Eldobta a mankóját, indul a Dakar-ralin a magyar motoros

Megérkezett a Dakar-rali mezőnye Szaúd-Arábiába, Dzsiddába, ahol a versenyzőket 48 órás karanténba helyezték, és ha ezután a legfrissebb koronavírus-tesztjük is negatív lesz, akkor a 2021-es esztendő második napján, szombaton megkezdhetik a sivatagi száguldást. A prológ után az első szakaszra vasárnap kerül sor.

2020. 12. 29. 16:31
null
Gyenes Emánuel Forrás: dakar.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1979-ben beindított, Párizs és Dakar közötti raliversenyt legutóbb 2001-ben rendezték meg a klasszikus útvonalon, de néhányszor már előtte is változott a rajt helyszíne vagy a célállomás; 1992-ben például a francia fővárosból a Dél-afrikai Köztársaságba, Fokvárosba ment a mezőny, 1999-ben pedig Granadából indult Dakarba. Két Lisszabon–Dakar-rali után, 2009-ben az afrikai terrorfenyegetettség miatt a verseny átköltözött Dél-Amerikába, ám a Dakar nevet megtartotta. 2019-ben a perui főváros, Lima volt a rajt- és a célállomás is, majd 2020 januárjában jött az újabb csavar a történetben. A legutóbbi Dakar-rali az autósportok iránt látványosan nyitó Szaúd-Arábiában – ahol jövőre már Formula–1-es versenyt is rendeznek, a dzsiddai utcai pályán – zajlott, és itt lesz a mostani is, de más útvonalon.

A 2021-es Dakar-ralit január 2. és 15. között rendezik meg Szaúd-Arábiában, az össztáv a szombati prológ után 7646 kilométer, amelyből 4767 kilométer a mért szakaszok hossza. Az autósok mezőnyében ott lesz a Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Dakar Team, Opel Grandland X) duó is. Szalay a tizenötödik, míg Bunkoczi a tizedik Dakarjára készül. Ezzel a navigátor is bekerül a Dakar-legendák körébe – azokat a versenyzőket nevezik így, akik legalább tíz Dakaron rajthoz álltak. Szalayék hétfőn érkeztek meg Dzsiddába, és a Facebookon kedden megosztottak egy képet, amelyről az is kiderül, hova kerültek biztonsági okokból karanténba.

Tegnap este megérkeztünk Szaúd-Arábiába, ahol a 48 órás karantén után (amit ebben a hotelben töltünk), újratesztelik a csapatot, és utána kezdődhet el az érdemi munka. 💪💪💪

#opeldakarteam #dakar2021 #odt #desert

Közzétette: Opel Dakar Team2020. december 28., hétfő

Szalayék legjobb helyezése a Dakar-ralikon a 20. hely, ezt 2012-ben és 2019-ben is elérték, Szaúd-Arábiában még nem versenyeztek.

A kamionosok között is lesz magyar csapat, itt a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Fazekas Motorsport Racing, Scania) trióért szoríthatunk. Horn már indult egy Dakar-ralin, 2011-ben az autósok mezőnyében egy horvát pilóta navigátora volt. Fazekasék is bejelentkeztek a Facebookon:

Helyzetjelentés!

Sikeresen kiértünk Dzsiddába, Szaúd-Arábiába! Igaz, hosszabb volt az utunk, mint reméltük, a repülőnk...

Közzétette: Fazekas Motorsport2020. december 28., hétfő

 

Arról pedig az erdelysport.hu portál számolt be, hogy megérkezett Dzsiddába Gyenes Emánuel (KTM) is. A szatmárnémeti motoros a tizenegyedik Dakar-versenye előtt áll, de egy nyári balesete erősen hátráltatta a felkészülését. A Mani becenevű motoros még júniusban szenvedett lábtörést egy edzésen, ezt követően négy hónapig mankóval közlekedett.

– Nem épültem még fel százszázalékosan, de nagyon bizakodó vagyok, és alig várom már a startot – idézi az Autonet Motorcycle Team versenyzőjét a román Agerpres hírügynökség.

– Amint úgy éreztem, hogy gond nélkül tudok közlekedni, elkezdtem az edzéseket. A bizakodásom és a motivációm villámgyorsan nőni kezdett, így megkezdtem a tárgyalásokat az Autonettel és a támogatókkal – mondta el Gyenes Emánuel.

Gyenes Emánuel a 2020-as Dakar-ralin. A kép jól visszaadja, milyen nehézségek várnak a versenyzőkre Szaúd-Arábia terepein
Fotó: dakar.com

Gyenes tavaly a szervezőktől hivatalosan is megkapta a legendastátuszt, majd megnyerte a szervizcsapatok nélküli Malle Moto kategóriát. Elmondása szerint most is szeretne dobogóra állni, az összesítésben pedig (a legjobbja a 2016-os 14. hely, tavaly 29. volt) az első harminc közé jutás a célja; de más források pesszimistább nyilatkozatokat közölnek tőle.

A motorosok között lesz még egy határon túli magyar, a vajdasági Saghmeister Gábor (KTM) – ő már tizenkét Dakar-ralit tudhat maga mögött, legjobbja a 2014-es 53. hely –, akinek a felkészülését az nehezítette meg, hogy elkapta a koronavírust. Gyenes és Saghmeister mögött sem áll majd szervizcsapat, csak magukra számíthatnak, így nekik különösen nagy kihívás lesz a Dakar-rali.

A 2021-es mezőny rajtlistáján még egy magyar versenyzőre bukkanunk, Darázsi Zsolt a francia PH Sport kamionját (MAN) vezeti, ennek az egységnek azonban alapvetően szervizfeladatai lesznek.

A 2021. évi verseny útvonala
Forrás: dakar.com

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.