan reagált Dzsudzsák Balázs is arra, amikor Rossi azt mondta, szeretné megadni neki a lehetőséget, hogy egyedüli válogatottsági rekorder legyen. – Ha valaki azt mondaná, hogy kegyelemből vagy szánalomból betesz még egyszer, hogy 109-szeres válogatott legyek, akkor életemben először azt mondanám, hogy ebből nem kérek – jelentette ki Dzsudzsák. Ballack lájkolta volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.