Egyeduralkodók

Nem borult a papírforma: a Sopron Basket a női kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik mérkőzését 67-53-ra, a DVTK elleni párharcot 3-0-ra megnyerve sorozatban ötödször is aranyérmes lett, a csapat jövőjével kapcsolatban pedig még sok a kérdőjel.

2019. 05. 03. 13:18
null
Trófeával zárták a szezont Roberto Íniguez tanítványai Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak még egyet!” „Öltsünk sárga vagy zöld pólókat!” „Szurkoljuk ki a tizenharmadikat!”

Ilyen üzenetekkel bombázta tegnap délelőtt a Sopron Basket a közösségi oldalán a szurkolókat, így próbálta meg mozgósítani őket a női kosárlabda-bajnokság vélhetően utolsó mérkőzése előtt. Azért nem biztosan, mert a sportban olykor történnek csodák, ugyanakkor sok felesleges pénze lehet annak, aki úgy döntött, a három győztes meccsig tartó párharc harmadik találkozóján 2-0-ás soproni vezetésnél az idegenben játszó Diósgyőrre fogad…

A címvédő kiemelkedik a mezőnyből, a hazai sorozatokban minden mérkőzését megnyerte ebben az idényben – cseppet sem mellesleg bejutott az Euroliga négyes döntőjébe is –, története során a tizenharmadik bajnoki címe küszöbén állt, és sorozatban ötödször készült felállni a képzeletbeli dobogó tetejére.

És a küszöböt át is lépve fel is állt.

Trófeával zárták a szezont Roberto Íniguez tanítványai
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Különösebben nem volt nehéz dolga, mert a diósgyőriek szemlátomást nem is hittek abban, hogy lehet keresnivalójuk ezen a találkozón. Ziccereket hibáztak, féltek a palánk alatt, az első negyedben mindössze hét pontig jutottak – mind a hetet Mokango szerezte – a házigazda huszonkettőjével szemben, és ezzel már ekkor eldőlt a mérkőzés. A címvédőnek még egy csapnivaló, 9-14-es második játékrész is belefért. A soproniak egyébként hallgattak a felhívásra, sárgába és zöldbe öltözve megtöltötték a lelátót, csak a DVTK szurkolóinak fenntartott szektorban akadt üres hely, és az ünneplésre várva remek hangulattal támogatták a védekezésben nagyon magas szintet nyújtó, támadásban viszont feltűnően pontatlan kedvenceiket. A harmadik tíz perc derekára már húszra nőtt a különbség, és bár a vendégek derekasan harcoltak, a Sopron végül nyert 67-53-ra, és a Novomatic Arénában kezdődhetett a fieszta.

Utoljára hat éve lett első veretlenül a Sopron, azóta a bajnokság erősebb és kiegyensúlyozottabb lett, így ennek a sikernek igen magas az értéke, különösen ha hozzátesszük a bravúros nemzetközi szereplést is. A tegnap az ünnepé volt, de a klub vezetői mától már foglalkoznak a jövővel is, amely egyelőre tele van kérdőjellel. Az biztos, hogy néhány légiósukat nem tudják megtartani, de ez nem is cél, fontosabb, hogy nagyobb teret kapjanak azok a tehetséges magyar fiatalok, akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak. A bajnokság és a Magyar Kupa számukra egyáltalán nem másodlagos az Euroliga mellett, elsősorban ezek megnyerése mellett szeretnék a csapat helyzetét stabilizálni a nemzetközi porondon, pontosan tudva, hogy a legrangosabb sorozatban az utóbbi két kiírás Final Four-részvétele inkább bravúr volt, mint realitás.

Kérdés az is, ki lesz a csapat edzője. Roberto Íniguez, aki az utóbbi két évben a klub történetének legeredményesebb edzőjévé vált, megpendítette a távozásának a lehetőségét, amit megtehet, hiszen lejár a szerződése, de még nem mondta ki a végső szót. Ő egyébként Euroliga-edzőnek tartja magát, minden más sorozat másodlagos a számára – a döntést ez is befolyásolhatja. A mérkőzés utáni ünneplés során mindössze annyit mondott, hogy kapott ajánlatot egy európai élcsapattól, ám ez a nap nem a jövő firtatásának az ideje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.