Eltűnt a Covid, tízezrek ünneplik Új-Zélandon a nagy diadalt

A Team New Zealand csapata hazai pályán megvédte címét a 170 éves múltra (!) visszatekintő vitorlázó Amerika-kupában. Az aucklandi kikötőben készült fotók számunkra szinte hihetetlenek a többezres szurkolótáborral, hiszen a szigetországban gyakorlatilag felszámolták a koronavírus-járványt.

2021. 03. 17. 10:43
America's Cup Match - Race Day 7
16/03/21 - Auckland (NZL) 36th America’s Cup presented by Prada America's Cup Match - Race Day 7 Emirates Team New Zealand, Luna Rossa Prada Pirelli Team, Sky Tower Fotó: Luca Butto' Forrás: americascup.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A földkerekség valamennyi sportágát tekintve a legrégebbi versenysorozatnak számító, de idén mégis csak 36. sorszámot viselő Amerika-kupában az Emirates Team New Zealand volt a címvédő, amely 2017-ben győzött a Bermuda szigetcsoportnál megrendezett legutóbbi viadalon. S mivel a következő versenyen hagyományosan a címvédő a „pályaválasztó”, ezért volt most Új-Zéland a házigazda, közelebbről Auckland.

A döntőben az új-zélandiak a keddi futam után 6-3-ra vezettek a kihívó olasz Luna Rossa ellen, így csak egy győzelemre volt szükségük a diadalhoz. S ezt a meg is szerezték: a Te Rehutai névre keresztelt hajójuk a következő megméretésen 46 másodperccel megelőzte ellenfelét.

A két nagy rivális
Forrás: Americascup.com

Az idei sorozatban – részben a koronavírus-járvány okozta válság miatt – mindössze három kihívó vállalta a megméretést: az olaszok mellett a brit Ineos Team UK és az American Magic az Egyesült Államokból.

A most már négyszeres győztes Team New Zealand először 1995-ben végzett az élen a kupában, majd öt évre rá megvédte címét, éppen az olaszok elleni 5-0-s diadallal. Négy éve az amerikai Oracle Team USA elleni 7-1-gyel szerezték meg ismét a trófeát az új-zélandiak. Az olaszok összességében harmadszor szállhattak vízre az ezüst „teáskancsóért”, de most sem jártak sikerrel.

Új-Zélandon pedig nagy az öröm, s az aucklandi kikötőben a szurkolói zónában számunkra hihetetlen képek készültek: a kivetítőkön több ezren kísérték figyelemmel a versenyt maszk nélkül, s persze megteltek a vízparti bárok is – a szigetországban ugyanis gyakorlatilag felszámolták a koronavírus-járványt. Az Amerika-kupára az országban huszonkét szurkolói zónát nyitottak meg, Aucklandban négyet is.

Nagy az öröm Új-Zélandon
Fotó: Americascup.com

Minden 1851-ben kezdődött

Az Amerika-kupa a nemzetközi professzionális vitorlázás csúcsa, és egyben a modern sport legrégebbi kupája, a története 1851-ben kezdődött. Kilencszer rendezték meg azt megelőzően, hogy Pierre de Coubertin báró 1896-ban megszervezte a modern idők első olimpiáját. Az általános tévhit ellenére az Amerika-kupa nem a nemzet nevét viseli, hanem egy forradalmian új vitorlás, az „America” nevét, amely 1851-ben a New York Yacht Club színeiben részt vett a Nagy-Britanniában, a Wight-sziget körül megrendezett első nagy vitorlásversenyen. S könnyedén legyőzött tizennégy brit vitorlást, Viktória királynő nagy szomorúságára. A következő verseny 1870-ben volt New Yorkban. Európai siker mindössze kétszer született a 170 éves viadal történetében: 2003-ban és 2007-ben az Ernesto Bertarelli irányította svájci Team Alinghi diadalmaskodott, amely aztán 2010-ben Valenciában veszítette el a címét az Oracle Team USA-vel szemben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.