Elesett az utolsó bástya is

A versenynaptárban erre a hétre hírmondónak megmaradt sakkvilágbajnok-jelölti torna is félbeszakadt az oroszországi Jekatyerinburgban. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a NOB a halasztással megmentette a tokiói olimpiát.

2020. 03. 27. 8:25
null
Végül teljesült az orosz játékos (jobbra) óhaja Fotó: Lennart Ootes Forrás: FIDE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandr Griscsuknál szakadt el először a cérna. – Eleinte nem volt egyértelmű véleményem az ügyben, de most már van, szerintem a tornát abba kell hagyni – fakadt ki szerda este a csapatban kétszeres sakkolimpiai bajnok.

– Nem véletlen, hogy minden más sporteseménnyel így tesznek, jelenleg a miénk az egyetlen nagy sportverseny, amelyet megrendeznek. Az egész légkör nagyon barátságtalan, a biztonsági intézkedések, hogy mindenki maszkban van. Nehéz így sakkozni, nem is akarok játszani, nem is akarok itt lenni.

Most már nem is kell: a verseny félidejében, hét forduló után a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) felfüggesztette a világbajnokjelölti tornát az oroszországi Jekatyerinburgban. Az orosz versenyző tegnap útra kelhetett, a FIDE pedig úgy döntött, az első hét forduló eredményei érvényesek maradnak, a torna pedig a tegnapra tervezett nyolcadik fordulóval folytatódik, egyelőre nem tudni, mikor. Az indoklás szerint mivel a koronavírus-járvány ­miatt Oroszország péntektől ideiglenesen megszakítja a légi közlekedést a többi országgal, a FIDE nem tudja garantálni, hogy a játékosok és a további résztvevők biztonságban haza tudnak térni a verseny befejeztével. Az 500 ezer euró összdíjazású, 14 fordulós verseny első helyezettje lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Ezzel az utolsó bástya is elveszett: a nemzetközi versenynaptárban ezen a héten kizárólag a sakkvilágbajnok-jelölti torna szerepelt – egészen tegnapig.

Végül teljesült az orosz játékos (jobbra) óhaja
Fotó: FIDE

Kiakadtak a törökök is, de ők más okból: az ökölvívó-szövetségük bírálta a NOB-ot, amiért delegációjuk három tagja – két bokszoló és a csapatvezető – koronavírussal fertőződött meg a londoni ötkarikás kvalifikációs tornán. Eyüp Gözgeç elnök szerint nem szabadott volna megrendezni a viadalt, mivel addigra már számos sportesemény elhalasztásáról döntöttek világszerte. Kiemelte: a NOB munkacsoportjának felelőtlensége hozzájárult a fertőzéshez. Az ökölvívótorna március 14-én kezdődött és egészen 24-ig tartott volna, de végül ­1­7-én félbeszakították.

Itthon viszont komoly dicséretet kapott a NOB Kulcsár Krisztiántól, a MOB elnökétől, aki egy újságíróknak szervezett videós sajtótájékoztatón kijelentette: – A tokiói ­olimpiát nem eltörölték, hanem megmentették. Meggyőződésem, hogy a halasztás pozitív hatással lesz az ötkarikás mozgalomra. Az alternatívák közül a legjobbat választotta a NOB.

A magyar sportvezető elmondta, a MOB nem készült a halasztásra, nem volt B forgatókönyve, úgy tervezte, hogy a játékok július 24-én elkezdődnek. ­Vékássy Bálint főtitkár megerősítette, hogy aki eddig kvótát szerzett a játékokra, az megtarthatja, de az biztos, hogy a magyar csapat összetétele vélhetően más lesz 2021-ben, mint lett volna az idén. A szállások és repülőjegyek átütemezése a jövő feladata lesz, de a MOB derűlátó ezzel kapcsolatban, már csak azért is, mert a világon további 205 nemzeti olimpiai bizottság is hasonló gondokkal küzd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.