Egy Forma-1-es versenyző vezeti a magyar autósport-rajongók népszerűségi listáját

A Forma-1-es versenyzők közül a monacói Charles Leclerc, míg a csapatok között a Ferrari a legnépszerűbb az autósport iránt érdeklődő magyarok körében, akik más versenysorozatokat is egyre nagyobb számban követnek figyelemmel – derült ki az Autósport és Formula Magazin által elvégzett felmérésből.

Forrás: MTI2019. 12. 05. 16:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Top 50 magyar autóversenyző” elnevezésű, évente sorra kerülő díjátadó gálát is szervező magazin egy online kérdőíven kérdezte az autósport-rajongókat „fogyasztási szokásaikról”, és csaknem négyezer kitöltés után összesítette az eredményeket.

Ez alapján a 21 esztendős Leclerc 24,7 százalékos eredménnyel lett a legnépszerűbb F1-es pilóta, mögötte másodikként csapattársa, a négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel zárt 20,9 százalékkal. A magyarok közül sokan annak ellenére változatlanul kedvelik a 2007-es vb-győztes finn Kimi Räikkönent, hogy ő az idén már nem Ferrarinál versenyzett. Az Alfa Romeo 40 esztendős sztárja a népszerűségi lista harmadik helyén végzett 16,7 százalékkal. Az elmúlt hétvégén véget ért szezonban hatodik vb-címét begyűjtő brit (Mercedes) negyedik lett 16,7 százalékkal, ötödikként pedig a holland (Red Bull) zárt 7,7 százalékkal.

A Forma-1-es istállók közül a felmérés eredményei szerint Magyarországon a Ferrari a legnépszerűbb (58,7 százalék), míg a sorozatban hat konstruktőri vb-címet begyűjtő Mercedes a második (17,7 százalék), a Red Bull pedig a harmadik (9,1 százalék).

A kérdőívet kitöltők nagyjából fele a túraautó-világkupa (WTCR), körülbelül egyharmada pedig a gyorsaságimotoros-világbajnokság (MotoGP) versenyeit is figyelemmel követi, 25 százalék pedig a Formula-E, a rali-világbajnokság, valamint a formulaautós utánpótlás sorozatok, így a Forma-2, Forma-3 és Forma-4 eseményei iránt is érdeklődik.

A kutatás szervezői kiemelték, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a magyarok egyre inkább felfedezik a Forma-1-en kívüli autósport-sorozatokat. Ennek hátterében részben a magyar versenyzők nemzetközi szereplése, valamint az egyre több hazai rendezésű világesemény állhat.

„Büszkék vagyunk arra, hogy egyre több hazai versenyző méreti meg magát különböző nemzetközi sorozatokban, amelyekben így honfitársaiknak szurkolhatnak az autósportot kedvelő magyarok” – nyilatkozta az MTI-nek Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke. Hozzátette: „ahogyan eddig, úgy a jövőben is sokat fogunk dolgozni azért, hogy minél több nemzetközi versenysorozat eseményeit rendezhessük meg Magyarországon, mert így a rajongók hazai környezetben szurkolhatnak majd a magyar versenyzőknek.”

A „Top 50 magyar autóversenyző” elnevezésű gálát egy hét múlva, jövő csütörtökön rendezi meg Budapesten az Autósport és Formula Magazin szerkesztősége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.