Eltévedt a címvédő, de Szalay még nagyobb bajban + videó

Az első szakasz máris bonyodalmakat hozott a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralin. A kamionosoknál a címvédőnek másfél órás szerelőmunkát is be kellett iktatnia, a motoros mezőny legutóbbi győztese pedig eltévedt a sivatagban. De az autósoknál a Szalay Balázs, Bunkoczi László duó még rosszabbul járt… Ugyanakkor a kamionosoknál az újonc Fazekas Károlyék váratlanul a 16. helyen zárták a szakaszt.

2021. 01. 03. 20:24
null
Szalay Balázs Forrás: Opel Dakar Team
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivételesen az autósoknál a címvédőt nem sújtotta balszerencse, mert Carlos Sainz (Mini) nyerte meg vasárnap az első szakaszt, a háromszoros Dakar-győztes spanyol pilóta a Dzsidda és Bisha közötti 623 kilométeres útvonalon kijelölt 277 km-es gyorsasági szakaszt 3:05:56 óra alatt tette meg. Sainz közel fél perccel volt gyorsabb a 13-szoros bajnok (motorral hatszor, majd autóval hétszer) francia Stéphane Peterhanselnél (Mini).

A 64 autót felvonultató mezőnyben a Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) duó a szombati 11 km-es prológ eredményei alapján a rajtsorrendben az 52. induló volt, a harmadik ellenőrző pontnál pedig a 40. helyen állt. Ám ezután a csapat Facebook-oldalán megjelent információ szerint az autójukban komoly problémájuk adódott a kormányművel, és vesztegelésre kényszerültek. Mindez a 135. kilométernél történt. Nem sok jót ígért, hogy három órával később sem érkezett felőlük friss hír, miközben a Dakar-rali honlapján azt láthattuk, hogy már az 54. autó is a célban van. Szalayék végül helyi idő szerint hajnali egy órakor értek be a célba, de a verseny honlapján ekkor nem szerepeltek a befutott 62 autó között. Meglehet, már a médiacsapat is lefeküdt aludni... A pilóta mindenesetre elmondta: másnap mennek tovább.

Szalay Balázséknak komoly problémájuk adódott
Fotó: Opel Dakar Team

A kamionosok versenyében viszont bravúros magyar eredményt rögzíthettünk. Dakar-újonc triónk, a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter csapat (Scania) szombaton 44., utolsó lett a nyitányon, vasárnap viszont a 16. helyen végzett. A leggyorsabb egy orosz egység volt a Dimitrij Szotnyikov vezette Kamazzal, amely 3:17:50 óra alatt tudta le a távot. Fazekasék ideje 4:33:01 lett, és megelőzik a címvédő orosz Andrej Karginovot (Kamaz) is, aki másfél órás szerelőmunkára kényszerült, s csak a 21. helyen áll. A 24. helyezettnek pedig már több mint öt órába telt a gyorsasági szakasz teljesítése.

Motorral az ausztrál Toby Price (KTM) volt a leggyorsabb 3:18:26 órás idővel. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel (KTM) 34. lett 3:59:45 órával, a szabadkai Saghmeister Gábor (KTM) pedig 89., neki 6:28:22 óra lett az ideje. A 101 fős mezőnyben a két határon túli magyar motoros szervizcsapat nélkül indul a Dakaron. A címvédő Ricky Brabec (Honda) a prológ győzteseként elsőként indulhatott, de ennek is megvan a „veszélye”, és most be is ütött a baj, mert az amerikai motoros eltévedt a sivatagban, csapattársával, a spanyol Joan Barreda Borttal (Honda) együtt. Utóbbi 15:25, Brabec 18:17 perc hátrányt szedett össze, s csak a 20. és a 24. helyen állnak.

A helikopterről videón megörökítették, amikor a versenyzők rádöbbennek, hogy valami nem stimmel...

Eredmények. Dakar-rali, 1. szakasz, Dzsidda–Bisha, 623 km (ebből 277 km gyorsasági):

(Az első szakasz után értelemszerűen ez az összetett állása is, a prológ nem számít bele az összesítésbe.)

autósok:

1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 3:05:56 óra

2. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 25 másodperc hátrány

3. Martin Prokop, Viktor Chytka (cseh, Ford) 3:18 perc hátrány

motorosok:

1. Toby Price (ausztrál, KTM) 3:18:26 óra

2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 31 másodperc hátrány

3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 32 másodperc hátrány

Hétfőn a Bisha és Vadi ad-Davaszir közötti 457 kilométer vár a versenyzőkre, a mért szakasz 228 kilométer lesz. A mezőny 13 szakaszon 7658 kilométert tesz meg a január 15-i dzsiddai befutóig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.