Egy Dream Team, amelyhez nekünk is van közünk

Ötvenhárom zsinórban megnyert mérkőzés páratlan mérleg, az Egyesült Államok női vízilabda-válogatottja rendelkezik ezzel úgy, hogy közben diadalmaskodott a három utóbbi világbajnokságon – Kazanyban, Budapesten és pénteken itt, Kvangdzsuban -, a 2012-es és a 2016-os olimpián. Nehezen hihető, de ebben a csapatsportokban szinte elképzelhetetlen sikersorozatban nekünk, magyaroknak is van némi részünk.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 27. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken a Team USA 11-6-ra leiskolázta Spanyolországot itt Kvangdzsuban, a világbajnokság női vízilabda-tornájának döntőjében. Ömlött az eső és ömlöttek a gólok, a legtöbbet, szám szerint hármat Kylie Neushul lőtte, nem összetévesztendő húgával, Jamie Neushullal, az UVSE sztárjátékosával, aki most nem tagja a válogatottnak, de korábban ő is szerzett egy világbajnoki aranyérmet.

Amióta az akkor 34 éves Adam Krikoriant 2009. március 27-én kinevezték az Egyesült Államok válogatottja szakvezetőjének, a csapat 17 nagy nemzetközi eseményen (olimpia, vb, Pán-Amerikai Játékok, stb.) vett részt, és a 17-ből 14-et megnyert. A két, igazán fájó kudarc a 2011-es és a 2013-as világbajnokság elvesztése, de hol van az már...

Krikorian irányításával döbbenetes mennyiségű, 261 mérkőzést nyert meg az amerikai válogatott, és nagyon úgy tűnik, annyira erős és kiegyensúlyozott a csapat, hogy mindent elbír. Azt is, hogy a kvangdzsui torna döntőjéig legeredményesebb játékosa, a 13 gólos Maddie Musselman sérülés miatt nem játszhatott. A kiegyensúlyozottság elképesztő: a tíz mezőnyjátékosból nyolc dobott gólt, Neushul – mint említettük – hármat, a kapitány Maggie Steffens, aki tavaly az UVSE-ben játszott, és aki a legutóbbi két olimpiának az MVP-je volt, kettőt.

De az amerikaiak nemcsak támadásban kiválóak, hanem védekezésben is. Sőt, abban kiválóak igazán. „A védekezésünkkel nyerjük meg a mérkőzéseinket, ezzel nem tudnak mit kezdeni az ellenfelek” – nyilatkozta Krikorian, akinek a látóköre messze túlterjed a saját csapata határain. – „Nekünk küldetésünk van. Fel kell hoznunk a női vízilabdát a férfi szakág ismertségi és elismertségi szintjére.”

Igaza van Krikoriannak. Sokan és sokfelé még lenézik a női pólót – sokszor nem is alaptalanul, a sok ívelt, ejtett gólt látva -, de ha valaki a Team USA mérkőzéseit figyeli, akkor rájön: ez már régóta nem pólóutánzat, hanem igazi, színvonalas vízilabda.

Ha már a védekezés szóba került, beszéljünk konkrétan a védésről is. Az amerikaiak kapusa, a fekete bőrű Asleigh Johnson nem egyszerűen a világ legjobb kapuvédője, hanem maga a csoda. A döntőben a kapujára tartó 19 lövésből 14-et kivédett, ez 74 százalékos védési hatékonyság, ilyesmi nem szokás ebben a sportágban.

Az amerikai titokról Várkonyi Gabriella jeles nemzetközi játékvezetővel, az első, 1985-ös Eb-n ezüstérmet szerző magyar válogatott erősségével beszélgettünk. (Csucsu több meccset vezetett Kvangdzsuban, sajnos – bár jó esélye volt rá – a döntőt nem kapta meg.)

„Más dimenzióban játsszák ezt a sportágat, mint a többi női – mondta a népszerű „Csucsu”. – Az alap az egyetemi bajnokság, ma már nemcsak Kaliforniában, hanem az egész hatalmas országban játsszák tíz- és tízezrek ezt a játékot. Az a szóbeszéd járja pólóskörökben, hogy az amerikai tengerészgyalogosok kiképzési módszereit alkalmazza Krikorian mester, ezért olyan kiemelkedő Steffensék kondija. Meg sem tudják szorítani őket. És folyton tanulnak, nem pihennek a babérjaikon. Ezért van az, hogy rengeteg játékosuk külföldön profi. Rendben, egyrészt azért, hogy pénzt keressenek, de nem csak erről van szó. Nálunk játszott tavaly Maggie Steffens, idén pedig Jamie Neushul, mindketten az UVSE-ben. Mi azt hittük, tanulni tudunk tőlük, holott a dolog fordítva van: azért küldik őket külföldre, hogy mindenhonnan összeszedjék azt, ami fontos és új. Voltaképpen ők kémek, akik mindent felszippantanak, amit csak érdemes. Ez is a zsenialitásuk egyik titka.”

Valóban, ahogy Kemény Dénes, az edzőként háromszoros olimpiai bajnok legenda mondta itt Kvangdzsuban: roppant fontos az egyetemi bajnokság – amelyben egyébként számos magyar játékos is megfordult –, de ez nem minden. A jelenlegi amerikai válogatottban például egyetlen egyetemista van, a többiek külföldön profiskodnak.

Azért ők sem verhetetlenek. A spanyoloknak sikerült legyőzni őket.

Persze nem most, hanem a 2013-as barcelonai világbajnokság negyeddöntőjében. Azóta ez senkinek sem sikerült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.