Élet-halál harcok Tokióért

Célegyenesbe érkezett a vívók olimpiai kvalifikációs sorozata, a szakágakban már csak egy-két verseny van hátra.

2020. 03. 05. 13:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Célegyenesbe érkezett a vívók olimpiai kvalifikációs sorozata, a szakágakban már csak egy-két verseny van hátra. A hét végén férfi és női párbajtőrözőink itthon, a Ludovika Arénában lépnek pástra a WestEnd Grand Prix-n, férfi kardozóinkat a koronavírus okozta többszöri helyszínváltoztatás után Luxemburgba sodorta az élet, női kardozóink pedig Athénban szerepelnek. S rájuk élet-halál harc vár a kvótákért.

Férfi és női tőrben a csapatkvalifikáció már befejeződött, és jólesően nyugtázhatjuk, hogy női csapatunk tizenkét év után kijutott az olimpiára. Ez egyszersmind az egyéni versenyben is három indulási lehetőséget jelent az ötkarikás játékokon. Kardban férficsapatunk a ranglista második helyén áll, gyakorlatilag ugyancsak kint van Tokióban, és a kvótáját a hét végén a luxembourgi világkupán egy szerényebb eredménnyel is bebiztosíthatja matematikailag. S akkor két hét múlva itthon a Gerevich–Kovács– Kárpáti világkupán már nyugodtan nézhetjük, hogy két egymással hatalmas harcban levő vívónagyhatalom, az orosz és a francia közül melyik vérzik el. (A hét végi versenyre eredetileg Olaszországban, Padovában került volna sor, a koronavírus miatt áttették Tauberbischofsheimbe, de a németek is lemondták, így továbbköltözött Luxemburgba.)

Női kardban viszont nekünk rezeg a léc. Bár csapatunk jelenleg kijutó helyen áll, az olasz, magyar, ukrán trióból csak kettő szerezhet kvótát, így a hét végén az utolsó előtti versenyen, Athénban továbbra is magunk mögött kellene tartani az ukránokat. Azokat az ukránokat, akiknél ott van a világranglista-vezető Olga Harlan, szóval, nem egyszerű a feladat.

Férfi párbajtőrben még nehezebb, és itt már csak egy csapatverseny van hátra, március 23-án Buenos Airesben. Együttesünk egyrészt az oroszokkal hadakozik, de hiába előzi meg, ha a végelszámolásnál a dél-koreaiak befurakodnak a legjobb négybe a kvalifikációs rangsorban, és onnan kiszorítják az ukránokat. A leggyengébb eredménye a végén mindenkinek kiesik, de ha ezt már most figyelembe vesszük, akkor már nem is állunk olimpiai részvételt jelentő helyen. Ebben az esetben az ukránoké az európai kontinenst megillető hely. A mieink számára csak az jelentene biztosan kvótát, ha megnyernék a versenyt az argentin fővárosban.

– A riói olimpia után két extraklasszis párbajtőrözőnk, Imre Géza és Boczkó Gábor befejezte a vívást, a csapatban velük együtt bronzérmes Somfai Péter pedig jelen helyzet szerint nem tudta kiharcolni az együttesbe kerülést. A helyükre fiatalok kerültek, akik rendesen dolgoznak, de egyelőre hullámzó a teljesítményük. S a férfipárbajtőr jellemzően egyébként is a rutinos, öreg rókák művészete. A Buenos Aires-i verseny előtt még rengeteg variáció van arra nézve, hogy kik juthatnak ki az olimpiára, nem érdemes latolgatni az esélyeket. Megteszünk mindent, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el – nyilatkozta Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány.

A világbajnok egyéni olimpiai indulása szinte már biztos a ranglistás pozíciójából adódóan – most százszázalékossá teheti a hazai pástokon –, a nőknél pedig csak abban bízhatunk, hogy a legutolsó esélyt jelentő európai zónaversenyen, ahol csak a kvótával nem rendelkező nemzetek indíthatnak egy versenyzőt, megszerezzük az egyetlen kiadó helyet. A szülés után hét végén itthon visszatérő riói olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese is ezt az utolsó szalmaszálat szeretné megragadni.

A WestEnd GP-n világranglista bő élcsoportja szinte hiánytalanul itt lesz Budapesten. A viadalon pénteken a férfi, szombaton a női selejtezőt rendezik, majd vasárnap kerül sor a 64-es tábla asszóira. A belépés díjtalan a Ludovika Arénába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.