Feledésbe merült rekordot állított be az ausztrál éremhalmozó

Az ausztrál Emma McKeon az úszódöntők záró napján nyert az 50 méteres gyorsúszásban és a 4×100 méteres vegyes váltóval is, így négy aranyéremmel ő lett a legeredményesebb a nők között. (A férfiaknál Caeleb Dresselnek jár e cím öt arannyal.) S ha ehhez még hozzávesszük a három bronzérmét, akkor elfeledett olimpiai rekordot állított be. A nők között eddig ugyanis egyetlen sportoló, a tornász Marija Gorohovszkaja szerzett egy olimpián hét érmet.

2021. 08. 01. 5:41
null
Az ausztrál Emma McKeon hét érmet szerzett Tokióban Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közismert, hogy Michael Phelps Pekingben szerzett nyolc aranyérme minden idők legjobb olimpiai teljesítménye. Nem csupán aranyból, éremből sem tudott egy olimpián ennél több medált gyűjteni. Phelps összesített rekordjai is – 23 arany, 28 érem – örökre megdönthetetlennek tűnnek.

A nők között az orosz – versenyzőként szovjet – Larissza Latinyina vezeti az örökrangsort kilenc arannyal és összesen 18 éremmel. Az egykori kiváló tornász az egy olimpiára szűkített rangsorban is holtversenyes első, ráadásul egymást követő három olimpián is (1956, 1960, 1964) hat-hat érmet gyűjtött.

Bizonyos értelemben Kristin Otto elé kívánkozik, hiszen a német – versenyzőként NDK-beli – úszó Szöulban szerzett mind a hat érme arany. Ne feledkezzünk meg arról, hogy 1956-ban Melbourne-ben Keleti Ágnes is hat éremig jutott (négy arany, két ezüst).

Ám az érmek tekintetében van, aki még Kristin Ottónál, Larissza Latinyinál és Keleti Ágnesnél is jobb. Szintén egy tornász. Marija Gorohovszkaja. Egy elfeledett, ritkán idézett tornásznő.

Ő mind e hét tornász számban – egyéni összetett, csapat, kéziszercsapat, ugrás, talaj, felemás korlát, gerenda) érmes volt 1952-ben Helsinkiben. Latinyina azért marad el tőle, mert Melbourne-ben a gerenda kifogott rajta, ott nem került be az első három közé. A hét éremre csak 1952-ben és 1956-ban volt esély, a kéziszercsapat-verseny csak akkor szerepelt az ötkarikás programban.

Az ausztrál Emma McKeon hét érmet szerzett Tokióban
Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong

Mégis akadt sportoló, aki beállította Gorohovszkaja rekordját. Nem nehéz kitalálni, egy úszó. Az ausztrál Emma McKeon négy aranyat (50 és 100 m gyors, 4×100 méteres gyors és vegyesváltó) és három bronzot (100 m pillangó, 4×200 m gyorsváltó 4×100 m mix váltó) gyűjtött Tokióban, ezzel természetesen ő lett az úszóversenyek legeredményesebb női sportolója. (A férfiak között ez a cím az amerikai Caeleb Dresselnek dukál, aki a vasárnapi két arannyal összesen ötig jutott.)

A génjeiben hordozza

Emma McKeon a génjeiben hordozza az úszást, hiszen az édesapja, Ron és a bátyja, David is úszó, igaz, egyikük sem olyan sikeres, mint ő, olimpián ők nem szereztek érmet.

Emma McKeon ráadásul nem csak az úszókarrierjét építette sikeresen, egészségügyi (igaz, nem orvosi) diplomát szerzett, többek között az egészséges táplálkozás a szakterülete. Igaz, miként elárulta, olykor képes elcsábulni, az Instagramra feltöltötte kedvenc reggelijének a képét. Jó étvágyat!

Katie Ledecky is megdöntött egy rekordot Tokióban. A 800 méteres gyors megnyerésével pályafutása során immár hét aranyéremnél tart, a női úszók között ezzel ő vezeti az örökrangsort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.