Dzsudzsák Balázs lemondott arról, hogy ott lehessen az Eb-n

Bár Marco Rossi szövetségi kapitány nyíltan arra ösztönözte Dzsudzsák Balázst, hogy a téli átigazolási időszakban váltson klubot, mert a másodosztályú Debrecenből nem lehet a keret tagja, a 34 éves futballista maradt a Lokinál. Ezt azt jelenti, hogy nyáron nem lehet majd ott a részben közös rendezésű Európa-bajnokságon sem.

Magyar Nemzet
2021. 02. 18. 17:07
null
Türelem, türelem! A csúcsforma tavaszra várható Fotó: Dömötör Csaba Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

csapatkapitány lett Debrecenben. Ez nem új hír, múlt héten több változás is történt a Lokinál, és a karszalag új gazdájának a kérdése csupán egy volt ezek közül. Ez azonban azt is jelenti, hogy a 34 éves, 108-szoros válogatott futballista marad a klubnál, ami már csak azért is biztos, mert vasárnap Magyarországon is lezárult az átigazolási időszak.

Ezért ha akarna sem tudna új, esetleg élvonalbeli csapatba szerződni, ami arra utal, hogy Dzsudzsák Balázs lemondott a válogatottságról, így arról is, hogy szerepelhessen a nyári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

– Éppen a minap beszéltem Balázzsal – mesélte el a Magyar Nemzetnek adott interjújában szövetségi kapitány január 30-án. – Elmondtam neki, amit gondolok. A másodosztályból nagyon nehéz, szinte lehetetlen bekerülni a válogatottba. Nem azért, mert ebből hiúsági kérdést csinálok, hanem mert – a Debrecen–Vasas mérkőzést leszámítva – a többi nem éri el a nemzetközi szinthez kívánatos színvonalat. Ha Balázs a következő hetekben nívós bajnokságba igazolna, s ott rendszeresen szerepelne, természetesen előtte is nyitva áll a válogatott kapuja.

 

Dzsudzsák Balázs még nem szerzett gólt a Debrecen mezében
Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

 

Ennek a nyilatkozatnak volt előzménye is. Amikor Dzsudzsák Balázs szeptember végén úgy döntött, aláír az NB II-be a nyáron kiesett Debrecenhez, a szövetségi kapitány ezt nyilatkozta az MLSZ honlapjának:

– Nagyon örülök, hogy Balázsnak újra van csapata. Elismerésre méltó, hogy úgy döntött, visszatér első klubjához és segít az első osztályba való visszajutásban. A válogatott szempontjából azt tudom elmondani, amit korábban is már többször, hogy megvannak azok a szabályok, amelyek alapján mindig összeállítjuk az aktuális keretet, ezek továbbra is érvényesek és továbbra is ugyanazokat az elveket követjük. Természetesen figyelemmel fogom kísérni Balázs teljesítményét a Debrecenben, már csak azért is, mert szeretném megadni neki a lehetőséget, hogy egyedüliként ő legyen a magyar válogatottsági rekorder.

 

Marco Rossi ragaszkodik az elveihez Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

 

Az utolsó mondatra Dzsudzsák Balázs úgy reagált, hogy nem örülne, ha csak a statisztikája miatt lenne válogatott, de Marco Rossi mondandójának a lényege nem az, hanem a másodosztályban való szereplés hátránya volt, ami aztán – láthattuk – keményebb, egyértelműbb lett. De fogalmazott még egyértelműbben, a kapitány ugyanis a Kossuth rádióban leszögezte: – Nem gondolhatjuk azt, hogy egy-egy Ajka, Nyíregyháza vagy Haladás elleni mérkőzés megfelelően felkészít egy játékost arra, hogy Lengyelország elleni vb-selejtezőn, Franciaország vagy Németország ellen az Eb-n lépjen pályára.

Dzsudzsák Balázs a másodosztályú Debrecenben eddig tizenháromszor lépett pályára, és nem szerzett gólt, gólpassza viszont több is van. Ez a mutató aligha ösztönözne egy szövetségi kapitányt, hogy kivételt tegyen, amikor az elvei mentén kiválogatja a keret tagjait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.