El lehet felejteni, hogy Lionel Messi vezetőnek gyenge

Hatszor szerezte meg az Aranylabdát, lejátszott 752 meccset a Barcelonában, és 648 gólt ért el. Lionel Messi zsenialitását mindenki elismeri, de a vezetői képességeit rengeteget kritizálták. Amikor már azt hittük, hogy mindent láttunk belőle, váratlanul megmutatta a másik arcát. Ráadásul egy olyan meccsen bizonyította be, hogy vezérnek sem utolsó, amelyen pályára sem lépett.

Magyar Nemzet
2021. 01. 14. 21:05
MESSI, Lionel
Újabb lépéssel közelebb a szakításhoz Fotó: Alejandro Garcia Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több érdekesség is övezte a Barcelona szerda esti továbbjutását a Spanyol Szuperkupa elődöntőjéből. A katalánok 23 év után először vívtak tizenegyespárbajt, amelyben le is győzték a Real Sociedadot . Ezt megelőzően legutóbb 1998 áprilisában, a Mallorca elleni Spanyol Kupa-fináléban győzött hasonlóképpen a gárda. Nem biztos, hogy hiányoztak a katalán szurkolóknak az ilyenfajta izgalmak, de olyan is történt a meccsen, amire viszont már régóta vágytak: úgy viselkedett, mint egy született vezér.

Pedig nem is játszott a hatszoros aranylabdás, sérülés miatt ki kellett hagynia a mérkőzést. Ennek ellenére nemcsak elutazott a csapattal a találkozóra, hanem aktívan együtt élt a játékkal, sőt tulajdonképpen úgy viselkedett, mintha edző lenne. Íme:

A beszámolók szerint, amikor a hosszabbításra került sor, elhagyta a cserejátékosoknak kijelölt zónát a lelátón, és lement a pályára, hogy taktikai utasításokat adjon társainak, akik éppúgy figyeltek rá, mint Ronald Koeman edzőre. Majd amikor véget ért a tizenegyespárbaj, együtt ünnepelt a csapattal. Látni lehetett, ahogy egyenként biztatja a játékosokat, akik tizenegyeshez készülődtek, és azt is lefotózták, ahogy átölelte a 21 éves Riqui Puigot, aki a végén eldöntötte a továbbjutást.

Legyinthetnénk, hogy egy csapatkapitánytól ezek elvárható gesztusok, csakhogy pont ez volt az a terület, amelyen Messi rengeteg kritikát kapott. A jelenlét, a társak motiválása, a kommunikáció. Mindig szembeállították – ebben is – örökös riválisával, Cristiano Ronaldóval, akinek például a 2016-os Európa-bajnoki döntőben mutatott alakítása úgy járta be a világot, hogy ilyen egy igazi vezér. Emlékezhetünk, sérülése után a portugál végig irányította társait az oldalvonal mellől a Franciaország ellen megnyert Eb-döntőben.

Ehhez hasonlót Messitől nem lehetett látni – szerda estig. Az argentinnal kapcsolatban mindig azt emelték ki, hogy csendes és magának való. Egy decemberben adott, nagyobb lélegzetvételű interjúban Messi maga is elismerte, hogy zárkózott típus, nem szeret a nyilvánosság előtt megszólalni, nehezére esik másokkal megosztani a gondolatait, inkább megtartja őket saját magának. A személyiségéből fakad, hogy nem annyira teátrális, nem akar a középpontba kerülni, amikor éppen nem nála van a labda. Ugyanakkor ebből azt a következtetést levonni, hogy rossz vezető, elhamarkodott ítélet. Erre világított rá a Real Sociedad elleni meccs, amelyen Messi megmutatta, hogy ha a pályán nem segítheti a csapatát, azon kívül is képes vezérként viselkedni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.