„Egy pontra voltam az olimpiától, egész éjjel nem aludtam...”

Vasárnap este a budapesti BOK-csarnokban befejeződött a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenye.

Magyar Nemzet
2021. 03. 21. 20:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este a budapesti BOK-csarnokban befejeződött a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenye, a záró napra a kötöttfogás helyosztói, vigaszági mérkőzései maradtak, amelyeknek már nem volt igazi tétje. A tokiói kvótákat minden súlycsoportban a döntőbe jutott versenyzők szerezték meg, még szombaton. Így az már előző nap eldőlt, hogy a magyar válogatott a három szakágban (kötöttfogás, szabadfogás, nők) egy kvótát szerzett, a kötöttfogás 67 kg-os súlycsoportjában Korpási Bálint révén. A BVSC világ- és Európa-bajnok versenyzője – aki a címeit egy kategóriával feljebb szerezte, s tíz év után fogyott le hetven kilogramm alá – kisebb vállsérülése miatt nem állt ki a döntőre a grúz Zoidze ellen, így ezüstérmes lett.

Három versenyzőnk azonban vasárnap is szőnyegre lépett. A 60 kg-os súlycsoport egyik bronzmeccsén Torba Erik 4-2-re kikapott a grúz Dzimistarisvilitől, így az ötödik helyen végzett.

– Sokan mondták, hogy szombaton nagy skalpokat gyűjtöttem, de nem skalpokat szerettem volna, hanem kvótát, ami sajnos nem jött össze. Egy pontra voltam az olimpiától, egész éjjel nem aludtam… – árulta el Torba Erik, aki a kvótáért vívott elődöntős meccsét szombaton 5-4-re veszítette el török riválisával szemben. Érthető, hogy még vasárnap is ez foglalkoztatta.

A 97 kg-ban a vigaszágon 5-1-re verte az osztrák Raggingert, a harmadik helyért pedig a cseh Omarov nem állt ki ellene, így versenyzőnké lett a bronz. A 130 kg-ban Varga Ádám a maga bronzmeccsén 3-1-re legyűrte a bolgár Georgijevet, így ő is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Válogatottunkból még szombaton a női 57 kg-ban Barka Emese a harmadik helyen végzett. A kvalifikációs tornán Magyarország egy ezüstérmet és három bronzot szerzett, de olimpiai kvótát csak Korpási Bálint ezüstje ér.

A 2019-es nurszultáni vb-n (kötöttfogás, 77 kg) aranyéremmel, (kf., 87 kg) ezüsttel, a honosított Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) bronzzal, Sastin Marianna (62 kg) az ötödik helyével már megszerezte a kvótát.

Versenyzőink számára még egy lehetőség maradt kvótaszerzésre, a május 6–9. közötti szófiai világkvalifikációs tornáról szintén a döntősök jutnak ki Tokióba, de ezen a versenyen valamennyi földrészről indulnak olyan birkózók, akik még nem biztosították helyüket a nyári ötkarikás játékokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.