Egy meccsen bármi megtörténhet

Rudi Völler szerint is a bajorok az esélyesek a Bayer Leverkusan–Bayern München labdarúgó német kupadöntőn.

Ch. Gáll András
2020. 07. 04. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy meccsen bármi megtörténhet, de azért a Bayern München a toronymagas esélyes. Huszonnegyedik kupadöntőjében a Bayern huszadik győzelmére készül, egyszersmind a 13. duplázása (bajnokság+kupa) lenne az „FC Hollywoodnak”.

Túl sok szót nem érdemes vesztegetni az esélyekre a szombat esti Német Kupadöntő (20.00 óra, Berlin, Olyampiastadion) előtt. Maga Rudi Völler, a Bayer Leverkusen sportigazgatója mondta: „A Bayern a nagy esélyes”. És ez így is van, a Bayern a világ összes csapata ellen esélyes lenne, egy-két óriás (PSG, Manchester City, talán Real Madrid) kivételével. Csakhogy a futballban mindez semmit sem jelent. Egy este, 90 vagy 120 perc alatt a Leverkusennek reális esélye van arra, hogy meglepetést okozzon. Ez nem egy 38 fordulóból álló bajnokság, amikor feltétlenül kijön, hogy melyik a legerősebb csapat.

A vágy titokzatos tárgya... Fotó: dfb.de

Egy meccsen bármi megtörténhet. A múlt héten befejeződött bajnokságban a Bayer egyszer már legyőzte a Bayernt, méghozzá Münchenben, 2-1-re. Ez még november végén történt, a 13. fordulóban, a jamaicai Leon Bailey rúgta mindkét Bayer-gólt. Ez egyike volt a Bayern által elszenvedett, összesen négy vereségnek a szezonban. No de hogyan ismételhetné meg Peter Bosz edző csapata ezt a bravúrt? Völlernek erre is van receptje: „Ha a Bayernnel játszol – teljesen mindegy, hogy a Bundesligában vagy a Német Kupa döntőjében –, mind a tizenegy játékosnak, és még a cseréknek is tudásuk legjavát kell nyújtaniuk. Azt a kevés lehetőséget, amihez jutunk, kíméletlenül ki kell használnunk”.

Mondjuk, ahhoz megvannak a megfelelő játékosok: a támadószekcióban Bailey, Kai Havertz, Moussa Diaby vagy Kevin Volland, bárki is játszik közülük. Szóval, be kell rúgni. Mert a Bayern hideg fejjel ki fogja használni a lehetőségeit.

Aztán jó napot kell kifognia Lukáš Hrádeckýnek, a Bayer pozsonyi (!) születésű finn válogatott kapusának is, és egy-két védhetetlennek látszó lövést is hárítania kell. Hrádecky kupaspecialista, hét éve az Esbjerg fB csapatával megnyerte a Dán Kupát, majd 2018-ban a németet is, amikor az Eintracht Frankfurttal 3-1-re legyőzték a Bayernt. Igen, a legyőzhetetlen Bayernt!

Amennyiben Florian Wirtz pályára lép – márpedig nagyon úgy néz ki –, akkor ő lesz a kupadöntők történetének legfiatalabb játékosa 17 éves, két hónapos és egynapos korában.

A Kicker éppen a döntő napján rukkolt ki a szezon All-Star tizenegyével, amelyben hat Bayern-játékos kapott helyet, a Bayerból meg senki sem. Ennyit az esélyekről...

Manuel Neuer (Bayern) – Benjamin Pavard (Bayern), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Alphono Davies (mindkettő Bayern) – Marcel Sabitzer (RB Leipzig), Joshua Kimmich – Jadon Sancho (Dortmund), (Bayern), Timo Werner (RB Leipzig) – (Bayern)

A várható összeállítások:

Bayer Leverkusen: Hradecky – L. Bender, Tapsoba, S. Bender, Wendell – Aranguiz, Baumgartlinger – Wirtz, Havertz, Diaby – Volland

Bayern München: Neuer – Pavard, Boateng, Alaba, Davies – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Müller, Coman – Lewandowski

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.