Euroliga: a Sopron újabb bravúrral már megnyerte a csoportját

Újabb bravúrt hajtott végre a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga csoportkörében. A francia Bourges otthonában rendezett buborékban úgy alakult az első hétfői meccs, hogy a magyar együttes már az első napon megszerezhette a csoportelsőséget, ehhez azonban a házigazdát kellett legyőznie. Ez remek teljesítménnyel, Fegyverneky Zsófia és Jelena Brooks vezérletével sikerült is 74-67-re. Ez azt is jelenti, hogy öt meccs után is veretlen, így pedig a pénteki, francia Landes elleni találkozónak a Sopron számára már nincsen tétje, már biztosan a csoport élén végez.

2021. 01. 18. 22:03
null
Megan Walker nagyon hasznosan játszott Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszerűen indult az Euroliga utolsó csoport buborékja a Sopron Basket szempontjából. A hétfőn kezdődő, és vasárnap véget érő torna Bourges-ben a francia Landes és a török Galatasaray találkozójával rajtolt, és az utóbbi fölényesen, 89-63-ra győzött, ami nagyon kedvező volt a magyar csapatra nézve. Így már a négyes csoport mindegyik tagja két vereséget tudhat a neve mellett – kivéve a soproniakat. Ők decemberben megverték a két francia vetélytársat, a Landes-t és a Bourges-t is, majd kétszer jobbnak bizonyultak a Galatasaraynál is a soproni buborékban, tehát négy mérkőzést játszva veretlenül érkeztek a francia városba, ahol csupán a két francia ellen kell pályára lépnie, a többiek viszont négy-négy meccset játszanak le.

Ebből pedig az következik, hogy a magyar bajnoki címvédő a legrosszabb esetben is ugyancsak két vereséggel zárhat, ám ez a legrosszabb forgatókönyv. A Galatasaray sikerének köszönhetően a hétfő második mérkőzésen a Bourges ellen úgy kezdett, hogy ha nyer, már biztosan megnyeri a csoportot, és a pénteki, Landes elleni találkozónak számára már nem is lesz tétje. A tekintélyét bizonyítja, hogy a FIBA az Euroliga mezőnyét rangsorolva a második helyre tette a Sopron Basket együttesét.

 

Megan Walker nagyon hasznosan játszott
Fotó: fiba.com

 

A Bourges azonban Európa egyik legjobb csapata, az Euroliga egyik komoly szereplője, hazai pályán is játszott, szóval roppant kemény és nehéz mérkőzés várt a Sopronra. Ezt csak nehezítette azzal, hogy eleinte a védekezése lagymatag volt, az ellenfél palánkjánál pedig pontatlan, és öt perc elteltével a franciák 14-6-ra elhúztak. A magyar bajnok ekkor érkezett meg a meccsbe, és egy 12-3-as futással 18-17-re átvette a vezetést. Nagyon hasznos volt a 208 centis Határ Bernadett beállítása, aki a védekezésben úr volt a saját palán alatt, az ellenfél alig jutott lepattanóhoz. Támadásban Jelena Brooks termelte a pontokat, az első negyedben például egy dudaszóra a gyűrűbe hullott triplával alakította az eredményt 23-20-ra.

A folytatásban a Sopron három percig nem talált a gyűrűbe, ám és Jelene Brooks átlendítette a csapatot ezen az időszakon. Mások sajnos ekkor nem sokat segítettek támadásban, a franciák fordítottak is 30-34-re, elsősorban a finoman szólva is roppant termetes, az afrikai Beninben egyébként súlylökésben csúcstartó Isabelle Yacoubou palánk alól szerzett kosarainak köszönhetően. Szerencsére ekkor Gabby Williams is belelendült, a Sopron visszavette a vezetést, Jelena Brooks pedig hozta továbbra is a jó formáját, így a nagyszünetre 41-37-es magyar vezetéssel mentek pihenni a csapatok.

 

Határ Bernadett hat lepattanót szedett

 

A harmadik negyed nagy harcot és eleinte kevés pontot hozott, ám kezdtek ülni a soproni triplák, Tina Krajisnik, Megan Walker és Briann January is pontosan célzott, a Bourges viszont csak felvillanásokra volt képes, és az utolsó játékrész 62-49-cel kezdődött, tehát tizenhárom pont előnyt szedett össze a magyar együttes. A Bourges nagyon keményen harcolt, fogcsikorgatva küzdött, a Sopron pedig higgadt játékkal, türelmesen gazdálkodva az idővel próbálta tartani a különbséget. A franciák sokat kockáztattak is, triplákra igyekeztek minél gyorsabba kijátszani a figurákat, és mert ez többször is sikerült nekik, három és fél perccel a vége előtt felzárkóztak hat pontra. Ennél közelebb azonban nem jutottak. Jelena Brooks újabb hárompontosa hatott némileg megnyugtatóan, ám a szívós házigazdákat nem sikerült lerázni, és izgalmas lett a hajrá. Egy perccel a vége előtt Fegyverneky Zsófia újabb triplája már döntő lett, a hét pont előnynek elégnek kellett lennie, és elég is volt: a Sopron 74-67-re megnyerte a mérkőzést, és minden hátralévő eredménytől függetlenül megnyerte a csoportját, azaz továbbjutott az Euroliga nyolc legjobb csapata közé. Ez pedig nagyon nagy bravúr az Euroliga egyik legerősebb csoportjában!

És tegyük hozzá: ebben az idényben a Sopron a magyar bajnokságban és az Euroligában sem talált még legyőzőre.

Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője ezt nyilatkozta a mérkőzés után a Nemzeti Sportnak: – Boldog vagyok, nyertünk, továbbjutottunk, és csoportgyőztesek is lettünk! Igazi csapatként működtünk, bizonyítottuk, mindenki hozzá tud tenni a játékhoz, s azt is, hogy nemcsak otthon, hazai rendezésű tornán, hanem idegenben is képesek vagyunk nyerni és jól kosárlabdázni.

Euroliga, D csoport, hétfő eredmények: Galatasaray (török)–Landes (francia) 89-63, Sopron Basket–Bourges (francia) 74-67 (23-20, 18-15, 21-14, 12-18), a Sopron pontszerzői: Brooks 19, Fegyverneky 16, Williams 15, Krajisnik 8, Walker 7, January 5, Határ 4.

A D csoport állása: 1. Sopron 10 pont (5 mérkőzés), 2. Galatasaray 4 (3), 3. Landes 4 (3), 4. Bourges 3 (3)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.