Egyszerre látványosan és eredményesen

Három világ- és két Európa-bajnok hiányzott válogatottunkból a birkózók múlt heti kontinenstornáján, de így is mindhárom szakágunk szállított érmet Bukarestből, az öt dobogós helyezésünkből pedig négy — Barka Emese történelmi aranya is — olimpiai súlycsoportban született. Mindez nem rossz kiindulási alap a tokiói ötkarikás játékokra kvalifikáló vb évében.

2019. 04. 18. 7:06
null
Az újdonsült Európa-bajnok (jobbra) mindig támadószellemben birkózik Fotó: MBSZ/Martin Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág hazai zászlóshajója a kötöttfogású szakág, ám legjobbjaink nem tinédzserek, és a tavalyi budapesti vb-n 82 kg-ban – ami nem olimpiai kategória – győztes Bácsi Péter 35 évesen már edzőként volt jelen a román fővárosban.

A 2009-es világbajnok Kiss Balázs egy évvel Bácsinál is idősebb, de a Papp László-arénában ő 97 kg-ban lett ötödik, ami az ötkarikás program része, és ez őt még a szőnyegen tartja. Érthető, hiszen az őszi kazahsztáni világbajnokságról az első öt kijut Tokióba.

Kiss az Eb-t kihagyta, miként a háromszoros Európa-bajnok (77 kg), az ugyancsak Eb-1. (87 kg), valamint a világbajnok Korpási Báint (72 kg), s utóbbi trióból a Lőrincz testvérek is olimpiai súlycsoportokban tusakodnak.

Az újdonsült Európa-bajnok (jobbra) mindig támadószellemben birkózik
Fotó: MBSZ/Martin Gábor

Lőrincz Viktor azonban már itthon is emberére akadt, az U23-as világ- és Európa-bajnok, 24 éves Szilvássy Erik Bukarestben első felnőtt világversenyén bronzérmes lett a 87 kg-ban. S hideg fejjel tette a dolgát, mert két meccsét 3-0-s hátrányból fordította meg.

Egy másik új fiú, Nagy Péter (82 kg) is letette a névjegyét, legyőzte az azeriek Európa-bajnokát, majd a negyeddöntőben egy-két centin múlt, hogy a tavalyi vb-n ezüstérmes török ellenfelét az utolsó másodpercekben nem tudta kitolni a szőnyegről, és ezzel őt is legyőzni.

Szabadfogásban Veréb István (92 kg) harmadik Eb-bronzát gyűjtötte be, de ha Tokióban indulni szeretne, akkor vissza kell fogynia a 86 kg-ba. Ebben a fogásnemben a nehézsúlyú Ligeti Dániel is jó eséllyel pályázik a kvótára – neki Eb-ezüstje is van –, aki úgy bukta el a bronzmeccs lehetőségét, hogy amikor vezetett, meggondolatlanul lábra támadott, és ráfizetett.

Bukarestben válogatottunkban egyértelműen a gyengébb nem volt az erősebb, hiszen a női szakág három érmet hozott, és mindhárom olim­piai kategóriában született.

A sportág első magyar világbajnoka, Sastin Marianna (62 kg) 35 évesen és immár édesanyaként is elnyűhetetlen, az ötödik Eb-bronzát harcolta ki, és Németh Zsanett (76 kg) is harmadikként zárt. Barka Emese (57 kg) pedig a dobogó tetejére masírozott, ezzel ő lett a sportág első magyar női Európa-bajnoka.

A 29 éves csepeli amazon korábban egy nagy versenyt már nyert, a 2015-ös Európa-játékokat, emellett három világ- és négy Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet. Bukarestben ez is távolinak tűnt, amikor a negyeddöntőben az azeri ellenfele 5-0-ra elhúzott, de a vége 8-5 lett Barkának, aki aztán az elődöntőben 11-3-ra elintézte bolgár, a fináléban pedig 4-2-re ukrán riválisát.

– Emese az első perctől kezdve az utolsóig támadószellemben birkózik, aminek megvan a rizikója, de a látványosság az esetében eredményességgel párosul, és ebből most egy nagyon szép aranyérem sült ki – fogalmazott érdeklődésünkre Komáromi Tibor, a hazai szövetség szakmai alelnöke.

– S bár a női szakág Bukarestben kiemelkedett a válogatottunkból, nem helyes különválasztani a kötött- és a szabadfogástól, mindig egészében a magyar birkózást kell nézni. A férfiak is szereztek érmeket, s persze jobban örültem volna, ha kötöttfogásban is három versenyzőnk áll a dobogón, a fiatalok szépen helytálltak.

Ez az Eb ideális volt arra, hogy itt dobjuk be őket a mély vízbe, mert hiába van már többeknek tapasztalata a nemzetközi versenyekről, ez nem ugyanaz a rutin, amit a világ- és az Európa-bajnokságokon lehet megszerezni.

Megtudtuk, hogy a minszki Európa-játékokon a kötöttfogás 87 kg-os súlycsoportjában Lőrincz Viktor indul majd, a kisebb-nagyobb nemzetközi versenyeken azonban Szilvássy Erik is szőnyegre lép, s kettőjük közül az utazhat a vb-re, aki addig eredményesebben szerepel.

A két versenyző rivalizálásáról az olimpiai ezüstérmes és háromszoros világbajnok Komáromi az alábbi megállapítást tette: „Ha valamelyik súlycsoportban van egy világklasszisunk, az nagyon jó a magyar birkózásnak, de ha kettő van, az még jobb.” Ezzel nehéz lenne vitatkozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.