Elhitte, hogy most ő a nagyfiú

Fucsovics Márton módszeresen veri a fiatalokat Melbourne-ben, és már ott van a harmadik fordulóban az ausztrál nyílt teniszbajnokságon; éljátékosunk szerdán a 18 éves olasz Jannik Sinnert oktatta. A nőknél viszont Babos Tímeát páholták el könnyedén, és ő már az első körben búcsúzott.

2020. 01. 23. 8:54
FUCSOVICS Márton
Fucsovics jól variálta a játékot a zavaróan erős szélben Fotó: Roman Pilipej Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kezdődött jól számunkra a szerdai melbourne-i program, mert a 14-es pálya első mérkőzésén bántóan simán, 6:3, 6:2-re kikapott a női egyes első fordulójában. Tény, hogy legyőzője, a csupán 18 éves Iga Świątek előrébb áll a világranglistán, az 56. helyet foglalja el, míg Babos 88., de a látottaknál jóval nagyobb ellenállásra számítottunk tőle. Honfitársunk rögtön a mérkőzés elején elveszítette az adogatást, és a folytatásban esélye sem volt visszabrékelni, a második szettben pedig 4:0-s hátrányba került, és innen nem volt visszaút. Arról persze szó nincs, hogy Babos ezzel csomagolhatott is, jó ideje őt már párosjátékosnak tekinthetjük, ebben a műfajban háromszoros világbajnok, a francia Kristina Mladenoviccsal tavaly megnyerték a Roland Garrost, az Australian Openen pedig döntőt játszottak. A 64 között a Dalila Jakupović, Raluca Olaru szlovén, román egység ellen bemutatkozó Babosékat a második helyen emelték ki Melbourne-ben, és Mladenovic is teljes erővel a párosra koncentrálhat, mert egyesben ő is elvérzett az első fordulóban.

A férfiaknál viszont a világranglista 67. helyén álló már a második körön is túl van. Megragadta az esélyét, hogy az első körben legyőzte a kanadai Denis Shapovalovot (13.), így „megörökölte” az ágát: mondhatjuk, hogy tegnap könnyedén bánt el a 18 éves olasz Jannik Sinnerrel (82.), 6:4, 6:4, 6:3-ra verte a tavalyi U21-es világbajnokság győztesét. Fucsovics igazából egyszer kerül kisebb pácba, a harmadik szettben az első két játékot az olasz fiú nyerte, de 0:2-ről 4:3-re alakult az eredmény, a szett vége pedig megint sima ügy lett.

Fucsovics a diadal után a pálya szélén boldogan fogadta a magyar szurkolók gratulációját, majd mindenkivel lepacsizott és fotózkodott.

– Remekül sikerült felkészülni Jannikból, kicsit magamra ismertem benne, mert tizennyolc évesen én is próbáltam leütni az ellenfelet a pályáról és nagy nyerőket ütni. Most, lassan huszon­nyolc éves fejjel már máshogy gondolkodom, próbáltam variálni a játékot, a nagy szélben minél több első szervát beütni, és felnőttesen játszani. A húszéves Shapovalov elleni első körös győzelmem után elhittem, hogy meg tudom verni ezeket a fiatal játékosokat, mindkettejük ellen azt éreztem, hogy én vagyok a nagyfiú, és meg kell mutatnom nekik – nyilatkozta Fucsovics Márton, aki elmondta még, hogy sokat segítettek neki a magyar szurkolók, és a sok „Hajrá, Marci!”-tól szinte hazai pályán érezte magát.

Fucsovics jól variálta a játékot a zavaróan erős szélben
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A következő ellenfele a 32 között az amerikai Tommy Paul (80.) lesz, aki 22 éves, és remélhetőleg őt is beilleszthetjük azon fiatalok közé, akiket Fucsovics móresre tanít Melbourne-ben. Paul amúgy tegnap a 18. kiemelt bolgár Grigor Dimitrovot (20.) több mint négyórás csatában, döntő rövidítésben győzte le, így biztosan jobban elfáradt… Nem akarjuk elkiabálni, de ha a játékosunk bejutna a nyolcaddöntőbe, akkor minden bizonnyal a harmadik kiemelt, hússzoros Grand Slam-győztes Roger Federerrel játszhatna. Bár a svájci fenomén 38 évesen nem tinédzser, üsse kő, nem bánjuk, ha összejön a Fucsovics–Federer meccs.

Eredmények. Férfiak, 2. forduló (a 32 közé jutásért): Fucsovics Márton–Sinner (olasz) 6:4, 6:4, 6:3; Đoković (szerb, 2.)–Ito (japán) 6:1, 6:4, 6:2; Federer (svájci, 3.)–Krajinović (szerb) 6:1, 6:4, 6:1; Cicipasz (görög, 6.)–Kohlschreiber (német) játék nélkül; Sandgren (amerikai)–Berrettini (olasz, 8.) 7:6 (9-7), 6:4, 4:6, 2:6, 7:5; Paul (amerikai)–Dimitrov (bolgár, 18.) 6:4, 7:6 (8-6), 3:6, 6:7 (3-7), 7:6 (7-3). Nők, 1. forduló (a 64 közé jutásért): Świątek (lengyel)–Babos Tímea 6:3, 6:2 2. forduló (a 32 közé jutásért): Barty (ausztrál, 1.)–Hercog (szlovén) 6:1, 6:4; Oszaka (japán, 3.)–Cseng (kínai) 6:2, 6:4; Kvitová (cseh, 7.)–Badosa (spanyol) 7:5, 7:5; S. Williams (amerikai, 8.)–Zidansek (szlovén) 6:2, 6:3.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.