Egy német fecske nem csinált nyarat a csúcsrangadón

Már csak a Győr százszázalékos a női kézilabda NB I-ben. Danyi Gábor csapata a második félidő második felében, kétgólos hátrányban kapta össze magát, és fordította meg a meccset az addig remekül küzdő Ferencváros ellen. A 33-27-es végeredmény csalóka, nem tükrözi híven a játék képét.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 19:40
null
Kristiansen (zöldben) nagyot harcolt a ferencvárosi védőkkel Fotó: Szabó Miklós Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első Győr–Ferencváros rangadón két, a bajnokságban még százszázalékos csapat találkozott. Két fontos hiányzóra nem számíthatott Elek Gábor, a vendég FTC edzője: a válogatott alapembere, a kapus Bíró Blanka, és a decemberi Eb-n szintén számításba vett Csiszár-Szekeres Klára sérülés miatt nem állt csapata rendelkezésére. Ma délelőtt érkezett a hír, hogy az Európai Kézilabda-szövetség elutasította a Ferencváros Metz elleni BL-csoportmérkőzés után benyújtott óvását.

Rossz hírekkel jelentkezett a Győr edzője, Danyi Gábor: ő az elmúlt évtized legjobb játékosának választott Eduarda Amorimo volt kénytelen nélklözni. S volt még egy-két pikantériája az év első rangadójának: a tavaly decemberi Eb-n még párban, társ kapitányként vezette a Ferencváros és a Győr edzője a magyar válogatottat. Január első napjaiban módosult a felállás: Elek Gábor maradt a kapitány, a druszáját segítővé fokozta le a szövetség.

Tavaly novemberben jelentette be a két magyar élcsapat, hogy a ferencvárosi és Schatzl Nadine a következő szezontól Győrben kézilabdázik. A két érintett a leendő munkaadója ellen lépett pályára az Audi Arénában.

Schatzl Nadine talán utoljára játszott ellenfélként az Audi Arénában
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A meccs elején a Győr kíméletlenül megbüntetett néhány ferencvárosi támadási pontatlanságot, az első négy góljából hármat lerohanásból szerzett. A Fradiban – ahogy hetek óta – ezúttal is Emily Bölk játszott a jobbátlövő posztján a nyáron éppen Győrbe tartó Háfra Noémi helyén. Mégsem ő volt a meccs kezdetének kulcsfigurája, hanem Beatrice Edwige. A Győr francia beállója támadásban és védekezésben is igen aktív volt. Estelle Nze Minko pedig szokása szerint hatalmas sprintbe kezdett, amint elcsípett egy labdát, és meg sem állt a Ferencváros kapujáig.

A győrieknél kisebb meglepetésre Amandyne Leynaud helyett Silje Solberg kezdett a kapuban. Danyi húzása bejött: a világ-, és Európa-bajnok norvég negyed óra alatt kilenc lövésből négyet védett. 6-5 után hagyta állva az ETO a Ferencvárost: zsinórban három gólt dobott a bajnok. Bölk és a holland vb-győztes Angela Malestein tartotta a lelket a fővárosi zöld-fehérekben.

A győri Nze Minko a meccs elején volt igazán aktív
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Szinte minden klappolt a hazaiaknál, akik kisvártatva elbizonytalanodtak támadásban, szűk tíz perccel az első félidő befejezése előtt az egyenlítésért támadott a Ferencváros, és Malestein góljával 11-nél érte utol a Fradi az ellenfelét. Sőt, Klujber Katrin révén a vezetést is átvette a vendégcsapat. 4-0-s rohammal jött vissza a meccsbe a Ferencváros. A félidő 14-14-es döntetlennel ért véget, és ez az ETO-ra nézve volt hízelgő: másodpercekkel a szünet előtt Márton Gréta ziccerét rúgta ki Silje Solberg a kapuban.

Amilyen jól kezdte a meccset a Győr, olyan jól kapta el a második félidő rajtját a Ferencváros: a találkozó során először „elhúzott” két góllal. Felébredt Klujber Katrin, a vendégek átlövője kilenc perc alatt dobott három gólt. Nem játszott jól az ETO, az FTC önfeláldozóan küzdött. Döntetlen közelben horgonyoztak le a csapatok. Solberg helyett Leynaud állt be a győri kapuba, és rögtön egy védéssel kezdett. Stine Oftedal is magára talált, a világ legjobb játékosának választott győri irányító zsinórban lőtt két góljával visszavette a vezetést a Győr. Oftedal mellett Anne Mette Hansen, a dán átlövő is megvillant. Görbicz Anita a padról beszállva hétméteresekkel segített. Megtorpant a Fradi, kétgólos hátrányból csinált háromgólos előnyt egy 6-1-es rohammal a Győr. Bölk átlövése zárta le a Ferencváros negatív szériáját. De már nem volt megállás, 9-5 után 29-25-nél újra visszaállt a négygólos különbség.

A Győr a második félidő második felében állva hagyta a Ferencvárost, a hatgólos különbség nem tükrözi hűen a játék képét.

Az FTC legutóbb 2017. október 31-én tudta legyőzni a Győrt, most közel volt a bravúrhoz, de a második félidőben a kétgólos vezetése után összeomlott, az ETO élt az eséllyel, és 33-26-ra győzött, és továbbra is hibátlan az NB I-ben.

Női kézilabda NB I: Győri Audi ETO–FTC-Rail Cargo Hungaria 33-27 (14-14)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.