Egyre több az érték

A múlt hét végén zajlott le a női kosárlabda Magyar Kupa nyolcas döntője. A nyolccsapatos, háromnapos torna izgalmas és színvonalas mérkőzéseket hozott, és bár a következő Eb-selejtező csak november 15-én következik, Székely Norbert szövetségi kapitány már most sok tanulságot elkönyvelhetett.

2020. 03. 11. 10:24
null
A soproni Weninger Virág a tehetségének megfelelően játszott a Magyar Kupában Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvédve címét a Sopron Basket nyerte el a kupát, nincs ebben semmi különleges. A csapat a múlt hét végén sorozatban tizenötödször jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, kilencedszer vihette haza a serleget, azaz a sikerének a ténye a papírforma igazolása. Ugyanakkor a háromnapos, nyolccsapatos torna rangját növelte, hogy a Sopronnak meg kellett izzadnia a kupagyőzelemért, s nemcsak a döntőben, hanem a négy közé jutásért és az elődöntőben is. A mezőny színe-java gyűlt össze Pécsett, és ez a három nap rengeteg izgalommal, érdekességgel és tanulsággal szolgált, különösen Székely Norbert szövetségi kapitánynak, aki hű képet kaphatott a válogatott keretbe kiszemelt játékosok felkészültségéről, a fia­talok esetében fejlődéséről.

– Érdekes és színvonalas torna volt a kupadöntő – értékelt lapunknak a kapitány. – Bevallom, a tamáskodók közé tartoztam, amikor a szövetség ezt a lebonyolítási formát választotta, de most minden kételyem elszállt. A mérkőzések zöme azt mutatta meg, hogy a magyar női kosárlabda fejlődött, még akkor is, ha bőven van még min dolgozni. Sok olyan fiatalt láttam, aki a jelek szerint eljutott már a válogatottság közelébe, és az ő előrelépésük természetesen hasznára van a sportágnak.

A soproni Weninger Virág a tehetségének megfelelően játszott a Magyar Kupában
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

A nőknél a bajnokságban már évek óta működik az a szabály, hogy az alapszakasz találkozóinak az első félidejében folyamatosan pályán kell lennie egy 21 éven aluli kosarasnak, a keretekben pedig legfeljebb öt légiós szerepelhet. A bevezetés idején ennek is akadtak kritikusai, ám Székely Norbert szerint jó hatással van a magyar női kosárlabdára.

– A klubok rájöttek, másként kell foglalkozniuk a tehetségekkel, két-három-négy évben gondolkodva építik fel őket, és így húsz-huszonegy évesen már nem csupán a koruk, hanem a felkészültségük alapján is helyet kaphatnak a csapatban. A már válogatottat is megjárt fiatalok mellett a kupadöntő másokat is a felszínre hozott, például Bernáth Rékát, a TFSE-MTK játékosát, aki az egész idényben jól teljesít eddig, de most megmutatta azt is, hogy képes három napon keresztül folyamatosan magas szinten kosárlabdázni. Ami pedig a légiósokat illeti, szerintem a szabályozás megfelel a mai igényeknek és lehetőségeknek. Láthattuk, mennyire hasznos például a TFSE-MTK-ban a két Jenkins, Alisia és Chanise Monique jelenléte. Remek kosarasok, akik húzzák magukkal Bernáth Rékát vagy Doktor Annát, velük az edzések színvonala is magasabb. Ugyanakkor ha továbbra is nagy számban jönnek fel az utánpótlásból a tehetséges magyarok, akkor érdemes lehet csökkenteni a légiósok számát, ám ez nem a ma feladata.

A Sopron a nyár óta több lehetőséget ad a magyar játékosainak, korábbi külföldi sztárjai nélkül gyengült, ugyanakkor a hazai vetélytársai sokat erősödtek és fejlődtek, ezért tudták megszorítani a tavaly még nagyon kimagasló címvédőt, és ez a jó légiós választásnak, valamint a feltörekvő magyaroknak köszönhető.

– Örülök, hogy egyre több értékünk van, és már azon jár az agyam, kivel mit kellene tenni, hogy még jobbá váljanak – mondta a kapitány. – Május közepétől egy hónapot tölt majd együtt a keret, ott megláthatjuk, hogy kik azok, akikre hosszabb távon számíthatunk, és kik azok, akik már a novemberi Eb-selejtezőre is beilleszthetők a csapatba. Utóbbi azért is fontos, mert akkor csupán néhány napunk lesz a felkészülésre, és most, májusban kell felépítenünk azt a játékot, amellyel sikerülhet legyőznünk hazai pályán Hollandiát, majd később idegenben Szlová­kiát, hogy a tavalyi Eb után jövőre is ott lehessünk a kontinenstornán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.