Egy lépés előre, egy pedig hátra

Megszakadt a Ferencváros hat mérkőzésből álló veretlenségi sorozata a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A korábbi győri edző, Ambros Martín csapata, a Rosztov Don 29-26-ra nyert a zöld-fehérek ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. A címvédő Győr egy komolyabb hullámvölgyből kikecmeregve 29-28-ra győzte le idegenben a dán Odensét. Itthon a szezonban harmadszorra csapott össze a két férfi óriás: a Szeged ezúttal a Magyar Kupa döntőjében múlta felül a Veszprémet.

2019. 04. 08. 15:06
null
Háfra Noémi ismét a hátán vitte az FTC-t, de ez is kevés volt Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorozatban negyedszer jutott el a Bajnokok Ligája Final Four küszöbére a Ferencváros, s hacsak nem történik csoda Rosztovban, akkor idén is ott marad. A Fradi nem élt az eséllyel. Pedig a meccs előtt a Rosztov Don két legjobb játékosa, Anna Vjahireva és a brazil Anna Paula Rodrigues hiánya táplálhatta a zöld-fehér reményeket. A nyolc orosz válogatott játékost felvonultató Rosztov nem mutatott semmi különlegeset, csak kihasználta az FTC hibáit, még közepes kapusteljesítménnyel is elhúzott három góllal. A Fradi nem tudott mit kezdeni az előtte magasodó védőfallal, védekezésben pedig nehezen tudta megakadályozni, hogy eljusson a labda az égimeszelő beállóhoz, Makajevához. Elek Gábor edző gondjait szaporította Nerea Pena sérülése, a spanyol átlövőnek a bokája fordult alá, de a második félidőben vissza tudott jönni a folytatásra.

Felcsillant a remény a győzelemre, a 41. percben hosszú idő után visszavette a vezetést az FTC (17–16). A végjátékban sok bosszantó technikai hiba és néhány értelmezhetetlen játékvezetői ítélet bosszantotta fel a Fradi edzőjét, így tanítványai vereséggel zárták a negyeddöntő első felvonását. Bíró Blanka stabil átlagot hozott a kapuban, Klujber Katrin és is megtette a magáét, ám a többiek többet is hozzátehettek volna a csapat teljesítményéhez. Megszakadt tehát a Ferencváros hat mérkőzésből álló veretlenségi sorozata a Bajnokok Ligájában, a Rosztov Don a tavalyi 31-29-es győzelme után idén 29-26-ra nyert az FTC otthonában a negyeddöntő első mérkőzésén, és kedvező helyzetből várhatja a szombati visszavágót.

„Büszke lehetek a csapatomra. Apróságok döntöttek a mérkőzésen, például a kipattanó labdáknál nem volt szerencsénk. A meccs egészét nézve azt kell mondanom, hogy a testsúly és a méret volt a döntő. Lehet, hogy sok embernek csalódást okoztunk, de higgyék el, mi is szomorúak vagyunk” – nyilatkozta Elek Gábor.

„Nem játszottunk jól, sokat hibáztunk, de még innen is meg lehet csinálni, képesek vagyunk az idegenbeli bravúrra. Nem engedjük el a visszavágót, lesz esélyünk Rosztovban, de még keményebben kell játszanunk” – értékelt Nerea Pena.

Háfra Noémi ismét a hátán vitte az FTC-t, de ez is kevés volt
Fotó: Teknős Miklós

Másik női csapatunk, a Győr az első félidőben játszott lehengerlően a dán Odense otthonában, és akkor úgy tűnt, nem lesz gond egy szál se. Aztán mégis jött egy több mint tízperces gólcsend a második játékrészben, amikor főleg az élete meccsét játszó Ingvild Bakkerud vezetésével 25-18-ról dobtak zsinórban nyolc gólt a dánok, sőt át is vették a vezetést. A hajrá a mégis címvédő győrieké volt: Leynaud ziccereket védett, Oftedal pontosan lőtt elöl, így fordított, 29-28-ra diadalmaskodott az ETO.

„Szerencsére a végén higgadtak maradtunk. A csapatunk egyik legnagyobb erénye, hogy a játékosaink vészhelyzetben is meg tudták csinálni azt, amit tudnak. Tanulság a jövőre nézve, hogy 7-8 gólos vezetésnél sem engedhetünk ki” – értékelt Danyi Gábor, az ETO edzője.

Női kézilabda BL, ­negyeddöntő: FTC-Rail Cargo Hungaria–Rosztov Don ­26-29, Odense–Győri Audi ETO 28-29.

Szegedi kupasiker tizenegy év után

Ahogy az várható volt, a két óriás, a Veszprém és a Szeged játszotta a férfikézilabda Magyar Kupa döntőjét, és a két „kicsi”, a Dabas és a Balatonfüred a harmadik helyért lépett pályára Debrecenben. A finálé simán alakult: a Szeged már nyolc góllal is vezetett, de a hajrát majdnem elszórakozta, végül egy gólt így is megőrzött az előnyéből. A Mol-Pick Szeged 11 év után lett újra kupagyőztes.

Férfikézilabda Magyar Kupa, döntő: Mol-Pick Szeged–Telekom Veszprém 28-27. A harmadik helyért: Balatonfüred–Dabas 21-20.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.