Egyetlen játékos térdelt le az NHL-ben az amerikai himnuszra

A torontói és az edmontoni „buborékban” a hétvégén újraindult az észak-amerikai jégkorongliga, az NHL. A mérkőzések egyelőre csekély érdeklődőt vonzanak, annak azonban híre ment, hogy eddig csupán egyetlen játékos, Matt Dumba térdelt le a himnusz, de csakis az amerikai himnusz alatt.

Magyar Nemzet
2020. 08. 03. 15:28
Chicago Blackhawks v Edmonton Oilers - Game One
Dumba fél térden az amerikai himnusz alatt Fotó: NHLI via Getty Images Forrás: Getty
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton az Edmonton Oilers és a Chicago Blackhawks találkozó előtt tartották az NHL újraindulásának hivatalos ceremóniáját. Miközben a két csapat hokisai felsorakoztak, vörös szőnyegen, civilben, kezében mikrofonnal a jégre sétált Matt Dumba, a Minnesota Wild kanadai válogatott védője, s beszédet mondott.

Dumba fél térden az amerikai himnusz alatt
Fotó: Getty

Előbb a koronavírusnak az életre, a sportra gyakorolt hatásáról szólt, majd rátért a lényegre, miszerint az elmúlt hetekben sokan gondolhatták úgy, hogy elég figyelmet kapott ez a téma, de nem, a rasszizmus mindenhol ott van.

Ezután következett az amerikai himnusz. Dumba fél térdre ereszkedett, miközben az Oilers és a Blackhawks két – hozzá hasonlóan színes bőrű – társa a vállára tette a kezét. Érdekes, hogy a kanadai himnuszt Dumba a többiekhez hasonlón már állva hallgatta.

Vasárnap a Minnesota Wild–Vancouver Canucks találkozó előtt aztán a Hockey Diversity Alliance (kissé esetlen fordításban: a Jégkorong Sokszínűségének Szövetsége) nevű szervezet elnöke már mindkét himnusz alatt állva a jobb öklét emelte a magasba.

Aztán megkezdődött a játék. A Minnesota 3-0-ra nyert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.