Erős ellenfelet kapott a Fradi

Tegnap az UEFA kisorsolta a Bajnokok Ligája selejtezőinek párosítását. A magyar bajnok Ferencvárosnak kemény falat jutott: a bolgár Ludogorec Razgrad ellen kell kiharcolnia a továbbjutást.

2019. 06. 19. 7:07
null
Leandro ötven százalék esélyt ad a Ferencvárosnak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várható volt, hogy nem kap könnyű ellenfelet a Ferencváros. A magyar bajnok nem került be a kiemeltek közé a Bajnokok Ligája első fordulója sorsolásakor, és miután az UEFA elsősorban területi szempontok alapján szűkítette a kalapokat, tudni lehetett, hogy a szerb Crvena zvezda, a bolgár Ludo­gorec Razgrad, az északmacedón Shkëndija­, a svéd AIK és a kazah Asztana közül kell valamelyik ellen pályára lépnie.

A közelmúlt alapján talán a Shkëndija tűnt a legkevésbé veszélyesnek, a Ludogorec pedig a legerősebbnek, és ha így nézzük, akkor a Fradit nem fogadta kegyébe a szerencse, ugyanis éppen a brazil légiósokkal teletűzdelt bolgár bajnokot sodorta az útjába a sors.

Leandro ötven százalék esélyt ad a Ferencvárosnak
Fotó: Kurucz Árpád

Ettől persze a magyar együttes még nem áll megoldhatatlan feladat előtt, a siker receptjéért elég Székesfehérvárig elmennie, tavaly ugyanis a Mol Vidi FC a BL-selejtezők második köré­ben túljutott a Ludogorecen egy hazai 1-0-lal és egy idegenben elért 0-0-lal. Ez akkor komoly bravúrnak számított, a bolgár csapat ugyanis tekintélyes erőt képviselt és képvisel ma is.

Csupán 2011-ben jutott fel az élvonalba, és azóta kibérelte a dobogó felső fokát, zsinórban a nyolcadik bajnoki címét ünnepelhette egy hónapja, a nemzetközi porondon pedig először a 2013–2014-es szezonban tette le a névjegyét, az Európa-liga csoportköréből továbbjutva kiejtette a Laziót, és a nyolcaddöntőben a Valencia búcsúztatta.

Egy évvel később és 2016–2017-ben a BL-ben jutott el a csoportkörig, de onnan nem sikerült továbblépnie, 2017–2018-ban viszont az El-ben újra elverekedte magát a kieséses szakaszba, ám ott az első fordulóban fennakadt az AC Milanon. Tavaly a fehérváriaktól elszenvedett kudarcot követően ismét kikötöttek az El csoportkörében, de ezúttal csak a negyedik helyen végeztek.

A Ludogorec tehát olyan csapat, amilyen a Ferencváros szeretne lenni: állandó a jelenléte a két kontinentális kupa valamelyikében szinte minden ősszel, olykor még tavasszal is.

A magyar bajnok ma hazatér az ausztriai edzőtáborból, de szombaton vissza is utazik, a sorsolást pedig a csapat védője, Leandro így kommentálta a klub honlapján: „Nagyon erős ellenfélről van szó, ezt tudjuk jól, de a többi együttes ellen sem lett volna könnyű dolgunk.

Tavaly a Vidi játszott ellenük, de azóta azért volt már pár változás a keretükben, ráadásul más edző is irányítja a csapatot. Abból a találkozóból tehát szerintem már nem lehet kiindulni. Ötven százalék esélyünk lesz a továbbjutásra.”

Az első mérkőzésre július 9-én vagy 10-én kerül sor Budapesten, a visszavágó pedig július 16-án vagy 17-én lesz. A 2. kör sorsolását ma délután rendezi meg az UEFA.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.