Sikeredzője ellen játszik a Sopron az Euroliga elődöntőjében

Az Euroliga négyes döntője az európai női kosárlabda csúcseseménye, és a Sopron Basket egymás után harmadszor jutott el idáig. Az Isztambulban rendezett Final Four mai egyik elődöntőjében a spanyol Salamanca lesz az ellenfele, a másik ágon az orosz Jekatyerinburg és a török Fenerbahce játszik, vasárnap a vesztesek a harmadik, a győztesek pedig az első helyért lépnek pályára.

2021. 04. 16. 7:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részsiker már van az Euroliga Final Fourja előtt. Az első maga a tény: a Sopron Basket története során negyedszer, egymás után harmadszor is bejutott az Euroliga négyes döntőjébe. Az európai női kosárlabdának ez a legrangosabb eseménye, ez a triplázás egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a magyar csapat nemcsak bekukkantott, hanem be is rendezkedett a kontinens elitjébe. A koronavírus miatt változott a lebonyolítás rendje, buborékokban rendezett tornákon ért el a Final Fourig a négy csapat, ebből kettőt is a Sopron rendezhetett, ám ez csupán lehetőséget teremtett, a csapatnak élnie is kellett vele, amit meg is tett úgy, hogy rendkívül erős ellenfeleket kipipálva mindössze egyetlen vereséget szenvedett, a negyeddöntő utolsó mérkőzését, amikor azt már meg is engedhette magának.

 

Az Euroliga válogatottja

Az Euroliga második csapata

 

A másik részsiker tulajdonképpen egyéni elismerés. A nemzetközi szövetség, a FIBA megszavaztatta a szakembereket és a szurkolókat is az idény legjobbjairól, és ennek alapján az Euroliga most záródó kiírásában a soproni Gabby Williams az első, Jelana Brooks pedig a második legjobb ötösbe került be, előbbi ráadásul megkapta a legjobb védőjátékos címet is. Nagy szó az is, hogy a csapat edzője, Gáspár Dávid mindössze 38 évesen bejutott a legjobb edzők szűk körébe. Végül nem ő, hanem az a Roberto Iníguez kapta a legtöbb voksot, aki az előző két Final Fourba éppen a Sopront vezette el, most pedig annak a Salamancának a kispadján ül, amely a magyar csapat ellenfele lesz a mai elődöntőben.

 

Gáspár Dávid fiatalon a csúcs közelébe ért
Fotó: Fiba.com

 

– Már az is nagy elismerés, hogy egyáltalán szóba került a nevem tekintélyes és roppant tapasztalt edzők között – kommentálta a hírt Gáspár Dávid. – Nekem nem jelent többletmotivációt, hogy éppen az elődöm új csapata ellen kell játszanunk, ez lényegtelen kérdés. Nagy kihívások előtt mindig azt szoktam mondani, az a legfontosabb, hogy utána nyugodtan nézhessünk a tükörbe és egymás szemébe, de most hozzáteszem, nagyon szeretnénk élni a lehetőséggel, és vasárnap az aranyéremért játszani. Szerencsére az elődöntőben elkerültük a Jekatyerinburgot, amely jelenleg a világ legerősebb csapata, ugyanakkor a Salamanca is veretlenül érkezett a Final Fourba. Kemény és agresszív védekezés jellemzi a spanyolokat, támadásban pedig sok fegyverük van. Jól szervezett, komplex csapat, amely nehéz ellenfélnek ígérkezik.

A Szekszárd nagyon sokat segített a soproniaknak, ugyanis ez a két csapat játssza majd a bajnoki döntőt, amelynek a párharcát nem lehetett elkezdeni, mert a szekszárdiak bejutottak az Európa-kupa múlt hétvégi négyes döntőjébe. A Sopron Basket játékosai így pihenhettek, és speciálisan felkészülhettek az Euroliga Final Fourjára. Gáspár Dávid minden játékosára számíthat, csak néhányan küzdenek kisebb sérülésekkel. Az elődöntőket ma a Jekatyerinburg és a Fenerbahce kezdi meg 15 órakor, a Sopron és a Salamanca mérkőzése 20 órakor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti.

 

Jelena Brooks: Itt van a helyünk a Final Fourban

 

A Sopron 2009-ben jutott először az Euroliga Final Fourjába, amelyet a FIBA Salamancában rendezett meg, és a magyar együttes éppen a házigazdával játszotta az elődöntőt. A spanyolok akkor hét ponttal nyertek, most Isztambulban jó lenne visszavágni azért a vereségért. Akkor egyébként ötezer soproni szurkoló kísérte el a csapatot, most a mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik meg.

Mindkét fél játékoskeretében találunk olyan nagy kosarast, aki 12 éve is ott volt a küzdőtéren. Az akkor Halcon Avenida néven szereplő spanyoloknál az irányító, Silvia Dominguez, míg a Sopronban Jelena Brooks, akkoriban még hajadonként, pár héttel a huszadik születésnapját megelőzően, a leánykori nevét használva Milovanovicsként játszott.

 

Jelena Brooks (jobbra) harcol a labdáért a Lyon elleni negyeddöntőben, a háttérben Gáspár Dávid „szurkol”
Fotó: Fiba.com

 

– Tizenkét éve meglepetésnek számított a négybe jutásunk, mert nagyon fiatal csapatunk volt – emlékszik vissza Jelena Brooks. – Most viszont valóban ott a helyünk Európa legjobb négy csapata között, és nálunk játszik Gabby Williams, aki a világ egyik legkiválóbb kosárlabdázója. A mi erőnk az összeszokottságban és a szigorú védekezésünkben rejlik, utóbbi nagy erénye a Salamancának is. Az dönt majd, hogy melyikünk védekezik jobban az elődöntő estéjén, a mi célunk, hogy hatvan pont alatt tartsuk, azzal már döntőbe juthatunk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.