Elvették a váltónk világrekordját

A junior úszó világbajnokság egyetlen pénteki egyéni magyar döntőse Békési Eszter volt 100 méter mellen – nyolcadik lett.

Ch. Gáll András
2019. 08. 24. 11:40
Zombori Gábor
Zombori Gábor még tartotta a lépést Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt hittük, hogy Zombori Gábor egyfajta Hosszú Katinka-klón, aki képes egyformán magas szinten végigversenyezni egy hatnapos világbajnokságot, tévedtünk. A 16 éves budafoki srác a junior vb első napján, még kedden fantasztikus bravúrral megnyerte a 400 méter gyorsot, de az a teljesítmény annyit kivett belőle – érthetően –, hogy a 200 méter gyorson, vegyesen, mellen majd az 50 méter háton már nem tudott csodát tenni. Ahhoz mindenesetre tegnap nagy mértékben hozzájárult a 4×200 méteres gyorsváltó hajráembereként, hogy a staféta a hatodik helyen simán bekerüljön az esti fináléba.

Petrov Iván, a magyar junior válogatott szövetségi kapitánya is hangsúlyozta, hogy Gábor érzelmi és fizikai tekintetben is egy kicsit „kiüresedett” az önmaga által sem remélt világbajnoki diadal után, persze a vb-ből még hátra van két nap, amikor bármi megtörténhet.

Tegnap Fábián Fanni, a 16 éves szegedi úszólány a 400 méter gyorson kísérelte meg a döntőbe jutást, de sajnos egyetlen hellyel lemaradt a fináléról, 4:13,53 perces ideje a kilencedik legjobb eredmény volt. Petrov megdicsérte a kislányt, „roppant perspektivikus úszást” látott tőle, és könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy Fanni már jövő májusban, a budapesti felnőtt Európa-bajnokságon beverekszi magát a magyar 4×200-as gyorsváltóba.

Zombori Gábor még tartotta a lépést
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyetlen tegnapi egyéni magyar döntős Békési Eszter volt 100 méter mellen. Az egri kislánytól azt várták, hogy javítsa meg 1:08,34 perces egyéni csúcsát. Hát ez nem sikerült, 1:09,06-tal nyolcadik, utolsó lett, győzött az orosz Jevgenyija Csukunova 1:06,93 perccel. Eszternek azonban a 200 méter mell a főszáma, és az még hátravan. „Túl gyorsan kezdtem, de így is kaptam a hullámokat rendesen a mellettem úszó olasz Pilatótól. Jobbra számítottam” – mondta Békési az M4Sport tévécsatornán.

A férfi 4×200 méteres gyorsváltó döntőjébe a hatodik idővel bekerült a magyar staféta, Galyassy Szilárd, Pap Bálint, Szabados Bence, Zombori Gábor összetételben. Estére a kissé gyengén úszó Galyassyt Ulrich Botond váltotta fel, a 400 gyorson világbajnok Zombori pedig hajráemberből az első vízbe ugró lett. Így is maradt a kvartett a hatodik helyen, pedig kezdőemberként Zombori fantasztikusan úszott, a 2-3. helyen adta át a képzeletbeli váltóbotot Pap Bálintnak. Ő már az ötödik volt, amikor Ulrich Botond következett, Szabados Bence pedig hatodikként csapott célba.

A győztes amerikaiak hatalmas világcsúcsot úsztak, 7:08,37 perccel a Milák Kristófot, Németh Nándort felvonultató magyar staféta rekordját adták át a múltnak, ami a 2017-es indianapolisi vb óta élt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.