Az Európa-bajnokság megvan, de új alapokra lenne szükség

A kijevi selejtezőtornán kivívta az Európa-bajnoki részvétel jogát a magyar férfi-kosárlabdaválogatott, azaz véget ért egy korszak. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak adott interjújában elárulta, kivételesen ideges volt a kezdés előtt, a csapat nem tudott felkészülni maradéktalanul a végül hosszabbításban megnyert Ausztria ellen első meccsre, beszélt a fiatalokról, a válogatott jelenlegi helyzetéről és a jövőjéről is.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 02. 24. 11:03
null
Ivkovics Sztojan új alapokra szeretné helyezni a válogatott munkáját Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglett az Európa-bajnokság, a magyar férfi-kosárlabdaválogatott ott lesz jövő ősz elején a kontinenstornán, ám a csapat különleges és elgondolkodtató selejtezőkön van túl. Erről is beszél Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak adott interjújában, elárulva, hogy szokása ellenére most nagyon izgult a kijevi selejtezőtorna előtt.

– Előtte próbáltunk magabiztosságot sugározni, hogy nincs probléma, pedig valójában volt bőven. – Egyik játékosunknak a bokájával volt baja, egy másiknak bevizesedett a térde, volt, aki családi örömöt, volt, aki családi gondot élt át, és nem tudtuk, mikor és hogyan csatlakozhat hozzánk Filipovity Márkó. Ismernek a játékosok, tudják, nem szoktam idegeskedni, nincs bennem frusztráció – ez volt az első alkalom, hogy a kezdésig izgultam. Az első meccset bemelegítésnek szántam, a másodikon a győzelem volt a cél, a harmadik mérkőzés jelentette az örömöt, míg a negyediken a jövőt helyeztük előtérbe.

 

Ivkovics Sztojan új alapokra szeretné helyezni a válogatott működését
Fotó: Fiba.com

 

A kapitány szerint szerint a csapat harmadik, az osztrákok elleni második meccsen teljesített a legjobban. Amikor először sikerült legyőzni Ausztriát, és ezzel biztossá vált a részvétel az Eb-n, a magyar játékosokon kiütközött a fáradtság, és nem is tudtak rendesen felkészülni a találkozóra, ugyanakkor sokadszor bebizonyították, hogy a csapatnak van tartása. Utána viszont egy nap pihenőt követően már jól is játszott a válogatott.

Az interjúban szóba került a fiatalok teljesítménye, akik az utolsó, már tét nélküli mérkőzésen kaptak lehetőséget, és sima vereséget szenvedtek.

– Mélyebb elemzésre van szükség, hogy erről bővebben nyilatkozhassak. Vannak pozitív és erős negatív érzéseim is, egy hónap múlva összeül a stábunk, és döntést hoz nem csak a fiatalokról, a következő év alakulásáról is. Ha előre akarunk lépni, változtatnunk kell. Az elképzeléseinket felvázolom majd az MKOSZ elnökségének is. Ennél jobban már nem tudunk haladni, nagyon erős az európai kosárlabda, Montenegró és Lettország sem jutott ki az Eb-re, a litvánok továbbjutása egy ponton múlt hazai pályán. Boldogsággal tölt el, hogy Eb-résztvevők vagyunk!

Ivkovics Sztojan beszélt a válogatott jövőjéről az Európa-bajnokság után, és szólt a fejlődés lehetőségéről is:

– Az első pillanattól így érzem, hiszek a nemzeti csapatban. Nagyjából tudom, mit szeretnék, van egy vízióm most is, mert bizonyos mértékben kizsigerelődtünk, más alapon kell működnie a válogatottnak. A legutóbbi Eb-n és a világbajnoki selejtezőben a legjobb tizenhat közé jutottunk, ez nem reális, a valós pozíciónk a huszadik hely környéke a kontinensen a kvalitásainkhoz mérten. Kívánom a majdani utódaimnak, hogy ők is eljussanak idáig!

A teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.