Egészségére, Császár! Szinte hazajár Magyarországra a Bayern

Hatodszor látogat hazánkba a Bayern München. Az ötödik ellenféllel szemben összesen a hetedik meccsét játssza nálunk csütörtökön, amikor az európai Szuperkupáért a Sevilla lesz az ellenfele.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2020. 09. 22. 14:08
Former German international and Bayern Munich soccer player Beckenbauer drinks schnaps before the German first division Bundesliga soccer match between Bayern Munich and Augsburg in Munich
A Császár visszahozná Müllert a Nationalelfbe Fotó: Kai Pfaffenbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először 1935-ben a Húsvét-kupára (hivatalosan Nemzetközi Húsvéti Serleg) jöttek Budapestre látogatóba a bajorok. Már akkor is „birodalmi bajnokokként”, mégis azért, hogy tanuljanak tőlünk... Az MTK-tól és a Ferencvárostól is kikaptak, 4-1-re, illetve 4-3-ra – eleveníti föl múltidéző írásában az Origó.hu.

A Bayern legemlékezetesebb vendégjátéka természetesen az 1974-es BEK-elődöntő, amikor a Népstadionban az Újpesti Dózsával 1-1-et játszott, ami után Münchenben 3-0-ra nyert, s bejutott a fináléba, s meg is nyerte a sorozatot.

A Bayern, soraiban több világbajnokkal, akkor így állt fel: Maier – Hansen, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner – Zobel, Roth, Kapellmann – U.Hoeness, G.Müller, Torstensson.

A bajorok már akkor profik voltak, még szakácsot is hoztak magukkal. Ezt gúnyosan a szemükre is hányta egy német újság, azt írva, hogy míg korábban Walter Scheel külügyminisztert tökéletesen kielégítette a világhírű magyar konyha és a magyaros vendéglátás, addig Beckenbauerék ragaszkodnak a hazai ízekhez.

Franz Beckenbauer, a németek Császára többször járt már hazánkban
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A következő, 1978-as túrára kevesebben emlékeznek, négy világbajnok lépett pályára Budapesten az Intertotó-kupa-mérkőzsen. Hárman, Gerd Müller, Uli Hoeness és Hans-Joseph Kapelmann korábban, 1974-ben érte el ezt a sikert, Augenthaler pedig jócskán ezután, 1990-ben. Ám a bajor csapat által mutatott játék annyira nem volt világszínvonalú, 0-0-ra végződött a találkozó. Az MTK gólokkal nyerhetett volna. Gerd Müller háromszáz métert mozgott az egész mérkőzés alatt. – Nekünk elég ez a döntetlen. Münchenben egészen más felfogásban játszunk majd – mondta Gerd Müller csapata alig értékelhető teljesítményéről a találkozó után.

Tévedett a német nemzet bombázója, ugyanis három héttel később Münchenben az MTK 3-1-re nyert.

2004-ben a Győri ETO megalakulásának századik évfordulójára érkezett vendégségbe a Bayern München. Három évvel a Bajnokok Ligája megnyerése után erős csapattal álltak ki a németek: Rensing – Sagnol (Ochs), R. Kovač, Linke (Fink), Hargreaves – Deisler, Jeremies (M'Bock), Ballack, Trochowski – Makaay (Pizarro), Santa Cruz. S kényelmes tempóban is nyertek 4-1-re.

A Bayern a születésnapi mérkőzésre nem csak a klubnak hozott ajándékot, hanem minden nézőnek. A szektorok bejáratánál mindenki egy elegáns Bayern-mezt kapott.

2013-ban is Győr volt a házigazda, az apropót, a meghívást pedig a városban működő Audi-gyár szolgáltatta. A Bayern akkor friss BL-győztesként érkezett, ráadásul megnyerte a Bundesligát és a Német Kupát is. Badstuber, Luis Gustavo Boateng, Dante, Kroos, Robben, Mandžukić és Pizarro különböző okok miatt otthon maradt, de így sem panaszkodhattak a nézők a vendégcsapatra, amely így állt fel: Starke – Rafinha, Van Buyten, Martinez, Contento – Kirchoff, Thiago – Weiser (Götze), Derflinger (Ribéry), Shaqiri – T. Müller (T. Schweinsteiger).

A találkozó érdekessége egyrészt, hogy szünetben még 1-0-ra vezetett a Győr, de aztán a végeredmény ismét 1-4 lett. Másrészt Mario Götze ezen a mérkőzésen mutatkozott be a Bayernben, s mindjárt két gólt szerzett. Akkor még mindenki azt hitte, Münchenben is megváltja a világot. Ma már a Dortmundnak sem kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.