Egy világbajnoknak ennyi belefér...

Az vesse az első követ Kapás Boglárkára, aki 14 órával a világbajnoki címe megszerzése után képes maximális erőbedobással leúszni 800 métert, sőt, még döntőbe is jutna.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 26. 7:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az vesse az első követ Kapás Boglárkára, aki 14 órával a világbajnoki címe megszerzése után képes maximális erőbedobással leúszni 800 métert, sőt, még döntőbe is jutna. Bogi sem gép, neki sem jött össze a 800 gyors péntek délelőtti előfutama egy olyan éjszaka után, amikor újra meg újra lepörgette magában a 200 méter pillangó megnyerését eredményező csodás úszását. Ellenben másik világbajnokunk, a második idővel jutott az esti középdöntőbe 100 pillangón a kvangdzsui vizes világbajnokságon!

Haladjunk sorjában. Kezdődött a száz pillangóval. Milák a hetedik futamban győzött 51.42-vel, ami ugyan elmarad a 2017-es pesti vb-n úszott, és ezüstöt eredményező 50.62 országos csúcsától, egyben junior világrekordjától, de bőven elég volt ahhoz, hogy a második idővel menjen tovább a középdöntőbe, 51.88-as ideje a hetedik volt, ez is elég a középfutamhoz.

A koránkelés egy kicsit megviselt, de nem volt rossz – mondta Milák. – Fáradtnak fáradt vagyok, nem hittem, hogy tudok 51 fél körül úszni. Az idei eredményeimhez képest jó, de a 2017-eshez képest nem. Döntőbe akarok kerülni, ott a második hely a célom és országos csúcs, Dresselt nem hinném, hogy nem lehet verni. Most új technikát alkalmazok, ezt a hosszú, nyújtott tempóst, nem a hadaróst, mint korábban. Remélem, ezzel tudom valamennyire tartani a lépést Dressellel. Reális a második hely, szerintem. Tegnap egész nap pihentem, illetve a biliárd, a csocsó, a darts, a pingpong, meg minden, ami a játékteremben csak van! Ezekkel készültem a mai úszásomra, ahhoz képest nem volt rossz, igaz?”

Igaz.

2:08.34 percet úszott a 200 méter hát előfutamában, ez a második legjobb idő, Burián Kata 2:09.70-e pedig a hetedik, mindketten középdöntősök. Németh Nándor a 30. idővel, 22.51-gyel kiesett 50 méter gyorson, ellenben Lobanovszkij Maxim, a győziek óriása – Petrov Iván tanítványa – 22.11-et úszott, ami a 13. idő, elegendő a középdöntőhöz, bár elmarad 21.79-es egyéni csúcsától. 50 méter pillangón Bordás Beatrix 29. lett 26.98-cal, és nem jutott tovább, miként 4x200-as férfi gyorsváltónk sem, amely Kozma Dominik, Bernek Péter, Kalmár Ákos, Németh Nándor összetételben 7:13.64 percet úszott, 15. lett, ami nemcsak a döntőhöz volt kevés, hanem az olimpiai kvalifikációhoz is.

Végül jött a 800 méter gyors, amit Virth Balázzsal, edzőjével néztem végig. Hát Bogi futamában utolsó lett, messze leszakadva, 8:50.13 perccel 27. lett, nem került döntőbe, ahogy Késely Ajna sem a 8:32.34-gyel, ami azért kellemetlen meglepetés, hiszen tőle finálét vártunk.

Én mondtam Boginak, hogy nincs értelme rajthoz állnia az előző esti 200 pillangó aranya után – ami teljesen kifárasztotta fizikai és érzelmi szempontból egyaránt –, de ő úszni akart. Nem kellett volna – mondta Virth Balázs.

Sebaj, egy friss világbajnoknak ezt elnézzük...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.